Ultrason tedavisi gören olgularda mikronükleus yöntemi ile ultrasonun genotoksik etkisinin araştırılması
Investigation of genetoxic effects of ultrasound in ultrasound treated cases by using micronucleus method
- Tez No: 115589
- Danışmanlar: PROF.DR. SAMİ HİZMETLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: İn vivo ultrason tedavisi, Mikronükleus frekansı, İnsan lenfositleri, In vivo therapeutic ultrasound, Micronuclei frequency
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
IV ÖZET ULTRASON TEDAVİSİ GÖREN OLGULARDA MİKRONÜKLEUS YÖNTEMİ İLE ULTRASONUN GENOTOKSİK ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Tedavi dozlarındaki ultrasonun, mikronükleus (MN) yöntemi kullanılarak insan kromozomlarında hasar yapıcı etkisinin olup olmadığını araştırmak amacı ile yapılan bu çalışmada; bel ağrısı olan ve olmayan 15 kadın olgu çalışmaya alındı. On olgu tedavi uygulanan grupta, 5 olgu ise tedavi uygulanmayan kontrol grubunda yer aldı. Tedavi grubundaki olguların bel bölgesine 1 MHz frekansında 10 dk süre ile 2W/cm2 dozunda 10 seans ultrason tedavisi uygulandı. Olgulardan tedavi öncesinde, 5. seans ve 10. seans sonrasında periferik venöz kan alınarak, MN sayımı için lenfosit hücre kültürüne ekim yapıldı. Kontrol grubundaki olguların ise bel bölgesine 10 dk süre ile akım vermeden (Şam tedavi) 10 seans ultrason probu uygulandı. Tedavi öncesi, 5. seans ve 10. seans sonrasında olguların periferik kanlan alınarak, MN sayımı için lenfosit hücre kültürüne ekim yapıldı. Tedavi ve kontrol grubundaki olguların MN frekansları, tedavi öncesi ile 5. seans sonrası ve tedavi öncesi ile 10. seans sonrası karşılaştırıldı. Tedavi grubu ile kontrol grubunun tedavi öncesi, 5. seans sonrası ve 10. seans sonrası, MN değerleri karşılaştırıldı. Hem tedavi grubunda hem de kontrol grubunda, tedavi öncesi ile 5. seans sonrası ve tedavi öncesi ile 10. seans sonrası MN değerlerinde istatistiksel anlamlı bir fark gözlenmedi. İki grup arasında, tedavi öncesi, 5. seans sonrası ve 10. seans sonrasında MN değerleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç olarak bu çalışmada; tedavi dozlarında uygulanan ultrasonun sitogenetik hasar göstergesi olan MN frekansında artış yapmadığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
İNGİLİZCE ÖZET (SUMMARY) INVESTIGATION OF GENOTOXIC EFFECTS OF ULTRASOUND IN ULTRASOUND TREATED CASES BY USING MICRONUCLEUS METHOD The aim of this study was to investigate whether there is a chromosomal damage resulting from therapeutic ultrasound by using micronucleus (MN) method. Voluntary 1 5 women were included in the study. Ten of them with low back pain were treated with ultrasound and 5 healty cases constituted the control group. Cases with low back pain received 10 sessions of ultrasound therapy at an intensity of 2W/cm2 and a score of 1MHz for 10 minutes whereas cases in the control group received sham ultrasound therapy for 10 minutes. Peripheral blood taken before and after 5ht and 10th applications of ultrasound therapy has been cultured for MN scores both for the treatment and the control groups. The scores of MN assessed before the therapy were compared with that of end of the 5th session and end of the 10th session in the treatment and the control groups. Pretreatment, end of the 5th session and end of the 10th session MN scores were compared between the treatment and the control group There was not any statistically significant difference in MN scores between pretreatment and 5th session, and pretreatment and 10th session. There was also not any significant difference in the MN scores of the groups between pretreatment, 5th session and 10th session evaluation. In conclusion, we observed that therapeutic ultrasound did not induce increasing in MN score which is a sign of cytogenetic damage.