Effects of estrogen receptor alpha and androgen receptor deficiency on skeletal metabolism
Östrojen reseptörü alfa ve androjen reseptörü eksikliğinin kemik metabolizmasına etkileri
  1. Tez No: 115982
  2. Yazar: TOLGA FİKRET TÖZÜM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAHİME M. NOHUTÇU, PROF. DR. LAURİE K. MCCAULEY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Östrojen, androjen, reseptör, osteoblast, osteopöröz, Estrogen, androgen, receptor, osteoblasts, osteoporosis
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
IX ÖZET Tözüm, T.F., Östrojen reseptörü alfa ve androjen reseptörü eksikliğinin kemik metabolizmasına etkileri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Periodontoloji Doktora Tezi, Ankara, 2002. Östrojenler ve androjenlerin kemik dokusu üzerine olan koruyucu etkileri ve paratroid (PTH) hormonun anabolik ve katabolik özellikleri oldukça karışıktır ve büyük ölçüde açıklanamamıştır. Bu çalışmanın amacı: 1) Östrojen reseptörü alpha (ERa), androjen reseptörü (AR) mutant tfm ve kombine ERa/tfm farelerde iskeletsel fenotiplerin incelenmesi, 2) ERa ve AR' nin osteoblast farklılaşmasına olan etkileri ve /veya PTH' a olan in vitro cevabın değerlendirilmesidir. İskeletsel analiz, mikroradyografi, DEXA, histomorfometri, PTH'a olan cAMP cevabı ve osteoblast farklılaşması deneyleri altı farklı genotipte fare ve kontrol gruplarına uygulanmıştır (n=10-17/grup). ERa 'nın eksikliğinde dişi farelerde uzun kemiklerin boylarında artış erkeklerde ise azalma izlenmiştir. Böylelikle ERa eksikliğinin seks hormonlarına bağlı iskeletsel dimorfizmi tersine çevirdiği sonucuna varılmıştır. Tfm fareler en uzun kemiklere sahiptir ve ERa'nm kaybı ile erkeklerde de gözlenen kemik boylarında azalma tespit edilmiştir. AR ve/veya ERa eksikliği, erkek ERa+ ile kıyaslandığında kemik mineral densitesinde (BMD) azalma izlenmiş, böylelikle tfm farelerin BMD bakımından dişi cinsiyetini izlediği düşünülmüştür. AR ve/veya ERa eksikliği erkek ERa+ ile karşılaştırıldığında, tibial kortikal kemik genişliğinde azalmaya sebep olmuştur. ERa eksikliği, dişi ve tfm fareler ile erkekler karşılaştırıldığında tibial trabeküler kemikte azalmaya neden olmuştur. Bu azalma tfm farelerin trabeküler kemik oluşumu için dişi özelliklerini izlediğini göstermektedir. Erkek ERa+ primer kalvariyal osteoblastlar diğer tüm genotipler ile PTH cAMP seviyeleri bakımından karşılaştırıldığında en düşük cevabı verdiği belirlenmiştir. Dişi ve/veya ERa veya AR eksikliği PTH'a yüksek bir hassasiyet göstermiştir. Tüm genotipler arasında osteoblast farklılaşması açısından bir fark bulunmamış, ERa ve AR' in osteoblast farkılaşmasını değiştirmediği izlenmiştir. Sonuç olarak tfm fare uzun kemik gelişimi açısından erkek, fakat kemik densitesi ve trabeküler kemik özelliği açısından dişi yapışım takip etmektedir. Ayrıca ERa ve/veya AR eksikliğinin PTH'a artmış cevapgöstermesi hipogonadal insanlarda PTH'un etkilerini açıklayabilir. Elde edilen bu veriler seks hormonlarının kemik gelişimi, yapısı ve metabolizmasına olan etkileri açısından önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT Tözüm, T.F., Effects of estrogen receptor alpha and androgen receptor deficiency on skeletal metabolism, Hacettepe University, Institute of Health Sciences Program of Periodontology Ph.D. Thesis, Ankara, 2002. The interaction between estrogens and androgens with their protective effects in bone, and parathyroid hormone (PTH) with its anabolic and catabolic actions is complex, and largely unclear. The purpose of this study was to; 1) characterize skeletal phenotypes of estrogen receptor alpha (ERa), androgen receptor (AR) mutant tftn, and combined ERa/tfm mice, and 2) determine if ERa and AR alter osteoblast differentiation and/or PTH response in vitro. Gross skeletal analysis, microradiography, DEXA, histomorphometry, cAMP response to PTH, and osteoblast differentiation assays were performed for mice of all 6 genotypes and their littermate controls (n=10- 17/group). Loss of ERa resulted in increased long bone lengths in females, but reduced length in males, suggesting loss of ERa reversed sex steroid dependent skeletal dimorphism. The tftn mice had the longest bones and similar to males, lengths were reduced with loss of ERa. Loss of AR and/or ERa resulted in a reduction in bone mineral density (BMD) compared to male WT mice suggesting tfm mice follow the female gender for BMD. Loss of AR and/or ERa caused a reduction in cortical width of the tibia compared to male WT mice. Loss of ERa was associated with reduced trabecular bone in tibiae of female and tfm mice versus male littermates, suggesting that tfm mice follow the female gender for trabecular bone. Primary calvarial osteoblasts of male WT mice were less responsive to PTH via cAMP levels than all other genotypes, indicating the female gender and/or loss of ERa or AR results in increased sensitivity to PTH. There was no difference in mineralization of cells from any genotypes, suggesting neither ERa nor AR intrinsically alter osteoblast differentiation. In conclusion, tftn mice follow the male pattern of appendicular skeletal development, but imitate females in bone density and trabecular bone. Further, loss of ERa and/or AR results in increased osteoblast sensitivity to PTH and may explain actions of PTH noted in hypogonadal humans.vııı Finally, these data underscore that sex steroids impact bone development, composition and metabolism differently.