Diffüz akciğer parankim hastalıklarının görüntülenmesinde yüksek rezolüsyonlu bilgisayarlı tomografide (YRBT) görünüm özellikleri
  1. Tez No: 115888
  2. Yazar: ÖMER ÖNBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN OKUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diffüz parankimal akciğer hastalığı, konvansiyonel toraks BT, toraks YRBT, Diffuse parenchymal lung disease, conventional thorax CT, thorax HRCT
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Ill ÖZET Amaç: : Çalışmamızda diffuz parankimal akciğer hastalığı ön tanısı ile tetkik edilen hastalarda bilgisayarlı tomografi bulguları ve bu bulguların değerlendirilmesinde konvansiyonel bilgisayarlı tomografi (BT), yüksek rezolüsyonlu bilgisayarlı tomografi (YRBT) görüntülemenin karşılaştırılması, görünüm özellikleri ve tanıya katkısı araştırı lmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda 20 aylık bir süre içerisinde Radyodiagnostik Anabilim Dalı'nda difftiz parankimal akciğer hastalığı ön tanısı ile konvansiyonel BT ve YRBT istenen ve incelemeleri yapılarak diffuz parankimal hastalığı belirlenen 25'i (%58) erkek, 18'i (%41) kadın toplam 43 olgu incelenmiştir. Konvansiyonel BT ve YRBT incelemeleri Toshiba X Vision/GX marka spiral tomografi cihazı ile yapıdı. Olgulara 10 mm kesit kalınlık ve aralığı, 120 kV, 250 mAs, 300-350mm görüntü alanı, 512x512 matriks ve standart yumuşak doku algoritmi ile konvansiyonel BT kesitleri, 1-2 mm kesit kalınlık ve 10 mm aralıklı, 120 kV, 300 mAs, küçük FOV (200-3 OOmm), 512x512 matriks ve yüksek frekans algoritmi kullanılarak YRBT kesitleri alındı. Görüntüler akciğerlerin apeksinden bazale kadar taranması ile elde edildi. Her iki teknikte de kesitler hasta supin pozisyonunda derin inspiryum sonunda nefes tutturularak alındı. Bulgular: Olgularda diffuz parankimal akciğer hastalıklarında tanımlanan 10 BT bulgusu karşılaştırıldı. Bu bulgular; arayüz bulgusu, sentrilobüler opasite, balpeteği görünümü, interlobüler septal kalınlaşma, buzlucam görünümü, peribronkovasküler kalınlaşma, kistler, kaviter nodüller, fraksiyon bronşektazi ve interstisyel nodüller olarak sıralanmıştır. Olguların tanılarına göre dağılımı şöyledir: Tüberküloz 12 olgu, romatoid artrit 7 olgu, bronşektazi 6 olgu, yaygın interstisyel pnömoni 4 olgu,IV eozinofilik granülom 2 olgu, sarkoidoz 2 olgu, interstisyel fibrozis 3 olgu, lenfanjitis karsinomatoza 1 olgu, lenfanjiomyomatozis 1 olgu, skleroderma 1 olgu, adeno CA metastazı 1 olgu, allerjik alveolitis 1 olgu, silikozis 1 olgu, hodgkin lenfoma 1 olgu. Toplam 43 olguda inceleme yapıldı. İstatistiki değerlendirme (bulguları saptama açısından farklılıkları) SPSS 751 programı ile paired -sample T Testi kullanılarak yapıldı. 0,05 'den küçük p değerleri anlamlı değerlendirildi. Buna göre YRBT'nin istatistiki olarak bariz üstün olduğu görünümler buzlu cam görünümü, arayüz belirtisi, interlobüler septal kalınlaşmada izlendi. Traksiyon bronşektazisi, sentrilobüler opasite ve balpeteği görünümleri lezyonları tanımlamada YRBT' nin üstün olduğu diğer görünümlerdi. Peribronkovasküler kalınlaşmanın ve kaviter nodüllerin belirlenmesinde belirgin fark izlenmedi. Sonuç. YRBT akciğer parankiminin detaylı gösterimi ile konvansiyonel BT ve direkt grafilerde elde edilemeyen bulguları sunabilmekte ve bunun sonucunda da diffüz parankimal akciğer hastalıklarının tesbit ve izleminde oldukça etkin bir yöntemdir. YRBT'nin bariz üstün olduğu görünümler, buzlu cam görünümü, arayüz belirtisi, interlobüler septal kalınlaşma, traksiyon bronşektazisi, sentrilobüler opasite ve balpeteği görünümünde izlenmiştir. Peribronkovasküler kalınlaşmanın ve kaviter nodüllerin belirlenmesinde belirgin fark izlenmemiştir. Sonuç olarak diffüz parankimal akciğer hastalıklarının değerlendirilmesinde YRBT'nin konvansiyonel BT'ye açık bir şekilde üstün olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
