Sağlık ihtiyaçlarının belirlenmesi: Sağlık statüsü ve sağlık hizmetlerine erişim açısından cinsiyetler arası bir karşılaştırma
Determining health needs: A Comparison between genders on health status and accessibility of health services
- Tez No: 115810
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP TATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık ihtiyacı, sağlık statüsü, sağlık statüsünün ölçülmesi, SF-36, sağlık hizmetlerine erişim
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Özkan, A., Sağlık İhtiyaçlarının Belirlenmesi: Sağlık Statüsü ve Sağlık Hizmetlerine Erişim Açısından Cinsiyetler Arası Bu çalışmada sağlık ihtiyaçları, sağlık statüsü ve sağlık hizmetlerine erişim boyutları çerçevesinde incelenmiştir. Çalışma, Afyon İli Merkez 8 No'lu Sağlık Ocağı hizmet bölgesinde gerçekleştirilmiştir. Bireylerin sağlık statülerini ölçmek için SF-36, hizmete erişimi ölçmek için ise bu amaca yönelik olarak geliştirilen anket kullanılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda, bireylerin herhangi bir sağlık sorununda ilk tercih ettikleri kurumun sağlık ocakları olduğu bulunmuştur. Bu kurumu tercih etme nedenleri arasında cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı farkın olmadığı tespit edilmiştir. Bireylerin hizmet alma ihtiyacı hissetmelerine rağmen bunu engelleyen faktörler incelendiğinde de cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamaktadır. Aynı şekilde son bir yıl içinde sağlık kurumlarına başvurmayan, ancak hizmet alma ihtiyacı hissetmelerine rağmen bunu engelleyen faktörler incelendiğinde de cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı farkın olmadığı tespit edilmiştir. Ancak, son bir yıl içinde sağlık kurumuna başvuran bireylerin yıllık sağlık kurumlarına başvuru oranları karşılaştırıldığında yaş ve cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmaktadır. Genel sağlık statüsü açısından bakıldığında; bireylerin cinsiyet, sosyal güvenlik durumu, eğitim ve gelir düzeyi ile sağlık kurumlarına başvurmaları açısından değişik boyutlarda istatistiksel olarak anlamlı farklılıkların bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study health needs are considered in terms of health status and accessibility. The study was carried out in Afyon Central Health Center No 8. SF-36 was used in order to find out the self reported health status of the population. To analyse the accessibility issue a questionnaire designed to this end was applied. At the end of the study, it was found that people mostly preferred the health center as a first level of contact. No statistically meaningful differences were found between genders in preferring health centers as a first level of contact. In addition to this, no statistically meaningful differences were found between genders by factors that prevent them from visiting a health facility when they actually feel they need health service. Same conclusion was reached for people who have not visited a health facility in the previous year. However, it was found that there were statistically meaningful differences in annual per capita contact rates of visiting a health institution for people who have visited a health institution by age groups and sex in the previous year. So far as the general health status is concerned, it was found that there were statistically meaningful differences in terms of sex, social security status, education, income level and referring to a health facility. Key Words : Health need, health status, measurement of health status, SF- 36, accessibility to health services