Obez çocuk ve adolesanlarda serum karnitin düzeylerinin lipid profili ile ilişkisi; Diyet sağaltımına karnitin eklenmesinin kilo verme ve lipid profili üzerine etkilerinin araştırılması
Relationship between serum carnitine levels and lipid profiles in obese children and adolescents; evaluation of carnitine substitution effect on weight loss and lipid profile
- Tez No: 115444
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Children, adolescents, obesity, lipid profile, diet, carnitine, weight loss 54
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Bu çalışma obez çocuk ve adolesaniarda serum kamitin düzeylerini belirlemek, serum karnitin düzeyleri ile lipid profili arasında korelasyon olup olmadığını belirlemek, standard diyet sağaltımı ve standard diyet sağaltımının yanısıra karnitin verilen obez çocukların diyet sonrası fiziksel ve biyokimyasal parametreler açısından incelemek amacıyla planlandı. Çalışmaya 41 obez hasta (26 kız ve 15 erkek), yaş ve cins olarak bunlarla eşleştirilmiş 22 normal çocuk alındı. Obez çocuklar randomize olarak iki gruba ayrılarak bir gruba sadece diyet, diğer gruba ise diyet yanısıra 30mg/kg/gün dozunda karnitin verildi. Kontrollerle karşılaştırıldığında obez hastaların serum total kolesterol, trigliserid, HDL- kolesterol, LDL-kolesterol ve VLDL-kolesterol değerleri yüksek bulundu. Bu hastaların serum total, serbest ve acil karnitin değerleri ise düşük bulundu. Obezlerin total kolesterol, trigliserid, LDL-kolesterol ve VLDL-kolesterol değerleri ile acil karnitin ve AK/SK oranları arasında negatif korelasyon saptandı. Obezlerin, bel çevresi kalınlıkları ve diyastolik tansiyon değerleri ile açıl karnitin değerleri arasında negatif korelasyon saptandı. Her iki obez hasta grubunda da, diyet sonrası ağırlık, VKE, bel-kalça çevre ölçümleri, sistolik ve diyastolik tansiyon değerleri ile serum trigliserid ve VLDL- kolesterol değerlerinde anlamlı düşme saptandı. Karnitin kullanmayan hastaların serum karnitin değerlerinde değişiklik gözlenmedi. Diyetin yanı sıra karnitin verilen gruptaki hastaların tüm serum karnitin değerlerinde yükselme gözlenirken, serum total kolesterol, trigliserid, LDL-kolesterol ve VLDL- kolesterol değerlerinde de anlamlı düşme saptandı. Çalışmamızın sonuçları, obez çocuklara diyetle birlikte karnitin uygulandığında fiziksel parameterlerdeki değişikliğin yanı sıra total kolesterol, trigliserid, LDL- kolesterol ve VLDL- kolesterol değerlerinde anlamlı düşme sağlanması sadece bu çağda değil, erişkin yaşlarda da morbidite ve mortaliteye neden olacak obezitenin erken yaşlardan başlayarak sağaltımında diyet yanı sıra karnitin verilmesinin de uygun olacağını düşündürmektedir. Bu sonuçların daha geniş sayılı olgu grupları üzerinde değerlendirilmesi uygun olacaktır. Anahtar Kelimeler : Çocuk, adolesan, obezite, lipid profili, diyet, karnitin, kilo verme 53
Özet (Çeviri)
SUMMARY In a total of 41 obese children and adolescents (26 female and 15 male), a study was carried out to determine the serum carnitine levels, whether there is a correlation between these levels and serum lipid profile and whether substitution of carnitine in a diet can support weight loss and change in lipid profile. Control group was consisted of 22 age and sex matched healthy children and adolescents. After initial assesment, the obese group was randomly divided into two groups. First group received a reducing diet of 1200-1500 kcal/day, whereas the other group received the same diet plus carnitine, at a dosage of 30 mg/kg/day. Compared to the control group, obese patients had a higher level of total cholesterol, triglyceride, LDL and VLDL cholesterol. Carnitine levels of obese group were lower than the control group. There were negative correlations between acyl earn iti ne-AC/FC levels and serum total cholesterol, trygliceride, LDL and VLDL-cholesterol levels. In physical parameters there was a negative correlation between acyl carnitine levels and the waist circumference- diastolic blood pressure. Patients receiving a reducing diet and patients receiving a reducing diet plus carnitine substitution both had a drop of body weight, BMI, waist and hip circumference, sistolic- diastolic blood pressure and triglyceride and VLDL- cholesterol levels. While patients receiving carnitine also had a significant drop of serum total cholesterol, LDL-cholesterol levels; triglyceride levels were also significanty lower than the other group. The study supports that carnitine substitution results in a more favourable lipid profile which in turn reduces the mortality and morbidity caused by obesity. More researches should be performed in order to be certain about the results.