Depremin okul dönemi çocuklarının (6-12 yaş) davranışlarına etkilerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi
Determination and evaluation of effects of earthquake on school age children's (6-12 years old) behaviours
- Tez No: 115664
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERAY GÖKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Doğal Felaket, Deprem, Çocuk, Post Travmatik Stres Bozukluğu, Travmatik Olay VI
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Araştırma, depremin okul dönemi çocuklarının (6-12 yaş) davranışlarına etkilerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Bolu İl Merkezindeki beş ilköğretim okulundaki 420 çocuk oluşturmuştur. Veriler, araştırmacı tarafından konu ile ilgili literatür incelenerek ve uzman görüşü alınarak oluşturulan soru formu aracılığı ile elde edilmiştir. Veri değerlendirme ve istatistiksel test (ki-kare testi) kullanılarak değerlendirilmiştir. Çocukların %49.0'ı kız, %51.0'ı erkek olup, %39.8'i 9 yaş altı grubunda ve geri kalan %60.2'si 9 yaş ve üstü grubunda yer almıştır. Çocukların hepsi en az bir deprem yaşamış ve yarıya yakının evleri, yarıdan fazlasının okulları hasar gördüğü öğrenilmiştir. Çocukların büyük bir çoğunluğunun binada ve çadırda yapılan eğitimden etkilendiği ve bununda istatistiksel açıdan anlamlı olduğu bulunmuştur (P0.05). Elde edilen sonuçlar doğrultusunda gerekli önerilerde bulunulmuştur. ^
Özet (Çeviri)
This study was performed to determine and evaluate the effects of earthquake on school age children's behaviours. Total 420 children from five primary school were covered by the survey in Bolu. The data were obtained from a questionnaire which was prepared by taking expert opinion and examining related literature. The data processing and statistical analysis (Chi- Square) were performed by using computer. Children's 49.0 % consisted of girls and children's 51.0 % consisted of boys, besides 39.8 % of children were in the group under 9 years old and 60.2 % of children were in the group of 9 years old and over 9 years old. That all of the children had experienced at least once, in addition to this nearly half of the children's houses and more than half of the children's schools had damaged was learned. The great majority of children were affected by education in the tent and building and it was statistically found significant ( P 0.05 ).ln the direction of outcomes obtained from the overall survey necessary suggestions have been made. Key Words : Disaster, Earthquake, Children, Post Traumatic Stress Disorder, Traumatic Event rv