5 farklı dual-cure yapıştırıcı rezin simanın değişik kompozit ve porselen kalınlıkları altında polimerizasyon etkinliğinin karşılaştırılması
The influence of composite or ceramic inlay thickness on hardening of 5 different dual-cured resin luting cements
  1. Tez No: 115981
  2. Yazar: GÜL ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUR EMEL HERSEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dual-cure rezin siman, inley/onley, laminate veneer, sertlik testleri, kimyasal ve ışıkla polimerizasyon, Dual-cure resin luting cement, chemically and light activation, microhardness test, composite or ceramic inlay / onlay, laminate veneers
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protez Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
5 Farklı Dual-Cure Yapıştırıcı Rezin Simanın Değişik Kompozit ve Porselen Kalınlıkları Altında Polimerizasyon Etkinliğinin Karşılaştırılması. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Protez (Diş) Programı Doktora Tezi, Ankara, 2002. Dual-cure rezin simanlar hem kimyasal olarak hem de ışık aktivasyonu ile polimerize olurlar. Fakat klinik olarak simanın bütün yüzeylerine ışık kaynağı tam olarak ulaşamaz. Bu amaçla, çalışmamızda inley kalınlığının rezin simanın sertliğine ayrıca ışıksız ve ışıkla polimerizasyonun simanın sertleşme derecesine etkisi araştırılmıştır. Bunun için 5 farklı dual-cure rezin siman (3M Opal, Calibra, Nexus, Variolink II, Panavia-F) kullanılarak 8x1 mm boyutlarında her bir simandan 20 adet örnek hazırlanmıştır. Bu örneklerden 10 tanesi değişik kalınlıklardaki (1-5 mm) kompozit diskler aracılığıyla, diğer 10 tanesi ise değişik kalınlıklardaki porselen diskler aracılığıyla polimerize edilmiştir. Daha sonra bu siman örneklerin polimerizasyon etkinliğini değerlendirmek için 3 değişik zamanda(1 saat, 24 saat, 1 hafta) Knoop sertlik ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca herbir simandan 4 adet örnek hazırlanmıştır. Bu örneklerden 2 tanesi ışık uygulanmadan kimyasal polimerizasyona bırakılmıştır. Diğerleri ise bir yüzeyinden ışık uygulanarak dual-cure polimerize edilmiştir. Daha sonra bu örneklerin 1 saat, 24 saat, 1 hafta sonraki Knoop sertlik ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre kompozit ve porselen kalınlığı arttıkça polimerizasyon etkinliği azalmaktadır. Ayrıca çalışmanın 2. bölümüne göre ise kullanılan dual-cure rezin simanların kimyasal ve ışıkla aktivasyon özellikleri birbirlerinden oldukça farklı bulunmuştur. Buna göre bu simanların kimyasal polimerizasyonu tek başına yeterli değildir.
Özet (Çeviri)
The effect of composite or ceramic inlay thickness on hardening of 5 different dual-cured resin luting cements and comparison of chemical versus dual-curing of resin luting cements. Dual-cure resin luting cements polymerize both chemically and through light activation; however, clinically some aspects of the cement are not readily accessiable to the light source. This study investigated the effect of inlay thickness on cement hardness and the degree of cement hardening achieved through chemical curing only versus dual curing. Disks 8 x1 mm were prepared from five commercially available dual-cure resin luting cements (3M Opal, Calibra, Nexus, Variolink II, Panavia-F). 20 specimens were prepared from each cement. 10 specimens were dual-cured through resin composite spacers of varying thicknesses (1 to 5 mm) and the others were cured through similar ceramic spacers, and hardness measurements were then recorded at 1 hour, 24 hours, and 1 week intervals. In addition, four specimens were prepared from each material; half of the specimens were cured chemically only, and remainder were dual-cured. Knoop hardness measurements were recorded. Multivariate analysis of variance revealed significant difference in hardness of specimens dual-cured through ceramic or resin composite spacers 2 to 3 mm in thickness or more versus those that were dual-cured without spacer regardless of the spacer material. Significant difference were also found in the hardness of chemically cured versus dual-cured specimens at the % 5 level of significance for all examined cements.