Konjenital kalp hastalıklı çocuklarda propofol ve ketamine sistemik ve pulmoner hemodinamik yanıtlar
Pulmonary and systemic hemodynamic effects of propofol and ketamine in children with congenital heart disease
  1. Tez No: 115746
  2. Yazar: SEVGİ BİLGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DİLEK ÖZCENGİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Anesthesiology and Reanimation, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ketamine, Pediatric Catheterization, Propofol vn
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Konjenital kalp lezyonu bulunan 21 çocukta, elektif kardiyak kateterizasyon sırasında propofol ve ketaminin hemodinamik etkilerini, pulmoner ve sistemik kan akımı ile, pulmoner ve sistemik dirençler üzerine olan etkilerini araştırmayı amaçladık. Çukurova Üniversitesi Etik Kurulu ve ebeveynlerin onayı alınarak, soldan sağa şantlı konjenital kalp lezyonu bulunan, yaşlan 4 ay 13 yaş arasında, çalışma kapsamına alman 21 hasta rastgele iki guruba ayrıldı. Grup l'e önce propofol daha sonra ketamin, Grup 2'ye önce ketamin daha sonra propofol verilerek her iki ilacın tek başlarına ve birlikte uygulandıklarında elde edilen veriler kaydedildi. Her iki guruptaki hastalarda ikinci ilacın uygulanmasından 15 dakika sonra ölçümler tekrar edilerek ilaçların etkilerinin geçtiği dönemdeki verilerin elde edilmesi sağlandı. Gruplar arasında demografik özellikler açısından istatistiksel bir fark saptanmadı (p>0,05). Grup 1' de periferik oksijen satürasyonlarının Grup 2'ye göre istatistiksel olarak daha düşük olduğu (p0,05), ancak sistemik arteryal kan basınçlarının Grup l'de Grup 2'ye göre istatistiksel olarak daha düşük olduğu (p0,05) bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Pulmonary and Systemic Hemodynamic Effects of Propofol and Ketamine in Children with Congenital Heart Disease We aimed to evaluate the effects of propofol and ketamin on hemodynamic variables, pulmonary and systemic blood flow, and pulmonary and systemic resistance during elective cardiac catheterization in 21 children with congenital heart diseases. After approval by the ethic committee of Çukurova University, 21 children aged 4 months to 13 years with left to right shunting congenital heart diseases were included in the study and randomly divided into 2 groups. First propofol and then ketamin were applied to group 1 whereas group 2 received first ketamin and then propofol. Data were recorded following the administeration of the drugs either alone or both together. No statistical difference were found when comparing the demographical changes between the groups (p>0,05) Peripheral oxygen saturations were significantly lower in Group 1 than Group 2 (p0,05), but the systemic arterial blood pressures were significantly lower in group 1 than group 2 (p0,05). Pulmonary vascular flow was lower in Group 1 than Group 2 (p0,05). We concluded that propofol and ketamin when apllied either alone or both together did not reverse the shunt in pediatric cardiac catheterization; application of propofol either alone or together with ketamin can result in arterial hipoxemia, however ketamin is safer regarding this subject.