Titreşimli cihaz kullananlarda titreşimin el-kol üzerindeki sağlık etkileri
The health effects of vibration on hand-arm in workers using vibratory tools
  1. Tez No: 115519
  2. Yazar: HAVVA NURDAN RANA GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ BİLİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Titreşim, işçi, HAV Sendromu, pletismografi, Vibration, worker, HAV syndrome, Plethysmography
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırma, Ankara'da bulunan kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan, titreşimli cihaz kullanan 30 ve kullanmayan 17 katılımcıda, titreşimin el-kol dolaşımına olumsuz etkilerini gösterebilmek amacı ile yapılmıştır. Katılımcılarla yapılan yüz yüze görüşmede, tanımlayıcı ve el-kol dolaşımına ait semptom bilgileri toplanmış, genel sağlık kontrolü, laboratuvar muayeneleri ve el-kol dolaşımı ile ilgili ölçümler yapılmıştır. Sol el ikinci parmaktan yapılan pletismografik ölçüm sırasında, kontrol kaydı yanı sıra, 44, 22, 1 1 ve 5.5°C'lik değişen sıcaklıklarda kayıt yapılmıştır. Pletismografik kayıtların analizinde kanın damar içine doluş hızı ve damarda bulunan kan hacmi hakkında fikir veren dört ayrı değer dikkate alınmıştır. Bunlar, BPM (beat per minute, dakikada nabız sayısı), P-P (ortalama dalganın en düşük ve en yüksek amplitüdü (genlik) arasındaki fark (mV: Mili volt)), area (ortalama dalganın altında kalan alan hesabı (mV.sn.)) ve maximum slope (ortalama dalganın eğiminin saniyede maksimum olduğu değer (mV/sn.)) dur. Sonuçların tekrarlayan ölçümlerde varyans analizi yöntemi ile yapılan istatistiksel analizinde, sıcaktan soğuğa doğru gidildikçe P-P, area ve maximum slope değerlerinde, titreşimli cihaz kullanan gruptaki azalmanın titreşimli cihaz kullanmayanlara göre daha fazla olduğu ancak farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur. Bu çalışma sonucunda, titreşimli cihaz kullananların titreşimin sağlık etkileri, HAV sendromunun (el-kol titreşimi sendromu) semptomları ve korunma yöntemleri konusunda eğitilmeleri, titreşimli cihaz kullanım sürelerinin düzenlenmesi ve genel iş sağlığı ve güvenliği önlemleri kapsamında koruyucu önlemlerin alınmasının sağlanması ve daha büyük gruplarda yeni epidemiyolojik araştırmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The present study was carried out with 30 workers who use vibratory tools and 17 workers who do not use such machines to investigate whether the vibration negatively effects hand-arm blood circulation. All participants were selected from state work places in Ankara. General health control, laboratory examinations and subjects' hand-arm blood circulation were measured following a face-to-face interview to obtain descriptive information about hand-arm blood circulation. Control and varying temperature recordings of 44, 22, 1 1 and 5.5 degrees of Celsius were obtained from left hand index finger by using plethysmographic method. Regarding the rate of the blood flow into the vessel and blood volume in the vessel, 4 different variables taken into consideration in the analysis of the Plethysmographic records. These are, pulsation beat per minute (BPM), the difference of the peak to peak amplitude of the average wave in millivolts (P-P), the calculation of the area below the average wave (area= mV.sn.) and the maximum slope of the average wave in second (mV/sn). A repeated measure of ANOVA was used for statistical analysis and results showed that the P-P, area and maximum slope values decreased as the temperatures dicreased for the subjects who use vibratory tools compare to control subjects. However this difference between groups was not found significant. The results of the present study were discussed in terms of the effects of the hand-arm vibratory tools on general health and the symptoms of hand-arm vibration syndrome. The use of occupational health and safety protective methods, the regulation of work hours, to establish health and safety standards for prevention of hazards in workplaces, finally repeating this study on larger samples were recommended.