Bel ağrısında risk faktörlerinin belirlenmesi
The Determining the risk factors in low back
- Tez No: 115555
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH ANGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Risk faktörü, Bel ağrısı, Risk Factors, Low Back Pain
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Araştırmamız bel ağrısında risk faktörlerinin belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi Nöroşirurji Anabilim dalında bel ağrısı tanısı almış 220 hasta ve daha önce hiç bel ağrısı yaşamamış 215 sağlıklı birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızda verilen bireylere ait demografik bilgiler, sigara içme durumu, doğum sayısı, günlük taşıt içinde geçirilen süre, gibi risk faktörleri oluşturulan anket yardımıyla toplanmıştır. Hastaların günlük işlerdeki ağrıdan dolayı kaynaklanan yetersizlikleri ise Oswestry Bel Ağrısı Skalası yardımıyla belirlenmiştir. Araştırmamızın sonucunda sigara kullananlarda daha fazla bel ağrısının görüldüğü, günlük taşıt içinde geçirilen sürenin artmasıyla birlikte bel ağrısının görülme oranında artış olduğu, günlük 6-8 saat ayakta durmanın da bel ağrısı için bir risk faktörü oluşturduğu ortaya çıkmıştır. Bireyi ve toplumu hem psikososyal hem de ekonomik açıdan olumsuz etkileyen bel ağrısının tedavisinde, risk faktörlerinin belirlenip, bel ağrısı oluşmadan veya akut olan bel ağrısı kronikleşmeden riskli gruba bel bölgesini koruyucu önerilerin bilinçli bir sağlık ekibi tarafından verilmesi ile birlikte ülkemizde bel ağrılarının önlenebilmesine yönelik yeni yaklaşımlar belirlenmelidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to determine the risk factors on low back pain.The study was performed at Dokuz Eylül University Faculty of Medicine Neurosurgical Surgery Department. The total of 220 patients who suffers from low back pain included to the study and their results compared with the results gathered from 215 healthy subjects. Demographic characteristics, risk factors such as smoking habits, number of births, and the time spent for operating vehicle were evaluated by using an evaluation chart. Functional limitations due to pain were determined by using Oswestry Questionary Scale. At the end of the study it was observed that smoking and standing more than 6-8 hours increase the risk of the low back pain. Determining the rise factors and the preventive-protective suggestions must be included the treatment of the low back pain which effects the subjects and society negatively.