Voleybolda maç analizi yapılarak tüm maça yönelik erkek ve bayan takımlarında hücum ve savunma performanslarına yönelik indekslerin bulunması
Finding the indexes of deffence and attack performances in male and female teams for the whole match by conducting match analysis in volleyball game
  1. Tez No: 115343
  2. Yazar: MURAT ŞENTUNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANER AÇIKADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Volleyball match analysis, set, attack, defense
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Şentuna, M., Voleybolda maç analizi yapılarak tüm maça yönelik erkek ve bayan takımlarında hücum ve savunma performanslarına yönelik indekslerin bulunması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Spor Bilimleri ve Teknolojisi Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2002. Bu araştırmanın amacı, voleybolda savunma ve hücum performansını oluşturan değişkenlerin bayan ve erkek takımlarında seti kazanma ve kaybetmeyi ayrıştırıp ayrıştırmadığım incelemektir. Araştırmada, 2000-2001 ve 2001-2002 sezonlarında Türkiye Voleybol 1.Ligi'nde yer alan bayan ve erkek voleybol takımlarının oynadıkları maçlardan, 48 bayan (172 set) ve 50 erkek (189 set) maç görüntüsü kullanılmıştır. Bu görüntüler içerisinde her takımın en az bir maçı bulunmaktadır. Araştırmada incelenen değişkenlere ait veriler, maç görüntülerinin videodan izlenerek, gözlem formuna kaydedilmesi ile elde edilmiştir. Setleri kazanan ve kaybeden takımların set boyunca yaptıkları tüm hücum ve savunma parametreleri bilgisayar ortamına aktarılmış ve her veriye ait oranlar Microsoft Office Excel dosyası içerisinde hesaplanmıştır. Araştırmanın güvenirlik çalışmasında, incelenen tüm değişkenlerin farklı gözleyiciler tarafından aynı oranda gözlenip gözlenmediğinin belirlenmesi amacıyla, 10 bayan maçından birer set (10 set) ve 10 erkek maçından birer set (10 set), bir voleybol antrenörü tarafından izlenmiş ve değişkenlerin güvenilirlik katsayıları bayanlar için r = 0.97...0.98 arasında, erkekler için r = 0.96...0.97 arasında bulunmuştur. Verilerin istatistiksel analizinde, incelenen değişkenler bir sınıflandırma tekniği olan ayrıştırma (discriminant) tekniği kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Şentuna, M. Finding The Indexes Of Deffence And Attack Performances In Male Anad Female Teams For The Whole Match By Conducting Match Analysis In Volleyball Game, Hacettepe University Health Science Institute MS Thesis In Sport Science And Technology, Ankara, 2002. The purpose of this study is to find out whether the variables that affect the defensive and attack performances in volleyball game differentiate winning or losing the set in male and female teams. 48 female (172 sets) and 50 male (189 sets) matches of female and male teams in Turkish Volleyball First Division in 2000-2001 and 2001-2002 seasons were recorded and used in this study. The match in these recordings included for every team at last one. The data of the variables which were investigated in the study were gathered by watching the recordings of the matches and writing them on the observation sheets. All attack and defense parameters that the winning and losing teams had done during the set were inputted into a Microsoft Office Excel file and the percentages were calculated in this file. To test the reliability of the study, one set from each 10 female matches (total 10 sets) and one set from each 10 male matches (total 10 sets) were observed by a volleyball coach to find out whether the variables were observed in the same range by different observers, and for females r = 0.97...0.98, for males r = 0.96...0.98 coefficiency values were found. In the statistical analysis of the data, discriminant technique, which is a classification technique was used and SPSS for Windows 1 1.0, which is a ststistical packet program, was utilized. From the observed variables, 12 variables for females and 24 variables for males differentiated from all other variables, and this differentiation was found statistically significant (p < 0.05). In conclusion, it was found that 12 variables for females and 24 variables for males affected winning or losing the set.