Sağlıklı kadınlarda ayak değerlendirmesi
The evaluation of foot in healthy women
- Tez No: 115391
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ERBAHÇECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Ayak İzi, Yüksek Topuk, Çalışma Şekli, Yaş, Deformite, Footprint, High Heel, Working Condition, Age, Deformity
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protez-Ortez-Biyomekanik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Sevim, S., Sağlıklı Kadınlarda Ayak Değerlendirmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı, Protez Ortez ve Biomekanik Programı, Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2002. Bu çalışmanın amacı, sağlıklı kadınlarda ayak biomekanik özellikleri ve ayakkabı özelliklerinin araştırılması ve bu özelliklerin farklı yaş grupları, farklı topuk yükseklikleri ve farklı çalışma koşullarında karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya 214 sağlıklı kadın alınmıştır. Çalışmada olguların fiziksel özellikler ve denge değerlendirmesinden sonra ayak izleri alınmış ve izler üzerinde metatars genişliği, ark genişliği, topuk genişliği, ayak boyu ve hallux valgus değerleri ölçülmüştür. Bu değerler yardımıyla ark indeks değeri ve transvers ark değeri hesaplanmıştır. Daha sonra tüm veriler gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda, yüksek topuklu ayakkabı kullanan grubun topuk genişliği değerinin normal topuklu ayakkabı kullanan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı oranda düşük olduğu görülmüştür (p< 0.05). Yüksek topuklu grubun, normal topuklu gruba göre daha uzun süre dengede kalabildiği bulunmuştur (p< 0.05). Veriler çalışma şekline göre incelendiğinde, ayakta çalışan grubun transvers ark değeri, oturarak çalışan gruptan yüksek bulunmuştur (p< 0.05). Bu gruplar arasında denge değerleri açısından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p> 0.05). 39-55 yaş grubu olguların bütün ayak izi değerleri ve dengede kalma süreleri, 22-38 yaş grubundan farklı bulunmuştur (p< 0.05). Olgular kullandıkları ayakkabı tipine göre 4 gruba ayrıldığında, sivri burunlu ayakkabı kullanan grupların ark indeks oranlarının, yuvarlak burunlu ayakkabı kullananlara göre istatistiksel olarak anlamlı ölçüde yüksek olduğu görülmüştür (p< 0.05). Sağlıklı kadınlarda elde ettiğimiz ayak izi verilerine göre en fazla görülen deformitelerin pes planus ve hallux valgus olduğu tespit edilmiştir. Halk sağlığına daha fazla önem verilmesi ve çalışma şartlarına uygun ayakkabı kullanımının, ayak sağlığını olumlu yönde etkileyeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Sevim, S., The Evaluation of Foot in Healthy Women, Master Theses Health Science Institute, Physical Therapy and Rehabilitation Program, Hacettepe university, Ankara, 2002. The purpose of this study was to investigate biomechanical foot characteristics and shoe characteristics in healthy women, and to compare these characteristics in different age groups, different heel heights, and different working conditions. Twohundredfourteen healthy women participated in this study. After evaluation of physical characteristics and balance, footprints were obtained. Metatarsal width, arch width, heel width, foot length and hallux valgus angle were measured on these footprints. Arch index and transvers arch values were calculated by using the measurements taken from the footprints. All variables were compared across the groups. Results showed that heel width in women wearing high heels was significantly lower than the women wearing normal heels (p< 0.05). Women wearing high heels kept their balance longer than the women wearing normal heels (p< 0.05). When the results were compared according to the working conditions, transvers arch value in women who worked standing was significantly higher than women who worked sitting (p< 0.05). There was no significant difference in balance between the working condition groups (p> 0.05). Footprint measurements and balance duration were significantly different in the women aged 39-55 years when compared with women aged 22-38 years (p< 0.05). When the subjects were divided into four groups according to the shoe types, women wearing pointed shoes had significantly higher arch index ratio than the women wearing rounded shoes (p< 0.05). According to the measurements taken from footprints, the most frequent deformities were pes planus and hallux valgus. We thought that paying attention to public health issue and using footwear appropriate to working conditions would have affect the foot health positively.