Osteokondral defekt tedavisinde hyaluronik asitin etkisi (deneysel çalışma)
The effect hyaluronik acid on the osteochondral defect treatment (in experimental study)
- Tez No: 115392
- Danışmanlar: DOÇ.DR. M. HASAN TATARİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Osteokondral defekt, hyaluronik asit, hyalin kıkırdak, Mankin skorlama sistemi
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
1.0ZET Osteokondral Defekt Tedavisinde Hyaluronik Asit'in Etkisi ( Deneysel Çalışma) Dr. Kenan Vasfi ERGUN Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı İnciraltı-İZMİR Son zamanlarda osteoartrit tedavisinde bir tedavi seçeneği olan ve kıkırdak dokusu iyileşmesinde etkisi olduğu bildirilen hyaluronik asitin, deneysel yolla oluşturulan osteokondral defektlerdeki iyileşme dokusunun kalitesi ve iyileşme hızı üzerine olan etkisini histopatolojik açıdan araştırmayı amaçladık. Ayrıca osteokondral defektlerde cerrahi dışı bir tedavi yöntemi bulmayı ve hasta mortalite ve morbiditesini en az düzeye indirebilecek bir yöntem geliştirmeyi düşündük. Eğer bu tedavi şekliyle, osteokondral defektlerin tedavisi yönünde olumlu bir katkı sağlanırsa, gelecekte hastaların cerrahi operasyon olmak yerine sadece enjeksiyonlar ile tedavi edilebilmesi mümkün olacaktır. Böylece hastanın hastanede yatmasına gerek kalmayacak, günlük hayattaki işlerine geri dönüş süresi kısalacak ve hastane maliyetini önemli ölçüde düşürmek mümkün olabilecektir. Bu çalışmada, ağırlıkları ortalama 1.8 kg. ve yaşları ortalama 10.6 ay olan 16 adet New Zealand genç beyaz tavşanın 32 dizi çalışılmıştır. Cerrahi operasyon ile her dizin medial femoral kondilinin orta bölgesine, özel bir alet ile 5 mm. derinliğinde ve 3 mm. kalınlığında silindirik tam kat osteokondral defekt oluşturulmuştur. Çalışma grubundaki 32 diz iki subgruba bölünerek, 16 dize Hyaluronik asit(Grup-l), diğer 16 dize ise serum fizyolojik (Grup-2) medial eklem aralığından intraartiküler olarak insülin enjektörü ile enjekte edilmiştir. Serum fizyolojik enjekte edilen tavşanlar kontrol grubu olarak değerlendirilmiştir. Her defasında enjekte edilecek miktar 0.3 mi. olmuştur. Bu iki grup kendi içlerinde ikişer subgruba ayrılmış; iki subgruba (Grup-1. 1/2.1) enjeksiyonlar postop 1. ile 4. haftalar arasında toplam 4 kez, diğer iki subgruba (Grup-1.2/2.2) ise enjeksiyonlar 8 ile11. haftalar arasında toplam 4 kez yapılmıştır. Tüm subgruplarda enjeksiyonlar bittikten 1 hafta sonra tavşanlar, yüksek doz İV Penthotal (100mg/kg) ile sakrifiye edilmiş ve disseksiyon 1yapılarak femoral kondiller kemik kesme makası ile kesilerek, %10'luk Formalin içeren kutulara konulup Patoloji Anabilim Dalı'na gönderilmiştir. Histolojik değerlendirme ışık mikroskopunda yapılmış ve Modifıye Mankin Skorlama sistemi kullanılmıştır. Her specimen 0 ile 32 arasında bir puan almıştır. Düşük skorlar kıkırdak dokudaki minör değişiklikleri ve iyileşme düzeyini, büyük skorlar ise ileri derecede dejenerasyonu belirtmektedir. Bu skalanın verdiği sonuçlara göre, defektli dokunun hangi kalitede iyileştiği ve iyileşme hızının artıp artmadığı karşılaştırılmıştır. Bulunan değerlere göre, hyaluronik asit enjekte edilen defektler kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha iyi iyileşmiştir (p0.05). Sonuç olarak; hyaluronan yapılan grup ile kontrol grubu arasında defektin iyileşmesi açısından anlamlı bir fark bulunmuştur. Histolojik olarak defektli alan tamamen hyalen kıkırdak dokusuna benzer bir özellikte iyileşme göstermiştir. Ancak iyileşme dokusunun devamlılığı ve dejeneratif etkilerin araştırılması için uzun dönem çalışmalar gerekmektedir. Ayrıca oluşan tamir dokusunun orijinal kıkırdak dokuya ne kadar benzediğinin, biyokimyasal ve biyomekanik olarak incelenerek karşılaştırılması gerekir.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT The Effect of Hyaluronic Acid on The Osteochondral Defect Treatment ( An Experimental Study) Dr. Kenan Vasfi ERGUN Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı İnciraltı-İZMİR Our primarily aim is to find another effective substitute for the treatment of osteochondral defects other than surgical interventions. The aim of this experiment was to emphasize the histopathological effects of hyaluronic acid on the repair of osteochondral defects. Which was previously proved to be used effectively in treatment of osteoarthritis of the knee. If positive results are handled, the majority of osteochondral defects will be mostly treated with hyaluronic acid injections to replace surgical interventions and to reduce patient hospitalisation time and the cost morbidity factors yealded. In this experiment, 16 New Zealand adult white rabbit, weight mean 1.8 kg. and 10.8 month as an age mean were used. On the 32 knees with small surgical operation with a special surgical equipment a full thickness osteochondral defects ( 5 mm. depth, 3 mm. cylindrical thickness) were acquired. The 32 knees were divided into two subgroups. The first group ( group 1 consisted of 16 knees) was injected with hyaluronic acid with a small insulin injector. The second group was a control group ( group 2 consisted of 16 knees) and injected with saline. With each injection the dose was 0.3 ml.. Each group was divided into two subgroups; the first two subgroups ( group 1.1/2.1) were injected after mading the defect four times within 1 to 4 weeks (early period), the second two subgroups ( group 1.2/2.2) were injected four times within 8 to 1 1 weeks ( late period). 1 week after the injections finished, with İV Penthotal (100mg/kg), the rabbits were sacrified and; the knees were dissected and the medial femoral condyles were osteotomized out and kept in %10 formalin and sent to the Pathology department for histologicalstudies and microscopic analysis. Modified Mankin scoring system was used. Each specimen has a score between 0 to 32. Low scores determine the minor changes of the chondral tissue and high scores determine the high grade degeneration of articular cartilage.