Çocukların kalp sağlığını geliştirme tutum ölçeğinin Türkiye'deki geçerlik güvenirlik çalışması
Validity and reliability of children's cardiovascular health promotioon attitude scale in Turkey
  1. Tez No: 115632
  2. Yazar: MERYEM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZÜHAL BAHAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: kardiyovasküler sağlığı geliştirme, çocuk, geçerlik, güvenirlik, cardiovascular health promotion, child, validity, reliability
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET ÇOCUKLARIN KALP SAĞLIĞINI GELİŞTİRME TUTUM ÖLÇEĞİNİN TÜRKİYE'DEKİ GEÇERLİK GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI Meryem Öztürk Bu araştırma çocuklarının kalp sağlıklarını geliştirme tutum ölçme aracının Türkçe formunun güvenirlik ve geçerliğini değerlendirmek için yapılmıştır. Araştırmaya İzmir ilinde alt, orta ve üst sosyoekonomik düzeyi temsilen seçilen üç ilköğretimokulunun altıncı sınıfında okuyan toplam 315 öğrenci katılmıştır. Arvidson tarafından 1990 yılında geliştirilen ölçeğin 16 maddesi vardır. İç tutarlık güvenirlik katsayısı 0.80 olan ölçeğin içerik ve yapı geçerliği mevcuttur. Ölçek dil geçerliği için Türkçe'ye çevrildikten sonra ön uygulama için örneklem grubuyla benzer özellikleri taşıyan bir başka öğrenci grubuna uygulanmıştır. Ön uygulamadan sonra ölçek örneklem grubuna test tekrar test için 15 gün arayla iki kez uygulanmıştır. Türkçeleştirilen ölçeğin güvenirliğini değerlendirmek için yapılan iç tutarlık güvenirlik katsayısı iyi düzeyde ( oc=0.75), alt grupların iç tutarlık güvenirlik katsayıları 0.50 ile 0.74 arasında değişen değerlerde bulunmuştur. Ölçeğin güvenirliğini değerlendirmek için yapılan pearson korelasyon analiziyle hiçbir maddenin ölçekten çıkartılmamasına karar verilmiştir. Ölçeğin tüm maddelerinin katıldığı test tekrar test güvenirlik katsayısı ise orta düzeyde bulunmuştur (r=0.58). Türkçeleştirilen ölçeğin geçerliğini değerlendirmek için yapılan faktör analizi sonucunda formun gerçek ölçekle benzeyen dört faktörlü bir yapıya sahip olduğu ve benzer maddelerin aynı faktörler altında toplandığı bulunmuştur. Sonuç olarak, bu formun farklı gruplara uygulanması ve bu gruplardaki geçerlik ve güvenirliğinin incelenmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VALIDITY AND RELİABİLİTY OF CHILDREN'S CARDIOVASCULAR HEALTH PROMOTION ATTITUDE SCALE İN TURKEY Meryem Öztürk This research has done to test validity and reliability of Turkish form of children's cardiovascular health promotion attitude scale. Students (315) are attending to three different schools were participated to the research as the sample. All of the students are in 6th class and they are belongs to different socioeconomic levels in Izmir. The scale was developed by Arvidson has 16 items in 1990. The scale's internal reliability coefficient is 0.80.The instrument's content and construct validity are current. First of all, the scale was translated to Turkish language than it was applied to a group which has the same properties with the sample group. Scale was applied two times to the sample group; after pretest, re test was applied 15 days later, Turkish form of scale's internal reliability coefficient was found good level (0.75); subscale reliability coefficients were found between 0.50 and 0.74. After pearson correlation analyses is decided that any of items must not take out the scale. Test re test reliability coefficient for overall the scale was found average level (r= 0.58). Results of factor analyses has done to test the validity of Turkish form of scale showed form has 4 factors like original instrument and similar items are collected under the same factor. As a result, this form of children's cardiovascular health promotion attitude scale should be applied and evaluated which is reliability and validity to different groups.