Diş hekimlerinde servikobrakial problemler
Cervicobrachial problems in dentists
  1. Tez No: 115556
  2. Yazar: FERDİ BAŞKURT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÇİĞDEM BİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Dentistry, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Diş hekimleri, servikobrakial rahatsızlıklar, muskuloskeletal değerlendirme, ergonomi, dentists, cervicobrachial disorders, musculoskeletal examination, ergonomics
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET DİŞ HEKİMLERİNDE SERVİKOBRAKİAL PROBLEMLER Fzt Ferdi BAŞKURT Bu çalışma, diş hekimlerinde özellikle baş ağrısı, boyun ve omuz ağrısı başta olmak üzere kas-iskelet sistemine ait ağrı prevalansını araştırmak; bu semptomların kişisel ve yapılan işle ilgili faktörlerle ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada kullanılan anketler ile diş hekimlerine ait demografik, mevcut ağrının yeri ve özellikleri ve ergonomik açıdan çalışma yöntemlerine ilişkin bilgiler edinilmiştir. Ayrıca her bir diş hekimine postür analizi, boyun ve omuz bölgesinin mobilite ölçümü, omuz kaslarının statik enduransı, kavrama ve çimdikleme kuvveti ölçümünden oluşan muskuloskeletal değerlendirme yapılmıştır.“Son 12 ay içinde”boyun, omuz ağrısı veya baş ağrısı şikayetlerinden herhangi birisinin mevcut olması göz önüne alındığında, çalışmaya katılan diş hekimlerine ait servikobrakial ağrı prevalansı %63.8 olarak belirlenmiştir. Kadın diş hekimlerinin servikobrakial ağrı prevalansı erkek meslektaşlarına göre istatistiksel olarak daha fazla bulunmuştur (p0.05). Egzersiz alışkanlığı olan diş hekimlerinde servikobrakial ağrı frekansı istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşüktür (p0.05). Daha sık aralıklarla dinlenme molası veren diş hekimlerinde servikobrakial semptomlar istatistiksel olarak anlamlı derecede daha az görülmektedir (p0.05). Bu çalışmanın bulguları, diş hekimlerinin boyun, üst ekstremite ve sırt bölgelerinde dental pratiğin neden olduğu stresleri belirleyen ve azaltan koruyucu yaklaşımların gerekliliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY CERVICOBRACHIAL PROBLEMS IN DENTISTS PT. Ferdi BAŞKURT The aim of the study was to investigate the frequency of pain and discomfort in the musculoskeletal system among dentists, especially headache, cervical and shoulder pain and to find possible correlations between these symptoms and individual factors and various working actions. Dentists were interviewed using a questionnaire containing data on demographics, presence, site and characteristics of pain, working methods in respect of ergonomics. Dentists' musculoskeletal systems were examined. Musculoskeletal examination included posture analysis, mobility of the neck and shoulders, static endurance of the shoulder muscles and hand grip and pinch strength. According to our results, 63.8% had pain and discomfort from either the neck, shoulders or headaches during the preceding twelve month. Female dentists had a significantly higher frequency of cervicobrachial pain and discomfort than male colleagues (p0.05). The dentists who had exercise habits had a significantly lower frequency of cervicobrachial pain and discomfort than male colleagues (p0.05). TC YÜKSEKÖ?RETİM KURUM? DOKÜMANTASYON MERKEZİThere was no significant difference between the dentists with and without cervicobrachial disorders concerning static endurance of the shoulder muscles, hand grip and pinch strength (p>0.05). The present findings indicate that preventive actions need to focus on identifying and reducing dental operative stresses imposed on the neck, upper extremities and back of dentists.