Hemşirelerin hemşirelik mesleğine ilişkin görüşleri
The view of nurses about nursing profession
  1. Tez No: 115673
  2. Yazar: FATOŞ KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. R. SELMA GÖRGÜLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Meslekleşme ölçütleri, hemşirelik mesleği, hemşire, Criteria of profession, Nursing Profession, Nurse
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZET Korkmaz, F., Hemşirelerin hemşirelik mesleğine ilişkin görüşleri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Esasları Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2002. Araştırma, hemşirelerin hemşirelik mesleğine ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi, Hacettepe Üniversitesi Erişkin ve İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesinde çalışan lisans mezunu hemşireler oluşturmaktadır. Araştırma bu hastanelerde Şubat- Haziran 2002 tarihleri arasında çalışan 213 lisans mezunu hemşireden ulaşılabilen ve araştırmacı tarafından bilgilendirildikten sonra kendi isteği ile araştırmaya katılmayı kabul eden 1 80 hemşire ile yapılmıştır Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu ile toplanmıştır. Anket formu iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde hemşirelerin tanıtıcı özellikleri ile ilgili 26 soru yer almaktadır. Anket formunun ikinci bölümünde ise hemşirelerin hemşirelik mesleğine ilişkin görüşlerini belirlemede kullanılan 16 soru bulunmaktadır.Araştırmadan elde edilen veriler SPSS ortamında, yüzdelik hesapları ile değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre hemşirelerin % 41.5' inin hemşirelik mesleğini“ tesadüfen”seçtiği ve % 65.6' sının hemşirelik hizmetlerinin niteliğini“ yetersiz”bulduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin % 58.9' unun en fazla oranda ( % 96.2 )“kendini geliştirme”nedeniyle mesleki kurs ve seminerlere katıldığı ve % 66.7' sinin aldıkları kararları kısmen uygulayabildikleri saptanmıştır. Hemşirelik eğitiminin lisans düzeyinde verilmesi gerektiği görüşü hemşirelerin % 95.6' sı tarafından, hemşirelerin yönetim-denetimi“yönetim bilimi ilkelerine dayalı olmalı”görüşü ise % 48.9' u tarafından belirtilmiştir. Araştırmaya katılan hemşireler hemşirelikle ilgili etik ilkelerin,“ hakların güvenceye alınması için gerekli”olduğu görüşünü % 32.9 oranında belirtirken, görev alanları içinde karşılaştıkları etik sorunlarda kararlarını alırken % 28.0 oranında“ ahlaki ve manevi değerlere dikkat ettiklerini”ifade etmişlerdir. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Korkmaz, F., The view of nurses about nursing profession, Hacettepe University Health S cience I nstitute M aster T hesis i n F undemental of Nursing, Ankara, 2002. Theaimofthiss tudy i s t o d etermine t he v iew o f t he n urses actually about nursing as profession. The sample of the search, which consists 1 80 nurses, who accepted the study actually by having knowledge about it, was consciously selected from the different departments of three hospitals; University o f Ankara İbn-i S ina Hospital, University of Hacettepe Hospital and University of Hacettepe İhsan Doğramacı Children Hospital. The data have been collected by a questionnaire which consisted of two section; in the first section there are 26 questions that which gives information about nurses. In the second part of the questionnaire 16 questions were used to determine the view of the nurses actually about their profession.The data in this search were apprised in SPSS stuation by arithmetic-rate. The findings of this search showed that; 41.5 % of the nurses chose their profession randomly and it i s seen t hat 6 5. 6% of them found out the insufficient quality of utility. On the other hand, it is ascertained that 58.9 % of the nurses ( The maximum number of them 96.2 % ) joined the courses and the seminars about their profession to develop themselves and 66.7 % of them could practise a part of the decisions were taken. 9 5.6 % o f the nurses revealed that the education o f nursing should be on the rank of academy and 48.9 % of them think that the management and control of the nurses should be propped up to principles of the science of management. 32.9 % of the nurses who joint this search determined the ethic principles of nursing, it is needed quaranteed justice, and 28.0 % of them pronounced that they took care of ethic and moral value while working on. It is suggested through the findings of this search.