V SUMMARY Purpose: In this study, the patients in whom diffuse parenchymal lung disease was suggested were examined by computed tomography (CT). The results were compared with high-resolution CT (HRCT) sections. The contribution of HRCT to final diagnosis and imaging features were also examined. Materials and Methods: In our study, during a 20 months peried total 43 patients ( 25 of them were men %58, 18 of them women % 42 ) were examined in whom CT and HRCT imaging methods were performed and diffuse parenchymal lung disease was diagnosed. Conventional CT and HRCT examination were performed by Toshiba X vision /GX helical CT. Conventional CT sections were taken with 10mm slice thickness and interslice gap. 120 kV, 250 mAs valves 300-350mm field of view and 512x512 matrix valves were used with standart soft tissue algorithm. HRCT sections were taken with 1- 2mm slice thickness, 10mm interslice gap. 120 kV, 300 mAs, 200-300 mm field of view, 512x512 matrix valves with high frequency algorithms were used. The lungs were scanned from apices to basale lung segments. The patients were in supine position and the sections were taken in deep inspirium at both CT and HRCT. Results: Ten CT findings that is seen in diffuse parenchymal disease were compared in patients. These findings as follows; interface finding, centrilobular opacity, honeycomb appearance, intralobuler septal thickening, graund-glass opasification, peribronchiovascular thickening, cycts, cavity nodules, traction bronchiectasis and interstitiel nodules. The diagnosis of the cases were as follows; tuberculosis in 2 cases, romathoid lung disease in 7 cases, bronchiectasis in 6 cases, usual interstitial pneumonia in 4VI cases, eosinophilic granuloma in 2 cases, sarcoidosis in 2 cases, interstitial fibrosis in 3 cases, lymphangitic carcinomatosis in 1 case, lymphangiomyomatosis in 1 case, scleroderma in 1 case, adeno CA metastasis in 1 case, allergic alveolitis in 1 case, silicosis 1 in case, hodgkin lymphoma in 1 case. Total 43 cases are examined. To compare the effectivenes of CT and HRCT on the delegability of the lesions, the statistical evaluation was performed with SPSS 751 program. Paried-sample T test was used to compare the detectablity of findings on CT and HRCT. The valves less than 0,05 was accepted significant. HRCT was found statistically significant in the demonstration of graund-glass opacities, interface sign, interlobular septal thickening. HRCT was also better than CT in the demonstration of traction bronchiectasis, centrilobular opacities and honey-camp appeqrances. There was no prominent differences in the demonstration of peribronchovascular thickening and cavitary nodules. Conclusion: HRCT is aneffective method in the detection and following of diffuse lung disease by providing detailed information and presenting very important findings that can not be achievied by conventional CT and plain radiographies. HRCT is best in showing graund-glass opacities, interface sign, intralobuler septal thickening, traction bronchiectasis, centrilobular opacity and honeycomb appearance. There was no observed difference in the detection of peribronchiovascular thickning and cavity nodules. In conclusion, HRCT is significantly effective in comparison to conventional CT in the evaluation of diffuse paranchymal lung disease.