HIV/AIDS'li bireylerin bilgi gereksinimlerinin belirlenmesi
Determining the knowledge necessity of HIV/AIDS individual
  1. Tez No: 115686
  2. Yazar: GÖNÜL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HATİCE FESCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: HIV/AIDS'li hasta, bilgi gereksinimi, hemşirelik bakımı ve destekleme yaklaşımları. 111, Patients with HIV/ AIDS, necessity of information of patinents with nursing and supportive care. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 765
Özet
ÖZET Yıldırım, G.,HIV/AIDS'li Bireylerin Bilgi Gereksinimlerinin Belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2002. Araştırma, HIV/AIDS'li bireylerin bilgi gereksinimlerini saptamak amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma, 15.12.1999 ve 15.12.200 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Erişkin Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi ve Sağlık Bakanlığı Ankara Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastalıktan Ünitesi olmak üzere iki merkezin klinik ve polikliniklerinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemine 33 hasta alınmıştır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan hastaların tanıtıcı özellikleri ve bilgi gereksinimlerine yönelik sorulardan oluşan anket formu ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ki kare ve iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre hastaların HIV/AIDS' e yönelik bilgilerinin istenen düzeyde olmadığı belirlenmiştir. Hastaların yarıya yakınının hastalığın etkisini, tedavisinin olmadığını, aşısının olmadığını ve nasıl bir hastalık olduğunu bilmedikleri belirlenmiştir. Araştırma kapsamındaki hastaların yandan fazlasının hastalığın bulaşma yoluna yönelik olarak ortak kullanılan tuvaletlerin hastalığın bulaşmasında etken olmadığını, aksırık öksürükle, kurumuş kan lekeleri ile, sivrisinek ve böcek sokması ile bulaşmanın olmayacağını bilmedikleri saptanmıştır. Hastalıklarına ilişkin bilgi alan hastaların bilgi puan ortalamalarının yüksek olduğu belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda; hastaların bilgi gereksinimlerinin karşılanmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Yıldırım, G., Determining the knowledge necessity of HIV/ AIDS individual. Hacettepe University Sciency Healtt of, Instatute Nursing programe sciency expertise thesis. Ankara. 2002. Determining the knowledge necessity of HIV/AIDS patients this research have been made to define the need of information of patients with HIV/ AIDS. The researche been made in two centers clinics and policlinics, Hacettepe University Internaldicine infectious disease department and Health ministry Ankara Numune Hospital infectious disease department. Through the date 12.15.1999 to 12.15.2000. 33 patients were involved to the research. The data of the research was collected by the question naire that is made by the researcher and includes the patients identi flying information and questions concerning then need of information. To evaluate the data obtained, percentage, aritmetic medium and (Chi-square) tests have been used. The data obtained shows that the knowledge of patients about HIV/AIDS is not in the required level. Almost half of the patients don't know the process of the disease. Don't know that there is no treatment no vaccine also they dont know what kind of disease AIDS is it has been found out that more than half of the patinets that the research involves, don't know that there is no infectivity by using some toilets, by coughig and sneezing, by dried blood spot, by mosquitos and infect bites. It has been determined that the patients who are informed about their diseas have high average information points. Through out the results of the research, Suggestions to enable the patients to get the information they need have been made in accordance with the results obtained from te reseach.