Kocaeli bölgesi ilköğretim okullarında okuyan öğrencilerin spora yönelmelerinde ailenin, beden eğitimi öğretmeni ve çevrenin etkileri
The effects of family, gym teacher and environment on elementary school students to be directed to sport in Kocaeli
- Tez No: 115285
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEKİYE BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Beden Eğitimi Öğretmeni, Aile, Sport, Sport Teacher and Family
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Kocaeli bölgesi ilköğretim okullarında okuyan öğrencilerin spora yönelmelerinde ailenin, beden eğitimi öğretmeni ve çevrenin etkileri Bu çalışmada, ilköğretim öğrencilerinin spora yönelmelerinde ailenin, çevrenin ve beden eğitimi öğretmenlerinin etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Kocaeli ili merkezdeki farklı bölgelerde bulunan ilköğretim okulları ve burada okuyan 2500 öğrenci teşkil etmiştir. İlköğretim 6., 7.ve 8. Sınıflarında okuyan deneklere 22 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Deneklerden 2451 'i ( % 98 ) anketi cevaplandırmıştır. Araştırmada, frekans, yüzde ve 05 anlamlılık düzeyinde Pearson korelasyon tekniği kullanılmıştır. Kullanılan anketlerin analizi Windows SPSS paket bilgisayar programı ile yapılmıştır. Araştırma sonunda; spora yönelmede ailenin etkisi ilk sırayı almıştır. Bunun yanında özel okullardaki tesis sayısına bağlı olarak öğrencilerde spora yönelmenin fazlalığı ile haftada 2 saat olan beden eğitimi derslerinin öğrencilere getirişinin çok büyük olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Influence of Families, Sport Teachers and Environment on Primary School Students in Kocaeli Region to be directed Towards Sport The aim of this study is to determine the effect of sport teachers, families and environment on primary school students to be directed to sport. Various primary schools in Kocaeli region and 2500 students from these schools constitute the universe of this study. An inquiry of 22 questions has been conducted to students from 6, 7 and 8th classes. 98% of the participants namely 2451 out of 2500 answered the inquiry. Pearson correlation method with frequency, percentage and 0.5 significant level has been used in this research. The result analysis of inquiries has been carried out using Windows SPSS software. Consequently, family influence is ranking first directing students to sport. It was also concluded, those sport courses in schools 2 hours per week and excessive number of students directing to sport due to number of facilities in their colleges, do not too much bring benefit to students.