Aşındırılmış ve aşındırılmamış süt dişi minesine bağlantı kuvvetlerinin in vitro olarak değerlendirilmesi
In vitro evaluation of bond strengths to ground and intact primary enamel
  1. Tez No: 115983
  2. Yazar: TANER AKÇA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NİL ALTAY, Y.DOÇ.DR. ZAFER CAVİT ÇEHRELİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Süt dişi, mine, asitle pürüzlendirme, gerilim bağlanma kuvveti, Deciduous tooth, enamel, acid etching, tensile bond strength
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1076
Özet
ÖZET Akça, T., Aşındırılmış ve aşındırılmamış süt dişi minesine bağlantı kuvvetlerinin in vitro olarak değerlendirilmesi, Hacettepe Üniverstesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Pedodonti Programı Doktora Tezi, Ankara, 2002. Bu çalışma 4 farklı bağlayıcı ajan sisteminin aşındırılmış ve aşındırılmamış süt dişi minesine bağlanma kuvvetlerinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Öncelikle mikrogerilimsel bağlanma kuvveti testlerinin etkin ve kolay yapılabilmesi amacıyla İSO standartlarının öngördüğü gereklilikleri sağlayan bir deney düzeneği projelendirilmiş ve imal edilmiştir. Çalışmada kullanılmak üzere ayrılan çürüksüz 2. süt azı dişlerin (n=50) yarısı, aşındırılmış mine yüzeylerinin elde edilmesi için (n=25) sırası ile 180, 320, 600 ve 1000 gıitlik silikon karbit zımpara kağıtları ile aşındırılmış ve her grupta 5'er diş olmak üzere toplam 10 alt grup oluşturulmuştur. Bağlayıcı ajan sistemleri tek tip rezin bazlı kompozitle beraber üretici firma talimatlarına uygun şekilde diş yüzeylerine uygulanmıştır. 6 ay oda sıcaklığında suda bekletilen örneklere 17 N/dk sabit artışlı yükleme ile mikrogerilimsel bağlanma kuvveti testi uygulanmış ve kopma değerleri istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Uygulanan Kruskal Wallis testi ile gruplar arasında istatistiksel olarak farklılıklar olduğu anlaşılmıştır. Aşındırılmış mineye bağlanma kuvveti yönünden Clearfil SE Bond ile diğer test grupları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.001). Aşındırılmamış mine yüzeyinde ise ortofosforik asit+Single Bond ve Clearfil SE Bond grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farka rastlanılmamıştır ( p=0.0001). Ancak bu iki grubun bağlanma değerleri ise diğer test gruplarının bağlanma değerlen arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.0001). Elde edilen bağlanma kuvveti değerlerinin yeterli olması yanında özellikle materyallerin aşındırılmamış minede oluşturdukları mine pürüzlendirme paternlerini yetersiz olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Akça, T., İn vitro evaluation of bond strengths to ground and intact primary enamel, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Pedodontics, Ankara, 2002. The purpose of this study was to investigate the microtensile bond strengths of 4 bonding systems to ground and intact primary enamel. A microtensile bond strength test apparatus was designed and assembled in accordance with ISO standards in order to facilitate accurate measurement of low bond strength values, while avoiding irregular force interactions on the bonding interface. 50 extracted caries free primary 2. molars were used in the study. Half of the teeth (n=25) were ground Hat using 180, 320, 600 and 1000 grit silicon carbide paper. The teeth were then randomly divided into 10 subgroups (n=5). All the bonding systems and a resin composite were applied to enamel surfaces according to the manufacturers' instructions. The data were statistically analyzed using Kruskall Wallis and Mann Whitney U tests. On intact enamel, the bond strength of Clearfil SE Bond was significantly different from the other groups. On the other hand, the use of phosphoric acid in conjuction with Single Bond and the use of Clearfil SE Bond on ground enamel had similar bond strengths which were also significantly different from other test groups (p=0.0001). In the test groups which revealed sufficient bond strengths, the enamel etch pattern especially on intact enamel surfaces were not distinctive.