Koroner arter cerrahisi sonrası, operasyon odasında ekstübasyon ile yoğun bakımda erken ekstübasyonun, erken postoperatif dönemde miyokard iskemisi üzerine etkileri
Effects of extubation in operating room and early extubation on myocardial ischemia at postoperative period after coronary by-pass surgery
  1. Tez No: 115745
  2. Yazar: MUSTAFA KARABOĞA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TAYFUN GÜLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Anesthesiology and Reanimation, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter cerrahisi, Erken ekstübasyon, Postoperatif hasta kontrollü intravenöz analjezi, Kardiyak enzimler vn, Coronary artery surgery, Early extubation, Postoperative patient controlled intravenous analgesia, Cardiac enzymes vin
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Koroner arter cerrahisinin sık görülen komplikasyonlarından olan miyokard iskemisi, en sık erken postoperatif dönemde görülür. Çalışmamızda; koroner arter cerrahisi uygulanan olgularda, operasyon bitiminde operasyon odasında gerçekleştirilen ekstübasyon ile yoğun bakım ünitesinde postoperatif ilk 6-8 saat içinde gerçekleştirilen ekstübasyonun, erken postoperatif dönemde miyokard iskemisi üzerine etkileri araştırıldı. Amerikan Anestezistler Birliği sınıflandırmasına göre ASA HI grubu, koroner anjiografide sol ventrikül diyastol sonu basıncı 18 mmHg'den daha düşük olduğu saptanan, kardiyak ekografide sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu %50 den fazla olan 35 olgu çalışma grubuna alındı. Operasyondan önce 0,1 mg/kg intramusküler morfin HCI ile olguların premedikasyonlan sağlandı. Anestezi indüksiyonu 0,5 mg/kg intravenöz propofol ve endotrakeal entübasyondan 1 dakika önce 0,5 |ig/kg intravenöz remifentanil ile gerçekleştirildi. 0,1 mg/kg intravenöz veküronyum bromür ile yeterli kas gevşekliği oluşmasının ardından endotrakeal entübasyon uygulandı. Anestezi idamesi propofol (0.5-2.0 mg/kg/saat)-remifentanil (5-20 ng/kg/saat) infuzyonu ile sağlandı. Olgular %50 O2- %50 N2O karışımı ile solutuldular. Postoperatif analjezi amacıyla“Hasta Kontrollü İntravenöz Analjezi”yöntemi kullanıldı. Bu amaçla sternum kapatılmadan önce 0.15 mg/kg intravenöz morfin HCI uygulanan olgularda, hemen ardından intravenöz morfin HCI infuzyonu (0.03 mg/kg/saat) başlatıldı. Operasyon bitiminde ekstübe edilen olgularda hemen, diğer gurup olgularda ise ekstübasyon gerçekleştirildikten sonra olguların kendilerine ek doz morfin HCI (0.015 mg/kg, 30 dk kilit intervali ile) uygulamalarına izin verecek şekilde hasta kontrollü analjezi infüzyon pompası programlandı. Postoperatif analjezi 24 saat sürdürüldü. Miyokard iskemisinin saptanabilmesi için elektrokardiyografi ve iskemiye duyarlı enzimlerin kan düzeyleri izlendi. Erken postoperatif dönemde ciddi miyokard iskemisi I. Gurupta % 5,2 oranında, n. Gurupta ise % 25 oranında görüldü. Ancak iki gurup arasında istatistiksel olarak farklılık saptanmadı. Preoperatif dönemde sol ventrikül işlevlerinin iyi olduğu saptanan ve intraoperatif dönemde sorun yaşanmayan olguların, operasyon odasında ekstübe edilmelerinin erken postoperatif dönemde gelişen miyokard iskemisi sıklığını etkilemediği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Effects of Extubation In Operating Room and Early Extubation on Myocardial Ischemia at Postoperative Period After Coronary By-Pass Surgery Myocardial Ischemia, a common complication of coronary by-pass surgery, is mostly seen at early postoperative period. In the present study, the effects of extubation in operating room following the end of surgery and extubation in intensive care unit at first 6 to 8 hours postoperatively on myocardial ischemia at early postoperative period were assessed. 35 patients with ASA status III, left ventricular end diastolic pressure determined as below 18 mmHg in angiography, and left ventricular ejection fraction determined above 50% in echocardiography were included in the study. All patients received morphine HC1 0.1mg/kg~l intramuscularly for premedication. Anesthesia was induced with propofol 0.5 mg/kg~1 and remifentanil 0.5 ug/kg~1 intravenously administered at 1 minute before endotracheal entubation. Anesthesia vas maintained with propofol ( 0.5-2.0 mg/kg~1hr~1 ) and remifentanil ( 5-20 ug/kg~1hr“1 ) infusion. Patients were ventilated by N20 50% in 02. ”Patient Controlled Intravenous Analgesia"method was used for postoperative analgesia. All patients received morphine HCl 0.15 mg kg-1 intravenously just before the closure of sternotomy, and then an infusion of morphine HCl (0.03 mg/kg~1hr~1) was initiated. Patients extubated just after surgery received a patient controlled analgesia provider pump in operating room, (whereas the other group received following extubation in intensive care unit) allowing supplemental dose of morphine HCl ( 0.015 mg/kg~1, with lock out time 30 minutes ). Postoperative analgesia was carried out for 24 hours. Electrocardiography and blood levels of cardiac enzymes were assessed to define serious myocardial ischemia. Serious myocardial ischemia was determined in both of the groups (5,2% vs. 25%), but no statistically difference was found between two groups. We concluded that the extubation of patients in operating room determined as having good left ventricular function in preoperative period and experienced no problem during intraoperative period did not effect the frequency of myocardial ischemia occured in early postoperative period.