Annelerin doğum sonrası dönemde emzirmeye ilişkin bilgilerinin saptanması
The assessment of knowledge level related with breastfeeding in postpartum of mothers
- Tez No: 115655
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FÜSUN TERZİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: emzirme, annelerin emzirme bilgileri, sağlık eğitimi, breastfeeding, mothers information about breastfeeding, health education
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET VEFİ KULU ÇAY D., Annelerin Doğum Sonrası Dönemde Emzirmeye İlişkin Bilgi Düzeylerinin Saptanması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kadın Hastalıkları Hemşireliği Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2002. Araştırma, Ankara ili Belediye sınırları içinde yer alan T.C. Sağlık Bakanlığı'na bağlı Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde doğum yapan annelerin doğum sonu dönemde emzirmeye ilişkin bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. T.C. Sağlık Bakanlığı'na bağlı Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde; araştırmanın evrenini oluşturan bir yıl içinde 24000 doğum yapan annelerden, örnekleme alınacak birey sayısı örneklem genişliği formülüne göre 378 olarak hesaplanmıştır. Veri toplama aracı olarak veri toplama formu kullanılmıştır. Veri toplama formu iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, annelerin tanımlayıcı özellikleri, ikinci bölümde emzirmeye ilişkin bilgilerine yönelik sorular yer almaktadır. Veri toplama formu, 25 Nisan-22 Mayıs 2001 tarihleri arasında uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 10.0 paket programında; yüzdelikler, ortalama, One Way Anova ve t testi (independent samples t test) kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, annelerin yarısından fazlasının emzirmeye ilişkin bilgi almadığı (%54), emzirmeye ilişkin bilgi alanların (%46) ise yarıya yakınının (%47.1) bu bilgiyi kitaplar ve dergilerden edindiği belirlenmiştir. Sağlık ekibinde görev alan hemşire/ebe ve doktordan bilgi almanın %34.4 gibi düşük oranda olduğu saptanmıştır. Annelerin yarısından fazlası (%56.3) kendisini bebek emzirmeye ilişkin yeterli bilgiye sahip olmadıklarını ifade etmişlerdir. Bunun yanında, annelerin emzirmeye ilişkin aldıkları bilgi puan ortalamaları X=35.6 olarak bulunmuştur. Ayrıca annelerin yaşları, eğitimleri, çalışma durumları, aile yapıları ve yaşayan çocuk sayılarının annelerin emzirmeye ilişkin bilgi puan ortalamaları üzerindeki etkisi incelenmiş ve bunlar arasındaki ilişki istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p0.05). Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda uygun önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT VEFİKULUÇAY D., The Assessment of Knowledge Level Related With Breastfeeding in Postpartum of Mothers, Hacettepe University of Medical Science Institude, Women Diseases Nursing Programme, Mastes Thesis, Ankara, 2002. This descriptive research aims to assess information on breastfeeding in postpartum of women after childbirth at Dr. Zekai Burak Women Health Education and Research Hospital related to Republic of Turkey Health Ministry in Ankara. The sample size was calculated 378 by using sample wideness formula. This size eliminated 24000 women after childbirth at Dr. Zekai Burak Women Health Education and Research Hospital related to Republic of Turkey Health Ministry in Ankara. A questionnaire was used as the medium of data collection. In the first section of the questionnaire general characteristics of the mothers were recorded, in the second section, their knowledge on breastfeeding was assessed. The questionnaries were applied between April 25th and May 22nd 2001. The collected data were processed with SPSS 10.0 software package by using percent distribution, mean, one way ANOVA and t-test (independent samples t-test) techniques for analysis. According to the results of the study, more than half of the mothers (54%) had not obtained any information on breastfeeding, and almost half of those who had information, had obtained their information from the books, reviews and magazines (47.1%). The percantage of health personnel as the source of information on breastfeeding remained at low level (34.4%). More than half of the mothers stated that they did not perceive themselves as sufficiently informed on breastfeeding (56.3%). On the other hand, mothers' average“knowledge grade level”was calculated as X=35.6. Furthermore, mothers breastfeeding knowledge grade levels were examined in relation to the issues of age of the mothers, education level, job ocupation, type of family and alive children numbers and the correlation of those were found statistically significant (p0.05). Suggestions for further research were provided according to results of the study.