Futbolcularda zihinsel hayal etme antrenmanlarının kaygı üzerine etkisi
The effect of the mental imagery training on anxiety on soccer players
- Tez No: 115288
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YAVUZ TAŞKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Voleybol, Libero, Motorsal-Fiziksel Özellikler iv
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Türkiye Erkek Voleybol I.Lig (Al) ve II. Lig (A2) Libero Oyuncularının Motorsal ve Fiziksel Özelliklerinin Tespiti Bu araştırmada Türkiye Erkek Voleybol I. Lig (Al) ve II. Lig (A2) takımlarındaki libero oyuncularının motorsal ve fiziksel özelliklerinin tespiti amaçlanmıştır. Veriler I. ve II. ligde libero olarak görev yapan 16 erkek sporcu üzerinde yapılan ölçümlerle elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 7,5 istatistik paket programına aktarılmış ve bu paket programla tanımlayıcı istatistik, Mann- Whitney U ve Pearson Korelasyon testleri ile analiz edilmiştir. Liberoların tanımlayıcı istatistik değerleri, bu oyuncuların takımlarındaki en kısa ekstremitelere sahip oyuncular olduklarını göstermektedir. Sprint sürati, durarak uzun atlama değeri ve reaksiyon zamanı libero oyuncusu için önemli parametreler olarak tespit edilmiştir. Ayrıca liberoların seçilen parametrelerinden vücut yağ oranı, libero olarak oynadıkları yıl sayısı, sağ karış uzunlukları, 5 m sprint, sol kol uzunlukları, sağ kol uzunlukları ve sol üst kol uzunluk değerlerinde 0,05 düzeyinde, sağ üst kol uzunluk ve libero olarak oynadıkları maç sayısı değerlerinde 0,01 düzeyinde anlamlı farklılık bulunmuştur.Parametrelerdeki farklılığın, I. lig ve II. liglerdeki oyun seviye farklılığından, I. ligde oyuncu seçimindeki görece bilimsel yaklaşımdan, antrenman programındaki ayrıntılardan, oyuncuların maç tecrübe, fiziksel ve motorsal kapasite farklılığından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of The Mental Imagery Training on Anxiety on Soccer Players The purpose of this study was to investigate the effect of the mental imagery training on anxiety on the soccer players. The direction of this purpose, Sakarspor 's and Kocaelispor's players who play in super young league, are subjects of this study. Sakaryaspor' s players whose ages are approximately 18+0,76, Kocaelispor's players whose ages are approximately 17, 66+1.02, were assigned to experiment group (Sakaryaspor) and control group (Kocaelispor). To measure anxiety, CSAI-2, STAI were used. Kolmogorov-Smirnov, Independent-Samples T Test and Paired- Samples T Test were used for statistical analysis. Significance was set at the p0,05). As a conclusion, mental imagery training can be used for regulating anxiety level but in order to benefit much more from mental imagery training, much more work out. Key Word: Mental Imagery Training, Anxiety, Soccer