Gaziantep ili Şahinbey ilçesi ilköğretim okullarında öğrenim gören 5. ve 6. sınıf kız öğrencilerin menstruasyon fizyolojisine ilişkin bilgilerinin belirlenmesi
Assessment of level of knowledge on menstruation physiology 0f 5. and 6. grade girls enrolled at primary schools in Şahinbey distric Gaziantep province
- Tez No: 115654
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FÜSUN TERZİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: menarş, menstruasyon, puberte dönemi, menarche, menstruation, puberty..ml yükseköğretim kukuu» SmCDMAOTASYON MERKEZİ
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Araştırma, Gaziantep ili Şahinbey ilçesine bağlı ilköğretim okullarında öğrenim gören menarş olmamış 5. ve 6. sınıf kız öğrencilerin menstruasyon fizyolojisine ilişkin bilgilerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Gaziantep ili Şahinbey ilçesinde; araştırmanın evrenini oluşturan 62 ilköğretim okulunun 5. ve 6. sınıfında öğrenim gören 11694 kız öğrenciden, örnekleme alınacak birey sayısı 372 olarak hesaplanmıştır. Her okuldan örnekleme kaç öğrencinin alınacağı“Tabakalı Rasgele Örnekleme Yöntemi”kullanılarak belirlenmiştir. Örneklem kapsamına alınacak öğrenciler, sınıf listesine göre sıralanmış ve basit tesadüfi sayılar tablosu kullanılarak seçilmiştir. Veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Anket formu iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, öğrencilerin tanımlayıcı özellikleri, ikinci bölümde menstruasyon fizyolojisine ilişkin bilgilerine yönelik sorular yer almaktadır. Veri toplama formu, 12 Şubat- 12 Mart tarihleri arasında uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 10.0 paket programında; yüzdelikler, ortalama, One Way Anova ve t testi (independent samples t test) kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, kız öğrencilerin yarıdan fazlasının menstruasyona ilişkin bilgi almadığı (%57.5), menstruasyona ilişkin bilgi alanların (%42.5) ise büyük çoğunluğunun bu bilgiyi annelerinden (%70.7) edindiği belirlenmiştir. Sağlık ekibinde görev alan doktor ve hemşireden bilgi almanın (%4.4), çok düşük oranda olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin büyük çoğunluğunun kendilerini menstruasyona ilişkin yeterli bilgiye sahip görmedikleri (%77.5) ve okulda bu konuya ilişkin bilgi almadıkları (%81.1) belirlenmiştir. Bunun yanında, öğrencilerin menstruasyon fizyolojisine ilişkin aldıkları bilgi puan ortalamaları 100 puan üzerinden X=13.5 olarak bulunmuştur. Ayrıca öğrencilerin yaşları, menstruasyona ilişkin bilgi alma, menstruasyon ile ilgili yeterli bilgiye sahip olma, menarşa karşı verilecek tepkiler, okulda menstruasyona ilişkin bilgi alma durumları ve bu konuda bilgi almayı isteyip istememe nedenlerinin, menstruasyon fizyolojisine ilişkin bilgi puan ortalamaları üzerindeki etkisi incelenmiş ve bunlar arasındaki ilişki istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p0.05). Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda uygun önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This descriptive research aims to assess information on menstruation physiology of pre-menarche 5th and 6th grade girls enrolled at primary schools in Şahinbey district, Gaziantep province. The sample size is 372 and was selected out of a universe of 11694 girls enrolled at 62 primary schools in Şahinbey district, Gaziantep province. Numbers of pupils to be selected from each school were determined through stratified probability sampling. Within each school the appropriate girls were ranked according to the class lists and selected according to their ranks with the help of random numbers. A questionnaire was used as the medium of data collection. In the first part of the questionnaire general characteristics of the girls were recorded, in the second their knowledge on menstruation physiology was assessed. The questionnaires were applied between February 12th and March 12th 2001. The data gathered was processed with SPSS 10.0 software package using percent distribution, mean, one-way ANOVA and t-test (independent samples t-test) techniques for analysis. According to the results of the study more than half of the girls (57.5%) had not obtained any information on menarche, and most of those who had, had obtained their information from their mothers (70.7%). The percentage of health personnel as the source of information on menarche remained at an extremely low level (4.4%). A large majority of the girls stated that they did not perceive themselves as sufficiently informed on menstruation (77.5%) and that they had not received information on menstruation at school (81.1%). It should be vııı noted that the average“knowledge grade”of respondents calculated according to correct responses to knowledge questions on menstruation was only 13.5 out of 100. Furthermore, background characteristics and responses to attitude questions were analyzed in relation to knowledge grades. The results of the analysis revealed statistically significant relations (p0.05). Suggestions for further research were provided according to results of the study.