Miyokard enfarktüsü geçiren bireylerde 'McCorkle ve Young'ın semptomlardan rahatsızlık duyma ölçeği' ve 'Ferrans ve Powers yaşam kalitesi ölçeği'nin geçerlilik ve güvenirlilik çalışmasının yapılması
The validity and reliability of the study on 'McCorkle and Young's symptoms distress scale' and 'Ferrans and Powers's quality of life scale' in the patients who had myocardial infarction
- Tez No: 115666
- Danışmanlar: PROF.DR. NURAN AKDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Miyokard Enfarktüsü, Yaşam Kalitesi, Semptomlardan Rahatsızlık Duyma, Yaşam Kalitesi Öl çeğ i -Geçer lilik ve Güvenirlilik, Semptomlardan Rahatsızlık Duyma Ölçeği- Geçerlilik ve Güvenirlilik, Myocardial infarction, Quality of Life, Symptom Distress, Validty and Reliability, Quality of Life Scale-Validty and Reliabilitynu, Symptom Distress Scale- Validty and Reliability. VI i
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 15155
Özet
ÖZET Özer,C.Zv Miyokard Enfarktüsü geçiren bireylerde“McCorkle ve Young'ın Semptomlardan Rahatsızlık Duyma Ölçeği”ve“Ferrans ve Powers Yaşam Kalitesi Ölçeği ”nin geçerlilik ve güvenirlilik çalışmasının yapılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İç Hastalıkları Hemşireliği Programı Doktora Tezi, Ankara, 2002.Araştırma,Miyokard enfarktüsü geçiren bireylerde“McCorkle ve Young'ın Semptomlardan Rahatsızlık Duyma Ölçeği ve Ferrans ve Powers'ın Yaşam Kalitesi Ölçeği”nin geçerlilik ve Güvenirlilik çalışmanın yapılması amacıyla metodolojik olarak yapılmıştır. Araştırma, 5 Temmuz 2001 - 28 Mart 2002 tarihleri arasında H.Ü Tıp Fakültesi Hastanesi, A.Ü İbni Sina Hastanesi, A.Ü Kalp Merkezi, G.Ü Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Sosyal Sigortalar Kurumu Ankara Eğitim Hastanesi, Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi, Numune Hastanesi Kardiyoloji ve Koroner Bakım ünitelerine yatan 617 hasta üzerinde uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan hastaların tanıtıcı özelliklerini içeren kişisel bilgi formu ve yaşam kalitesi ölçeği ile semptomlardan rahatsızlık duyma ölçeği kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından hastalarla görüşülerek toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik hesapları, iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi, Mann Whitney U testi, One Way Anova, Kruskal Varyans Analizi, Korelasyon, Faktör analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre Semptomlardan Rahatsızlık Duyma Ölçeği ve Yaşam Kalitesi Ölçeğinin Miyokard Enfarktüsüs Geçiren hastalarda geçerli ve güvenilir olduğu belirlenmiştir. Hastaların yaşam kalitesini, yaş, cinsiyet, eğitim durumu, mesleki durum, medeni durum, yaşanılan yer, egzersiz programına uyma durumunun etkilediği belirlenmiştir. Semptomlardan rahatsızlık duyma durumunu, yaş, cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum, mesleki durum, çalışma durumu, ailenin gelir düzeyi, sigara kullanma durumu, hastalığa ilişkin ilaç programına uyma durumunun etkilediği belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Özer, C.Z.The Validity and Reliablity of the study on“Mc Corkle and Young's Symptoms Distress Scale”and“Ferrans and Powers's Quality of Life Scale”in the patients who had myocardial infarction. Hacettepe University, Health Science Institute, Internal Medicine Nursing Programme, Do eta rate thesis, Ankara, 2002.The research has been done methodologially in order to show The validity and reliability of“Mc Corkle and Young's Symptoms Distress Scale”and“Ferrans and Powers's Quality of life Scale”in patients who had myocardial information. The research has been conducted on 617 patients who were admitted to Cardiology and coronary care units of Hacettepe University Hospital. Ankara University Avicenna Hospital, Ankara University Heart Center, Gazi University Faculty of Medicine Research Hospital, Social Security Fountation Turkish High Specilization Hospital, Numune Hospital between July 5, 2001 and March 28, 2002. Researcher prepared personal knowledge form that include patients recognized features and quality of life scale and symptom distress scale have been used as data collecting tools. Data have been collected as personal comunizations the patients by the researcher herself. Percentage calculation, sigficicance of difference between two means test, Mann Whithey U test, One Way Anova, Kruskal Varyanca Analysis, Corralation, Factor analysis have been used in data evaluation. Acording to the results getting from the research“Symptom Distress Scale”and“Qualty of life Scale”are valid and reliable in the patient who had myocardial infarction. Quality of life has been affected by age, gender, education, job, marital status, living place, adaptation to exercise programme.“Symptoms Distress Scale”has been affected by age, gender, education, marital status, job, working situation, income, cigarette smoking and adaptation to the drugs programme. Suggestions have been made in the view of the results obtained from the research.