Akut sıkıntılı solunum sendromu olgularında prone pozisyonunda düşük tidal volüm ile ventilasyon uygulaması
Low tidal volume ventilation of acute respiratory distress syndrome on prone position
- Tez No: 115725
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ANIŞ ARIBOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: ARDS, Düşük tidal volüm ile ventilasyon, Mekanik ventilasyon, Prone pozisyonu VII, ARDS, Low tidal volume ventilation, Mechanical ventilation, Prone position MiRUU VIII ^^İS^lrtASVO»
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Çalışmamızda, akut akciğer hasarlanması (ALI) ve akut sıkıntılı solunum sendromu (ARDS) tanısı olan olgularda kan gazı ve toraks bilgisayarlı tomografi sonuçlarım değerlendirerek prone pozisyonunda düşük tidal volüm ile mekanik ventilasyonun etkilerini araştırmayı planladık. Araştırmamız ALI/ ARDS tanısı alan 30 hasta üzerinde gerçekleşti. 12 saatlik periyodda prone pozisyonunda iki eşit gruba ayrılan olgulardan 1. gruba (n=15) düşük tidal volüm (6ml/kg), 2.gruba (n=15) normal tidal volüm (12ml/kg) ile mekanik ventilasyon uygulandı. Her iki grupta hemodinamik değişkenler ile parsiyel arteriyel oksijen basıncı (Pa02), arteriyel oksijen satürasyonu (Sa02), parsiyel arteriyel karbondioksid basıncı (PC02), parsiyel arteriyel oksijen basıncının inspire edilen oksijene oranı (Pa02/Fi02), alveolo- arteriyel oksijen basıncı farkı [P(A-a)02] ve uygulanan ekspirasyon sonu pozitif basınçları (PEEP) prone pozisyonu öncesi, prone pozisyonu süresince saatlik olarak ve yeniden supine pozisyonuna çevrildikten sonra karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Hastaların prone pozisyonu öncesi ve sonrasına ait toraks bilgisayarlı tomografi sonuçları da incelendi. Verilerin analizi“SPSS for Windows 10.0”paket programı ile yapıldı. Değerlendirme Student t, Pair t, Mann Whitney U, Wilcoxon sign ranks ve Ki kare testleri kullanıldı. p0,05). Gruplar içinde prone pozisyonu sırasında ve supine pozisyonunda Pa02, Sa02, Pa02/Fi02'deki yükselme Önemliydi P(A-a)02'de ise prone pozisyonu öncesine göre sonrasında düşme olurken gruplar arasında farkın olmadığı gözlendi (p0.05). PC02 değerinde 1. grupta daha fazla olmak üzere çalışma süresince düşme belirlendi. Fİ02 ve PEEP arasında da gruplar arasındaki fark anlamsız bulundu (p>0.05). Bilgisayarlı tomografi değerlendirmelerinde 1. grup ve 2. grup arasında fark bulunmazken, grup içinde de prone pozisyonu öncesi ve sonrasındaki sonuçlarda değişiklik yoktu. Sonuç olarak, ALI/ARDS tanısı olan olguların tedavisinde prone pozisyonunda düşük tidal volüm ile ventilasyonun uygulanabileceğine karar verildi.
Özet (Çeviri)
LOW TIDAL VOLUM VENTILATION OF ACUTE RESPIRATORY DISTRESS SYNDROME ON PRONE POSITION ABSTRACT In our study we aimed low tidal volume administration of acute lung injury (ALI) and acute respiratory failure syndrome (ARDS) patients' who were mechanically ventilated on prone position by using arterial blood gase analysis and thorax computerized tomography scans. 30 ALI/ARDS patients have taken part in the study. The patients were divided into two groups (n = 15) at random. We administered low tidal volume (6ml/kg) to Group I and normal tidal volume (12 ml/kg) to Group II for 12 hours at the time that they have been ventilated on prone position. Hemodynamic changes, partial.arterial oxygen pressures (Pa02), arterial oxygen saturations (Sa02), partial arterial carbondioxide pressures (PaC02), the ratio of partial arterial oxygen pressures and fractional inspired oxygen concentrations (Pa02/Fi02), alveolar-arterial oxygen discriminations [P(A-a)02], positive end-expiratory pressures (PEEP) were evaluated before and after the study and during prone position. CT scans of the patients were assessed before and after the study.“SPSS for Windows 10.0”package program was used for data analyses. Student t, Pair t, Mann Whitney U, Wilcoxon sign rank and Chi- square tests were used for the evaluation. p0.05). Pa02, Sa02, Pa02/Fi02 increased on and after the prone position. P(A-a)02 decreased within the groups along the study (p0,05). Also PC02 decreased more in Group I. Between the groups Fİ02 and PEEP changes were insignificant. CT scan evaluations suggested no significant difference between the groups and before and after prone position within the groups. In conclusion, we decided mat using low tidal volume on prone position is an effective way of ventilation for the treatment of ALI /ARDS patients.