Baş boyun bölgesine radyoterapi uygulanan hastalarda tedavi öncesi ve tedavi süresince tükürüğün, eser elementleri, pH'ı, akış hızı ve yoğunluğunda meydana gelen değişikliklerin araştırılması
Evaluation of alterations of salivary trace elements, pH, flow rate and density of patients, before and during head and neck radiotherapy
- Tez No: 115980
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA DURAL, DOÇ. DR. ENİS ÖZYAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Tükürük Akış Hızı, Baş Boyun Kanserleri, Eser Elementler, Tükürük Yoğunluğu S*2 «5, Salivary Flow Rate, Head and Neck Carcinoma, Trace Elements, Saliva Density
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Oral Diagnoz ve Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Bu çalışma kapsamında, baş boyun bölgesine radyoterapi uygulanan 22 nazofarinks ve 23 larinks karsinomu hastası incelenmiştir. Radyoterapi sürecinin 3 farklı safhasında ölçüm ve örnekleme yapılmış, elde edilen sonuçlar, parametrelerde radyoterapi sürecinde meydana gelen olası değişimlerin ve bu parametreler arasındaki ilişkiler açısından araştırılmıştır. Toplanan örnek hacimlerinin örnekleme süresine bölünmesiyle her hastanın radyoterapi başlangıcı, ortası ve bitimi için tükürük akış hızları belirlenmiştir. Her iki hasta grubunda da, tükürük akış hızlarının radyoterapi süresince düştüğü ve bu düşüşün radyoterapi bitiminde de devam ettiği görülmüştür. Çalışma kapsamında, tükürüğün asitliğinde meydana gelen değişiklikleri ifade etmek amacıyla pH özelliği de incelenmiştir. pH için yapılan analizler, radyoterapi bitimindeki değerlerin başlangıç değerlerine göre düşük olduğunu, radyoterapi süresince hastaların tükürüklerinde asitliğin arttığını ortaya koymuştur. Tükürük yoğunluklarında meydana gelen değişimlerin belirlenmesi için yapılan analizler larinks karsinomu hastalarında radyoterapi süresince tükürük yoğunluğu değerlerinin arttığını göstermiştir. Nazofarinks hastalarında ise benzer bir ilişkiye rastlanmamıştır. Hastalardan alınan örneklerde Grafit Fırını Atomik Abzorpsiyon Spektrofotometresi kullanılarak Al, Se, Ni, Cu, Fe, Pb, Zn konsantrasyonlarında^ değişimler incelenmiştir. Nazofarinks karsinomu hastalarının tükürük eser element konsantrasyonlarında anlamlı bir değişiklik görülmezken, larinks karsinomu hastalarının tükürüklerinde tedavi süresince Zn derişiminin yükseldiği belirlenmiştir. Diğer eser element konsantrasyonlarda, nazofarinks hastalarında olduğu gibi, anlamlı bir değişiklik bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT In this study, 22 patients of nasopharynx and 23 patients of larynx carcinoma have been investigated. In three phases of the radiotherapy process, sampling and measurements have been made, results have been interpreted regarding to the possible changes occurred during the radiotherapy and the relations between these changes. For initial, intermediate and final phases of radiotherapy, saliva flow rates have been calculated by dividing total sample volume to the sampling time interval for each patient. For each of the patient group, it has been determined that the flow rates have decreased during the radiotherapy, and that this decrease continued after the radiotherapy. In the scope of this study, pH property is investigated in order to identify the changes in the acidity of the saliva. pH analysis have showed that the final values were lower than that of the initials, and that the acidity has been increased during the radiotherapy. Analysis made to determine the changes in saliva densities proved that they increases during the radiotherapy for patients having larynx carcinoma. Such a relation couldn't be found in patients having nasopharynx carcinoma. In saliva samples, the changes in the concentrations of Al, Se, Ni, Cu, Fe, Pb, Zn are investigated by means of Graphite Furnace Atomic Absorption Spectrophotometer. It couldn't be found any significant change in saliva trace element concentrations for patients having nasopharynx carcinoma. However, it's observed that Zn concentrations incerased during the radiotherapy for patients of larynx carcinoma. As in that of nasopharynx carcinoma patients, other trace element concentrations didn't present any significant relation.