İlköğretim okullarında görev yapan fen ve teknoloji öğretmenlerinin bilgisayar destekli fen ve teknoloji öğretimine ilişkin görüşlerinin incelenmesi (Gaziantep ve Kilis illeri örneklemi)
Analysis of the effect of computer based science and technology instruction in science and technlogy education according to view of science and technology teachers (Sample of Gazi̇antep and Ki̇li̇s)
  1. Tez No: 370504
  2. Yazar: MEHMET MARANGOZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT OĞUZ KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli öğretim, bilgisayar destekli fen ve teknoloji öğretimi, Computer assisted learning, computer assisted science and technology learning
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırma, ilköğretim okullarında görev yapan fen ve teknoloji öğretmenlerinin bilgisayar destekli fen ve teknoloji öğretimine ilişkin görüşlerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Gaziantep İli Şahinbey Merkez İlçesi ve Kilis Merkez'de bulunan ilköğretim okullarında yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, Gaziantep İli Şahinbey Merkez İlçesi'nde ve Kilis Merkez'de bulunan ilköğretim okullarında görev yapan, 135 fen ve teknoloji öğretmeni oluşturmaktadır. 135 öğretmenin 93'ü Gaziantep ilinde, 42'si ise Kilis ilinde görev yapmaktadır. Verileri toplamak amacıyla iki bölümden oluşan bir ölçek kullanılmıştır. Birinci bölümde, araştırmaya katılan öğretmenlere ait kişisel bilgilerin bulunduğu sorular yer almaktadır. İkinci bölümde ise, öğretmenlerin bilgisayar destekli öğretime ilişkin görüşlerini belirttikleri, beş basamaklı likert tipi sorulardan oluşan, bir dereceleme ölçeği yer almaktadır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak çözümlenmiştir. Ölçekten elde edilen verilerin karşılaştırılmasında, frekans (f), yüzde (%) değerleri hesaplanmış, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve LSD çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. Dağılımların normal olmadığı durumlarda hipotez testi olarak Kruskal Wallis-H testi kullanılmıştır. Kruskal Wallis-H testinde anlamlı farklılığın çıktığı durumlarda ikili karşılaştırmalar için ise Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular şu şekilde özetlenebilir: * Sonuç olarak, araştırmaya katılan fen ve teknoloji öğretmenlerinin tamamı bilgisayar destekli öğretim uygulamasına ilişkin olumlu görüşe sahiptir. * Yapılan analizler sonucunda daha genç ve kıdemi az olan fen ve teknoloji öğretmenlerinin bilgisayar destekli öğretim uygulamasına ilişkin daha olumlu bir görüşe sahip oldukları anlaşılmaktadır. * Bilgisayar destekli öğretimin, eğitim sistemimizde daha fazla uygulanabilmesi ve daha başarılı sonuçlar alınabilmesi için öncelikle öğretmenlerin bilgisayar destekli öğretim uygulamaları konusunda eğitilmeleri gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted in order to find out whether there are any differences between the opinion of the science and technology teachers working in elementary schools towards computer assisted science and technology learning application. The research has been applied in randomly selected elementary education schools from the central districts of Gaziantep and Kilis cities in 2011-2012 education year. The sampling of the study has been composed by 135 science and technology teachers working in elementary schools in central districts of Gaziantep and Kilis cities. 93 science and technology teachers are working in central districts of Gaziantep city and 42 science and technology teachers are working in central districts of Kilis city. With the aim of gathering the data, an opinion scale form was employed. The scale consists of two parts. In the first part, the questions of personal information belonging to the teachers who took part in the research are stated. In the second part, the questions oriented the opinions of the science and technology teachers towards computer assisted learning application. The data gotten in the research have been analyzed by using SPSS programme and frequency (f) and percentage (%) values of the data have been counted with the aim of determining whether the data have a significant difference according to sub-problems or not and t-test, one-way variance analysis (ANOVA), LSD multiple comparison test, Kruskal Wallis-H test and Mann Whitney U test have been used. The findings gotten by the research can be summarized like this: * All of the science and technology teachers participated in the research have showed positive opinion concerning with computer assisted learning application. * As a result of the analysis, science and technology teachers who are younger and have less seniority have much more positive view about the opinion of computer assisted learning application. * In order to be applied and successful computer assisted learning in education system, firstly teachers should be educated about the computer assisted learning application.