Kocaeli ilinde bulunan farklı sanayi kuruluşlarında çalışan bireylerin boş zamanlarını değerlendirme tercihlerinin incelenmesi
Research of the prefences of the leisure time activities of the individuals working at different industrial establishments in Kocaeli
- Tez No: 115287
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEKİYE BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Voleybol, Libero, Motorsal-Fiziksel Özellikler iv, Sport, Industrial Establishments, Recreation
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Türkiye Erkek Voleybol I.Lig (Al) ve II. Lig (A2) Libero Oyuncularının Motorsal ve Fiziksel Özelliklerinin Tespiti Bu araştırmada Türkiye Erkek Voleybol I. Lig (Al) ve II. Lig (A2) takımlarındaki libero oyuncularının motorsal ve fiziksel özelliklerinin tespiti amaçlanmıştır. Veriler I. ve II. ligde libero olarak görev yapan 16 erkek sporcu üzerinde yapılan ölçümlerle elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 7,5 istatistik paket programına aktarılmış ve bu paket programla tanımlayıcı istatistik, Mann- Whitney U ve Pearson Korelasyon testleri ile analiz edilmiştir. Liberoların tanımlayıcı istatistik değerleri, bu oyuncuların takımlarındaki en kısa ekstremitelere sahip oyuncular olduklarını göstermektedir. Sprint sürati, durarak uzun atlama değeri ve reaksiyon zamanı libero oyuncusu için önemli parametreler olarak tespit edilmiştir. Ayrıca liberoların seçilen parametrelerinden vücut yağ oranı, libero olarak oynadıkları yıl sayısı, sağ karış uzunlukları, 5 m sprint, sol kol uzunlukları, sağ kol uzunlukları ve sol üst kol uzunluk değerlerinde 0,05 düzeyinde, sağ üst kol uzunluk ve libero olarak oynadıkları maç sayısı değerlerinde 0,01 düzeyinde anlamlı farklılık bulunmuştur.Parametrelerdeki farklılığın, I. lig ve II. liglerdeki oyun seviye farklılığından, I. ligde oyuncu seçimindeki görece bilimsel yaklaşımdan, antrenman programındaki ayrıntılardan, oyuncuların maç tecrübe, fiziksel ve motorsal kapasite farklılığından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Research of the Pre fences of the Leisure Time Activities of the Individuals Working at Different Industrial Establishments in Kocaeli The purpose of this study is to research how the individuals working at different industrial establishments in Kocaeli spent their leisure time, which activities are presented by these establishments to their employes, the effect of leisure time activities on work efficiency and to what extent the employes are aware of how to spent their leisure time. The data included in this report was obtained from totally 1000 people working at 17 different industrial establishments. A questionnaire consist of 23 questions was given to all the participants working as a manager, worker,official, building contractor. 752 of them (%75) answered the qestionnaire. Statistical analyses were done by using statistical frequency (f), percentage and 0,5 significance degree correlations technique. All analyses were done by using Microsoft Excel and Windows SPSS pocket programme. As a result, it was concluded that the employes have got enough leisure time, but they prefer spenting their free time with passive activities, the aim of tendency that they show to leisure time activities is the desire to be whit their friends and the relaxing and satisfying proporties of these activities. On the other hand, the reason for not taking part in any leisure time activities is economic matters,and inadequate conditions for recreationnal activities. It is shown that taking part in leisure time activities effect work efficiency in a positive way. It is determined that establishments are rather insuffiencent to organise leisure time activities for their employes especially working in public sector, and the activities of the private sector continue in a decreasing manner after the earthquake and economic crisis