Akışkan kompozit rezinlerin süt ve daimi diş dentinine yaptığı bağlantının makaslama kuvvetleri ve sızdırmazlığa direnci yönünden karşılaştırmalı incelenmesi
Evaluation of the shear bond strength and microleakage of the flowable composite resins at decidious and permanent teeth dentine
  1. Tez No: 115940
  2. Yazar: GÜNSELİ KÖYMEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FAİK ÇOKPEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Akışkan kompozit rezin, makaslama kuvvetleri, kenar sızıntısı. 86
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Bu çalışmada, iki farklı akışkan kompozit rezinin, süt ve sürekli diş dentinine yaptıkları bağlantı, farklı yüzey muamele teknikleri kullanılarak, makaslama kuvvetlerine gösterdikleri direnç ve kenar sızıntısı yönünden in-vitro şartlarda değerlendirildi. Çalışmanın birinci bölümünde, 40'ar adet süt ve sürekli insan dişinin çiğneyici yüzeyleri, dentin tabakasına ulaşılıncaya kadar, düşük devirli elmas frez ile su soğutması altında aşındırılmıştır. Süt ve sürekli diş gruplarına, iki farklı akışkan kompozit rezin, dentine asit muamelesi uygulanarak ve uygulanmayarak, 3 mm çapında, 2 mm yüksekliğinde silindirik şeffaf kalıplar yardımı ile uygulanmış ve kompozit rezinlerin polimerizasyonu sağlanmıştır. Böylece, her biri 10'ar örnek içeren toplam 8 deney grubu oluşturulmuştur. 5- 55 C arasında 1000 kez uygulanan termal siklus işlemini takiben 0,5 mm/dk. kafa hızında makaslanan örneklerin bağlanma değerleri (Megapaskal) istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Yapılan istatistiksel değerlendirme sonucunda, diş tipinin ve asitle muamelenin bağlanma değerlerini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde etkilediği (p< 0,05), asitle muamele edilmeyen grupların ve süt dişlerinin daha düşük bağlanma değerleri verdiği belirlenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, 40'ar adet süt ve sürekli insan dişinin bukkal yüzeylerine, hava-su soğutmalı ve yüksek devirli aerotöre takılan elmas fissür frez yardımı ile 2x3 mm genişlik ve 1,5 mm derinliğinde sınıf V kaviteler açılmıştır. Akışkan kompozit rezinler, süt ve sürekli dişlerde açılan kavitelere, asit muamelesi yapılarak ve yapılmayarak uygulanmış ve her biri 10'ar örnek içeren 8 farklı deney grubu oluşturulmuştur. 5-55° C arasında 1000 kez uygulanan termal siklus işlemini takiben örnekler, 24 saat süre ile %0,5'lik bazik fuksin içerisinde 24 saat süre ile bekletilmiştir. Dişlerin kronları bukko- lingual yönde ikiye kesilmiş ve stereomikroskop altında kenar sızıntısı yönünden incelenmiştir. Asit ile muamelenin hem süt hem sürekli dişlerde, okluzal ve servikal duvarların her ikisinde de kenar sızıntısı değerlerini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p< 0,05) düşürdüğü belirlenmiştir. Süt dişleri ile sürekli dişlerin kenar sızıntısı açısından karşılaştırılmaları sonucunda, asitle muamele edilmeyen grupların okluzal duvarları hariç, sürekli dişlerin daha düşük kenar sızıntısı değerleri verdiği, asitle muamele edilmeyen grupların okluzal duvarlarında ise, süt dişlerinin daha düşük kenar sızıntısı değerleri verdiği belirlenmiştir. Tüm grupların okluzal ve servikal kenar sızıntısı değerleri bakımından yapılan grup içi karşılaştırmalarında ise, servikal duvarda görülen kenar sızıntısı miktarı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Makaslama ve kenar sızıntısı deneylerinde, kullanılan materyalin sonuçları etkilemediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The aim of our study was in-vitro evaluation of shear bond strength and microleakage of the adhesion types of two different flowable composite resins to deciduous and permanent teeth dentine, using different surface conditioning methods. In the first part of the research; occlusal surfaces of 80 teeth (40 permanent and 40 deciduous teeth) were eliminated until dentine layers were reached, with low speed diamond burs and water supply. Two different flowable composite resins were applied on the acid etched and non etched dentine surfaces of deciduous and permanent tooth groups, using cylindrical transparent molds (3mm. in diameter, 2 mm. in height) and polymerized. In this way; 8 experimental groups were obtained, every group consisting 10 samples. Following 1000 times of thermocycling between 5-55° C, adhesion values (megapascal) of the samples which were sheared with 0,5 mm/sec. head speed, were statistically compared. In statistical evaluation it was observed that, non etched and deciduous teeth groups had low adhesion values.