SARS-CoV2 enfeksiyonu nedeniyle izlenen hastaların long-COVİD-19 sendromu açısından değerlendirilmesi
Evaluation of patients followed due to SARS-CoV-2 infection in terms of long-COVİD-19 syndrome
  1. Tez No: 862481
  2. Yazar: SEZİN HOŞGEL SEVDİMBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHEYLA KÖMÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Long-COVID semptomlar, Post-COVID-19, Yaşam kalitesi, COVID-19, Long-COVID symptoms, post-COVID-19, Quality of life, PCFS
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19), SARS-CoV-2'nin neden olduğu ve interstisyel pnömoni ve akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) gibi esas olarak solunum sistemini etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. COVID-19 pandemisi sürecinde hastalığın akut fazı hakkında birçok çalışma yapılmasına rağmen orta ve uzun vadeli sonuçlar hakkında az veri mevcuttur. Diğer virülan koronavirüs salgınlarından kurtulanlarda tanımlanan post akut viral sendromlara benzer şekilde, akut COVID-19'dan sonra kalıcı ve uzun süreli etkilere dair artan raporlar vardır. Bizim bu çalışmadaki amacımız COVID-19 ile enfekte olan kişilerin, akut enfeksiyondan 4 hafta sonra 1., 3., 6. ve 12. aya kadar devam eden semptomları belirleyip veri toplamak ve kullandığımız PCFS fonksiyonel kısıtlılık ölçeği ve short form 36 (SF-36) yaşam kalitesi ölçeği ile fonksiyonel kısıtlılık varlığını belirlemek ve COVID 19 enfeksiyonun yaşam kalitesi üzerine etkilerini tespit etmektir. Gereç-Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı tarafından izlenen nazofaringeal sürüntü örneklerinde polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testi ile COVID-19 test sonucu pozitif olan ve hastalığının üzerinden 4 hafta geçmiş, 67'si ayaktan, 47'si serviste, 17' si yoğun bakımda yatarak takip edilen toplam 131 hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil ettiğimiz hastaların yaş, cinsiyet, komorbid hastalıkları, COVID-19 tanı tarihi, başlangıç semptomları, aldıkları tedaviler, takipte gelişen enfeksiyon durumları kaydedildi. Hastaların başlangıç, 1.ay, 3.ay, 6. ay ve 12 aydaki semptomları sorgulandı ve“post covid işlevsel durum ölçeklendirilmesi”kullanılarak hastaların fonksiyonel durumu belirlenerek kaydedildi. Aynı zamanda karşılaştırmaya olanak sağlaması için covid öncesi işlevsel durum ölçümü de kaydedildi. Bununla birlikte“SF-36 yaşam kalitesi anketi”kullanılarak covid sonrası dönemdeki yaşam kaliteleri de ölçeklendirildi. Bulgular: Hastaların 71 (% 54,2) erkek olmak üzere, yaş ortalaması 43,7±15,3 (Med: 45, Min: 18, Maks: 83) yıl idi. Ayaktan tedavi hastaların 67 (% 51,1)'inde tespit edildi. Hastalardan 47 (% 35,9)'ünde servis yatışı, 17 (% 13)'sinin ise yoğun bakıma yatışının uygun olduğu gözlendi. Hastaların 1-3-6-12. aylarda en sık görülen long covid semptomu efor sırasında çabuk yorulma idi. Yoğun bakımda tedavi gören hasta grubunda daha fazla long covid semptom geliştiği gözlendi. Ayrıca yoğun bakımda ve serviste tedavi gören hastaların ayakta tedavi gören hastalara göre yaşam kalitesi, fonksiyonel durumlarının daha kötü etkilendiği belirledik. Sonuç: Yaptığımız çalışma da COVID-19 enfeksiyonunu servis ve yoğun bakımda geçiren olgularda, COVID-19 enfeksiyonunu ayaktan geçiren olgulara göre; daha fazla Long COVID geliştiği, ayrıca yoğun bakımda ve serviste tedavi gören hastaların ayakta tedavi gören hastalara göre yaşam kalitesi, fonksiyonel durumlarının daha kötü etkilendiği gözlemlenmiştir
Özet (Çeviri)
Objective: Coronavirus disease 2019 (COVID-19), caused by SARS-CoV-2, was an infectious disease primarily affecting the respiratory system, potentially leading to conditions like interstitial pneumonia and acute respiratory distress syndrome (ARDS). While extensive research focused on the acute phase of COVID-19 during the pandemic, there remained limited data on its medium- and long-term outcomes. Increasing reports described persistent and long-lasting effects after acute COVID-19 infection, suggesting similarities to post-acute viral syndromes observed in survivors of other virulent coronavirus outbreaks. This study aimed to identify and collect data on symptoms persisting in COVID-19 patients at the 1st, 3rd, 6th, and 12th months following acute infection. We utilized the PCFS functional limitation scale and the Short Form 36 (SF-36) quality of life survey to assess both the presence of functional limitations and the overall impact of COVID-19 infection on patients' quality of life. Material and Methods: This study included a total of 131 patients who tested positive for COVID-19 by polymerase chain reaction (PCR) test in nasopharyngeal swab samples monitored by the Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology of Çukurova University Faculty of Medicine. Of these, 67 were outpatients, 47 were initially hospitalized, and 17 were hospitalized in the intensive care unit. All patients were at least four weeks post-diagnosis at the time of enrollment. We recorded the following data for each patient: age, gender, comorbid diseases, date of COVID-19 diagnosis, initial symptoms, treatments received, and any complications that developed during follow-up. Patients were assessed at the time of enrollment and 1, 3, 6, and 12 months following their acute infection. Symptom status was determined, and functional limitations were assessed and recorded using the“Post-COVID Functional Status Scale”(PCFS). To enable comparison, patients also reported their functional status before COVID-19 infection. Additionally, we used the“SF-36 Quality of Life Survey”to evaluate patients' quality of life in the post-COVID period. Results: The mean age of the 131 patients was 43.7 ± 15.3 years (median: 45, range: 18-83), with 71 (54.2%) being male. Of the patients, 67 (51.1%) received outpatient treatment, 47 (35.9%) were hospitalized in general wards, and 17 (13%) were admitted to the intensive care unit (ICU). The most common persistent symptom across the 1st, 3rd, 6th, and 12th-month follow-ups was fatigue with exertion. Patients treated in the ICU exhibited a higher prevalence of long COVID symptoms. We also observed that quality of life and functional status were significantly poorer in patients previously treated in the ICU and general wards than those managed as outpatients. Conclusion: Our study demonstrates that patients hospitalized with COVID-19, particularly those admitted to the intensive care unit, were more severely impacted by the disease compared to those treated as outpatients. This is evidenced by a higher incidence of Long COVID symptoms and a greater decline in quality of life and functional status among hospitalized patients.