Sağlıklı kişilerde el fonksiyonlarının ve Purdue Pegboard test sonuçlarının değerlendirilmesi
The Assesment of hand functions in healthy people and the results of Purdue Pegboard Test
  1. Tez No: 115543
  2. Yazar: MURAT AKIN AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FERDA DOKUZTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: El Fonksiyonları, Kavrama Kuvveti, El Becerisi, Purdue Pegboard Testi, Hand Functions, Grip Strength, Hand-Dexterity, Purdue Pegboard Test
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Aydemir, M. A.,“Sağlıklı Kişilerde El Fonksiyonlarının ve Purdue Pegboard Test Sonuçlarının Değerlendirmesi”, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Bilim Uzmanlığı Tezi, Bolu, 2002. Bu çalışma, sağlıklı kişilerde normal kaba kavrama kuvveti, ince kavrama kuvveti ve ince el beceri değerlerini belirlemek ve bu değerlerin cinsiyet, yaş, boy, kilo ve antropometrik ölçümlerle ilişkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırmamıza 20 yaş ve üstü olarak 5 yıl aralıklarla dokuz yaş grubunda 186 erkek ve 202 kadın toplam 388 sağlıklı ve gönüllü kişi alındı. Çalışmaya alınan kişiler üniversite öğrencileri ve çalışanları, değişik kurumlarda çalışan memurlar, serbest meslek çalışanları, değişik işlerde çalışan işçiler ve emeklilerdi. Bireyler evlerinde veya iş yerlerinde değerlendirildi. Değerlendirme başlangıcında demografik bilgiler, el ve üst ekstiremiteler ile ilgili şikayet, hastalık veya son beş yılda geçirilmiş kaza olup olmadığı ile ilgili bir anket formu kişilerle birebir görüşülerek dolduruldu. Daha sonra postür analizi, normal eklem hareketlerinin değerlendirilmesi, gros manuel kas testi, kas kısalık değerlendirilmesi ve duyu değerlendirilmesi yapıldı. Bu değerlendirmeler sonunda üst ekstiremitelerinde sorunu olmadığı belirlenen, sağlıklı ve araştırmaya katılmaya istekli kişilerin üst ekstremite ve ellerinin antropometrik ölçümleri yapıldı. Daha sonra beş ayrı pozisyonda kaba kavrama kuvveti, üç ayrı pozisyonda ince kavrama kuvveti ölçümleri ve Purdue Pegboard El Beceri Testi yapıldı. Araştırmamızın sonunda, erkeklerin kaba ve ince kavrama kuvvetlerinin kadınlardan daha fazla olduğu belirlendi. Kaba kavrama kuvvetinin en yüksek değeri kadınlarda 25-44 yaşları arasında, erkeklerde 25-39 yaşları arasındaydı. En düşük değerler ise 50 yaşından sonra görüldü, ince kavrama kuvvetinin en yüksek değerleri 20-24 yaşları arasında olduğu gözlendi. İnce kavrama kuvvetinde 30 yaşından sonra dereceli bir azalma meydana geldiği ve en düşük değerlerin 50 yaşından sonra olduğu belirlendi. Kadınlar ve erkeklerde en fazla kaba kavrama kuvvetinde Jamar dinamometresinde H pozisyonda olduğu ve bunu III. pozisyonun izlediği gözlendi. En zayıf kaba kavrama kuvveti V. pozisyondaydı. Araştırmamızda ayrıca el çevre ölçümü arttıkça kaba kavrama kuvvetinin arttığı, fakat el becerisinin azaldığı ve el uzunluğu arttıkça da ince kavrama kuvveti ve el becerisinin arttığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aydemir, M.A,“The Assessment of Hand Functions in Healthy People and the Results of Purdue Pegboard Test”, Abant İzzet Baysal University Institute of Health Science, Department of Physical Therapy and Rehabilitation, Thesis of Master of Science Philosophy, Bolu, 2002. The aim of the study is to determine the normal gross grip strength, fine grip strength and the values of the hand-dexterity and to determine the relations between sex, age, height, weight and antropometric measurements with these values. The subject of the research includes 1S6 male, 202 female totally 388 healthy and voluntary people who are 20 years old and older divided into 9 groups with 5 years intervals. They have been selected from university students and staffs, officials working in different societies, free trade workers and retired people. Individuals have been evaluated in their house or at their office. At the beginning of the assessment a questionnaire form which asks the demographic informations, complaints about the upper-extremities, diseases or accidents happened in the last 5 years has been filled by face-to-face interviewed people. Furthermore posture analysis, range of motion, gross manuel muscle testing, evaluation of muscle shortness and sensitivity testing have been done. After these testings, the antropometric measurements of hands and upper- extremities that of healthy people who are willing to joint the research and does not have any problem with their upper-extremities have been measured. Afterwards in 5 different positions gross grip strength, in 3 different positions fine grip strength and Purdue Pegboard Hand- Dexterity Test have been conducted. As a result of our research it has been determined that the gross and fine grip strength of men is more than of women's. The highest value of gross grip strength was between 25-44 ages in women and between 25-39 ages in men, however the lowest values have been seen older than 50s. The highest values of fine grip strength have been observed in the ages between 20-24. It has been determined that the fine grip strength reduces gradually after the age of 30 and reaches the lowest values after the age of 50. Besides that the highest gross grip strength of men and women was observed in the Jamar dinanometer It. position and the HI. position was following the II. The lowest gross grip strength was in the V.position, In addition to this it has been determined in our research that by the measurement of hand-circumference increases the gross grip strength has been increased, but the hand-dexterity has been decreased and also by the hand-length increases fine grip strength and hand-dexterity have been increased.