Türkiye Bedensel Engelliler Tekerlekli Sandalye Basketbol 1. ve 2. Lig spor klüplerindeki oyuncuların spor yaralanmaları, yaralanma tipleri ve bu yaralanmalardan korunma konusundaki bilgi durumları
Information on the sport injuries, types of injuries and protection against such injuries concerning the players of the Turkish 1st and 2nd Wheelchair Basketball League of the Disabled
- Tez No: 115344
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER HASÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Tekerlekli sandalye basketbolu, spor yaralanması, korunma, eğitim, Wheelchair basketball, sport injury, protection, education
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Tekerlekli sandalye basketbolu ile uğraşan 1. ve 2. ligdeki 302 sporcunun geçirdikleri spor yaralanmaları, yaralanma tipleri ve bunlardan korunma konusundaki bilgi durumları araştırılmıştır. Her iki lig deki oyuncuların büyük çoğunluğu 20-29 yaşları arasındadır. Oyuncularda; ciltte su toplanması, deride yırtık ve kesikler, omuzda ağrı en sık karşılaşılan spor yaralanmalarıdır. Bu yaralanmaları; burkulma, kasta çekme gerginlik gibi sorunlar takip etmektedir. Oyuncuların büyük kısmının sakatlıklarının, çocuk felci geçirmelerine bağlı olduğu tespit edilmiştir. Spor yaralanmaları sırasında oyunculara ilk olarak, en az oranda sağlık personeli tarafından müdahale edildiği görülmüştür. Spor yaralanmaları ve bunlardan korunma konusunda oyuncuların yeteri kadar bir bilgiye sahip olmadıkları da yapılan araştırma sonucunda anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Şendil A., Information on the sport injuries, types of injuries and protection against such injuries concerning the players of the Turkish 1st and 2nd Wheelchair Basketball League of the Disabled, Ankara, 2002 Information on sport injuries experienced by 302 players of wheelchair basketball in the 1st and 2nd League, types of injuries and protection against such injuries are discussed. The majority of both leagues are 20-29 years old. The frequently encountered sport injuries of the players are: blisters, lacerations and incisions and shoulder pain. These injuries are followed by sprains and strains. It is determined that the large amount of their disabilities is associated with poliomyelitis. It is found that the players are initially intervened by the lowest rate of medical staff during their sport injuries. It is also concluded that the players are not sufficiently equipped with the information on sport injuries and how to protect against them.