Ameliyat öncesi eğitimin açık kalp ameliyatı olan hastaların anksiyete düzeyine etkisi
The effect of preoperative teaching programs on anxiety of patients who had open heart surgery
- Tez No: 115642
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİLAY ŞENOL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ameliyat öncesi hasta eğitimi, Ameliyat hazırlığı, Açık kalp cerrahisi, Anksiyete m
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Aşılıoğlu, K., Ameliyat öncesi eğitimin açık kalp ameliyatı olan hastaların anksiyete düzeyine etkisi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Programı, Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara 2002 Araştırma, ameliyat öncesi eğitimin açık kalp ameliyatı olan hastaların anksiyete düzeyine etkisini saptamak amacıyla deneysel olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 10 Eylül 2000-6 Şubat 2001 tarihleri arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi Kalp Damar Cerrahi Kliniğine açık kalp ameliyatı nedeniyle yatan 100 hasta oluşturmuştur. Bu hastaların 50'si kontrol, 50'si deney grubu olarak alınmıştır. Veriler araştırmacı tarafından konuyla ilgili yayınlar incelenerek geliştirilen hastalan tanıtıcı özellikler soru kağıdı ve durumluluk- süreklilik anksiyete ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmacı deney grubu hastalara kitapçığı vererek hastaneye kabullerinden 2-3 saat sonra ve ameliyat tarihinden 2-3 gün önce eğitim kitapçığı doğrultusunda eğitim vermiştir. Kontrol grubuna ise planlı olarak ameliyat öncesi eğitim verilmemiştir. Kontrol ve deney grubundaki hastalara ameliyattan sonra üçüncü günde anksiyete ölçeği uygulanarak anksiyete düzeyleri ölçülmüştür. Elde edilen veriler Ki-kare, Fisher Kesin Ki-kare ve T Testi ile değerlendirilmiştir. Yapılan istatiksel analizler sonucunda kontrol ve deney grubu anksiyeteyi etkileyebilecek özellikler yönünden benzer bulunmuştur. Ameliyat sonrası durumluluk anksiyete düzeyi kontrol grubunda 38.32 ± 7.51 ve deney grubunda ise 37.42 ± 9.26 olarak saptanmıştır. Süreklilik anksiyete düzeyi ise kontrol grubunda 47.38 ± 5.14 ve deney grubunda 46.48 ± 8.27 olarak saptanmıştır. Yapılan t testinde ameliyat sonrası durumluluk ve süreklilik anksiyete düzeyleri arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Durumluluk ve süreklilik anksiyete yönünden deney grubunun anksiyete düzeyi, kontrol grubundan daha düşük düzeyde bulunmuştur. Sonuç olarak planlı ameliyat öncesi eğitimin hastaların anksiyete puan ortalamalarım azalttığı bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda uygun önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF PREOPERATIVE TEACHING PROGRAMS ON ANXIETY OF PATIENTS WHO HAD OPEN HEART SURGERY The purpose of this experimental study was to evaluate the effect of preoperative teaching method of patients who had on anxiety open heart surgery. Of this study consisted of 100 patients who were admitted Gülhane Military Medical Academy Hospital Cardiovasculer Surgery Departmant between 10 September 2000- 6 February 2001. Of 100 patients 50 were study group while the remaining 50 were control group. The data were obtained by data collection demografic questionnaire and state, trait anxiety invantory The researcher has given planned to study group training 2-3 hours after acceptance of patient and 2-3 before the operation date according to the training book Unplanned training have been given to the control group The anxiety level of the patients in control and experimental groups have been measured on the 3rd day following the operation Data analysis was done by chi-square, fishers chi- square and t test. There were no differences between study and control groups demografic characteristics medical history and state and trait anxiety scores. Postoperative state anxiety scores in the control group were found 38.32 ± 7.51 in study group anxiety scores were 37.42 ± 9.26. Means scores for postoperative trait anxiety for study and control groups were 47.38 ± 5.14 and 46.48 ± 8.224 respectivly. Althought there was no statisticialy differences in state and trait anxiety scores between the groups by t test (p>0.05) the study group had the lower scores. As a conclusion planned preoperative education may decrase the state and trait anxiety scores. Appropriate suggestion were made in accordance with the results of the study. Key Word: Preoperative Patient Teaching, Surgical Preparation, Open Heart Surgery, Anxiety IV