Hormon replasman tedavisinin yaşam kalitesine etkisi
The effect of hormone replacement therapy on quality of life
  1. Tez No: 115665
  2. Yazar: MÜRÜVVET BAŞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LALE TAŞKIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoz, Hormon Replasman Tedavisi, Yaşam Kalitesi, Nothingham Sağlık Profili
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
ÖZET Bu araştırma, hormon replasman tedavisinin kadınların menopozal yakınmaları ve yaşam kalitesine olan etkisini ve menopozal yakınmalar ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla önce-sonra türü müdahale tipi epidemiyolojik bir çalışma olarak planlanmış ve iki aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada, Nothingham Sağlık Profili (NHP)'nin geçerlik-güvenirlik çalışması menopoz döneminde olan 91 kadında yapılmıştır. Ölçeğin test- tekrar test korelasyon katsayısı 0,97 olarak bulunmuştur. İkinci aşamada, 09.07.2001-19.04.2002 tarihleri arasında Kayseri Devlet Hastanesi Menopoz Polikliniği'ne başvurup, izlem görüşmelerine düzenli gelen 93 kadın araştırma kapsamına alınmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan anket formunun yanısıra, Menopozal Yakınma Tarama Listesi ve Yaşam Kalitesi Ölçeği (NHP) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde student-t, ANOVA ve Friedman testi ile Repeated Measures kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, kadınların yaşam kalitesini HRT öncesi dönemde aile yapısı, eşin yaşaması, çocuğunu evlendirme süresi, yürüyüş ve diyet yapmanın, HRT'nin dördüncü haftasında; geçimsizlik, yürüyüş yapmanın, HRT'nin onikinci haftasında ise, medeni durum, geçimsizlik ve diyet yapmanın etkilediği saptanmıştır. Kadınların yaşam kalitesini her üç dönemde de, anne ölümü yaşama, kronik hastalıklar, sürekli ilaç kullanma ve menopozu algılama biçiminin etkilediği belirlenmiştir. Kadınların menopozal yakınmalarının yaşam kalitesini etkilediği, ancak HRT ile yakınmaların azaldığı görülmüştür. Yaşam kalitesindeki düzelmenin daha çok HRT öncesiyle dört hafta arasında ve HRT öncesiyle on iki hafta arasında olduğu ancak tedavinin dört ile onikinci haftaları arasında genellikle değişiklik olmadığı belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, kadınların HRT kullanımında dikkat etmeleri gereken noktaları açıklayan bir rehber kitapçık oluşturulmuş ve uygun önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSRACT This study has been planned to determine the effects of Hormone Replacement Therapy (HRT) on women's postmenopausal complaints and relationship between postmenopousal complaints and life quality. İt has been designed as a before-after intervention and realized in two stages. Stage I, The validity and reliability study of Notthingham Health Profile (NHP) scale was done on 91 menopausal women. The test-retest correlation coefficient was found to be 0,97. Stage II, Ninety-three women who applied to the Menopause Policlinic of Kayseri State Hospital and regularly attended follow -up studies from July 9, 2001 to April 19,2002 were included in the study. As a means of collecting data, in addition to a questionnaire designed by the researcher, The Scanning List of Menopausal Complaints and The Scale of Life Quality (NHP) were used. For the analysis of the data, use was made oft-test, ANOVA, Friedman test and Repeated Measures test. The results revealed that the women's quality of life was affected in the period before HRT by the length of education, family structure, the husbands' being alive, the duration of marriage of their children, walking and diet; in the 4 th week of the treatment by marital conflicts and walking; and in the 12 th week of the treatment by marital status, marital conflicts and diet. It was found that the women's quality of life was affected in all three periods by the mother's being alive, chronic diseases, drug dependence, the way they perception menopause and taking HRT. It was found that the menopausal complaints of the women in the study had a negative impact on their quality of life but that these complains were reduced as a result of HRT. It is determined that the improvement in the quality of life was mostly between before HRT and 4 weeks and before HRT and 12 weeks but there wasn't a difference between 4 and 12 weeks in general. In the light of the observations and findings a guide booklet has been prepared to explain the points that women should pay attention to while receiving HRT and to present the appropriate suggestions. Key Words : Menopause, Hormone Replacement Therapy, Quality of Life, Nottingham Health Profile. vi