Hipoksik iskemik ensefalopatili yenidoğan bebeklerde insülin like growth faktör-1 ve growth hormon düzeyleri
Serum insulin like growth factor-1 and growth hormone levels in newborn babies with hypoxic ischemic encephalopathy
- Tez No: 115240
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hipoksik iskemik ensefalopati, IGF-1, GH VII, Hypoxic ischemic encephalopathy, IGF-1, GH VIII
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Hipoksik iskemik ensefalopati yenidoğan döneminde özellikle prenatal bakımın düzenli olarak yapılamadığı ülkelerde önemli bir problemdir. Ülkemiz gibi prenatal bakımın düzenli yapılamadığı ülkelerde yenidoğan bebeklerde önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olan HİE'de destek tedavilerinin yanında yeni tedavi yöntemlerinin de geliştirilmesi önem taşımaktadır. Asfıkside IGF-l'de belirgin azalma olduğu ve IGF-l'in asfikside endojen nöroprotektif bir sistem olarak görev aldığı öne sürülmüştür. Bu çalışmada hipoksik iskemik ensefalopatili yenidoğan bebeklerde serum IGF-1 düzeylerinin saptanması amaçlandı. Çalışmaya Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Neonatoloji Bilim Dalı, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde takip edilen ve çalışma grubunu oluşturan hipoksik iskemik ensefalopatili 18 yenidoğan bebek ile, aynı dönemde komplikasyonsuz, sağlıklı doğan ve kontrol grubunu oluşturan 19 yenidoğan bebek alındı. HİE'li olgular Sarnat ve Sarnat sınıflandırmasına göre evrelendirildi. Çalışma grubu ile kontrol grubundaki bebeklerin doğum ağırlıkları ve gestasyon yaşlan birbirine benzerdi. HİE'li bebeklerde yaşamın ilk 12-24 saatinde serum IGF-1 düzeyi, kortizol ve GH düzeyi, 5. ve 10. günde tekrar serum IGF-1 düzeyi bakıldı. Kontrol grubundaki bebeklerden de yaşamın ilk 12-24 saatinde IGF-1 düzeyi, kortizol ve GH düzeyi, lO.gün tekrar serum IGF-1 düzeyi bakıldı. Serum IGF-1 düzeyi ve GH düzeyi immünoradiometrique yöntem ile kantitatif olarak, kortizol düzeyi Chemiluminescence yöntemi ile tayin edildi. HİE'li bebeklerin ilk 12-24 saatlik iken alınan serum IGF-1 düzeyleri ortalama 78.5+27.9 ng/ml, 10. gündeki serum IGF-1 düzeyleri ortalama 72.2±36.8 ng/ml iken kontrol grubundaki bebeklerin 12-24 saatlik iken alınan serum IGF-1 düzeyleri ortalama 121.5±50.4 ng/ml, lO.gündeki serum IGF-l düzeyleri ortalama 133.1±34.4 ng/ml ölçüldü. Çalışma grubundaki olguların ilk 12-24 saatlik ve lO.gün IGF-1 düzeyleri kontrol grubundaki bebeklerden belirgin olarak düşüktü ve aralarında istatistiksel yönden önemli farlılık saptandı(p=0.02, p0.05). HİE'li olguların evrelere göre IGF-1 düzeyleri incelendiğinde Evre I ve Evre H'deki bebekler arasında istatistiksel yönden önemli farklılık saptanırken( p0.05). Çalışmamızın sonuçlan HİE'li yenidoğan bebeklerde serum IGF-1 düzeylerinin azaldığını ve GH düzeylerinin arttığını göstermiştir. Bu değişikliklerin patofizyolojik mekanizmasının anlaşılması için daha ileri çalışmalar gereklidir. İlerde yapılacak IGF-1 sistemini hedef alan deneysel tedaviler ümit verici olabilir ve daha ileri değerlendirmeler için gereklidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Serum Insulin like growth factor-1 and Growth hormone Levels In Newborn Babies with Hypoxic Ischemic Encephalopathy Hypoxic ischemic encephalopathy is an important problem in neonatal period, especially in developing countries where prenatal care is inefficient. It is a leading cause of morbidity and mortality in these countries such as ours, new treatment methods should be sought after in addition to supportive therapy. In a study, it has been showed that significant changes have been observed in insulin like growth factor-1 (IGF-1) in asphyxic rat and that IGF-1 has taken endogen neuroprotective role in asphyxia. The aim of this study is to find out whether the levels of the serum IGF-1 in the babies with hypoxic ischemic encephalopathy. In this study, 18 babies with hypoxic ischemic encephalopathy and healthy 19 babies to form patient and control groups respectively were included in the study at the Çukurova University, Medical Faculty, Division of Neonatology, Neonatal Intensive Care Unit. The cases with HIE were staged according to the Sarnat and Sarnat classification. In both study and control groups, birth weights and gestational ages were similar. The serum IGF-1 levels of babies with HIE were measured in the first 12-24 hours of birth and again in the 5th and 10th days. Blood samples for other measurements as well as IGF- I were taken in the first 12-24 hours of birth for the control group. Serum IGF-1 and growth hormone (GH) levels were measured quantitativly with lmmunoradiometrique assay method and serum cortisole level was measured with Chemiluminescence method. The serum levels of IGF-1 obtained from the babies with HIE in the first 12-24 hours and 10th day were 78.5+27.9 ng/ml and 72.2±36.8 ng/ml respectively and the values for the control group were 121.5±50.4 ng/ml in the first 12-24 hours and 133.1±34.4 ng/ml for the 10th day. The IGF-1 levels of the study group measured in the first 12-24 hours and 10th day were lower than the levels measured in the control group and the difference between these levels are statistically significant (p=0.02, p0.05). When the IGF-1 levels of cases with HIE were analysed according to stages, there was astatitically significant difference between Stage I and Stage II (p0.05). As a conclusion, our study has shown that newborn babies with HIE had low serum IGF-1 levels and high serum GH levels. For the pathophysiology of these changes to be understood further research in needed. Therapies focusing on the IGF-1 system may be rewarding in the future and are needed for detailed research.