Türkiye Erkek Voleybol 1.Lig (AI) ve 2.Lig (A2) takımlarındaki libero oyuncularının motorsal ve fiziksel özelliklerinin tesbiti
Determination of motoric and physical qualifications of Turkish Men Volleyball libero players of 1.(A1) and 2.(A2) Leagues
- Tez No: 115286
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEKİYE BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Voleybol, Libero, Motorsal-Fiziksel Özellikler iv, Volleyball, Libero, Motoric and Physical Qualifications
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Türkiye Erkek Voleybol I.Lig (Al) ve II. Lig (A2) Libero Oyuncularının Motorsal ve Fiziksel Özelliklerinin Tespiti Bu araştırmada Türkiye Erkek Voleybol I. Lig (Al) ve II. Lig (A2) takımlarındaki libero oyuncularının motorsal ve fiziksel özelliklerinin tespiti amaçlanmıştır. Veriler I. ve II. ligde libero olarak görev yapan 16 erkek sporcu üzerinde yapılan ölçümlerle elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 7,5 istatistik paket programına aktarılmış ve bu paket programla tanımlayıcı istatistik, Mann- Whitney U ve Pearson Korelasyon testleri ile analiz edilmiştir. Liberoların tanımlayıcı istatistik değerleri, bu oyuncuların takımlarındaki en kısa ekstremitelere sahip oyuncular olduklarını göstermektedir. Sprint sürati, durarak uzun atlama değeri ve reaksiyon zamanı libero oyuncusu için önemli parametreler olarak tespit edilmiştir. Ayrıca liberoların seçilen parametrelerinden vücut yağ oranı, libero olarak oynadıkları yıl sayısı, sağ karış uzunlukları, 5 m sprint, sol kol uzunlukları, sağ kol uzunlukları ve sol üst kol uzunluk değerlerinde 0,05 düzeyinde, sağ üst kol uzunluk ve libero olarak oynadıkları maç sayısı değerlerinde 0,01 düzeyinde anlamlı farklılık bulunmuştur.Parametrelerdeki farklılığın, I. lig ve II. liglerdeki oyun seviye farklılığından, I. ligde oyuncu seçimindeki görece bilimsel yaklaşımdan, antrenman programındaki ayrıntılardan, oyuncuların maç tecrübe, fiziksel ve motorsal kapasite farklılığından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Determination of Motoric and Physical Qualifications of Turkish Men Volleyball Libero Players of I. (A 1) AND II. (A II) Leagues The aim of this research is to ascertain motoric and physical qualifications of libero players in Turkish Men Volleyball I. (A 1) and II. (A 2) leagues. Data collected via measurements on 16 individual libero players from I. (Al) and II. (A 2) leagues. Collected data had been entered in SPSS 7,5 software and analyzed using Mann Whitney U and Pearson Correlation tests. Descriptive statistical values of libero players are figuring out that libero players do have the shortest extremities in their teams. Sprint speed, long jump and reaction time parameters are determined to be important for libero players. 0,05 significancy level of difference found between the following parameters: body fat, total years playing as libero, right hand span length, 5 m dash, left arm length, right arm length and left upper arm length. 0,01 significancy level of difference found between the following parameters: right upper arm length and total number of matches played as libero parameters. It is considered that the difference between parameters is a result of difference of levels of plays in two leagues, relatively more scientific approaches in player selections in I. (Al) league compared to II. (A2) league, players match experience, motoric-physical capacity differences of players.