Konvansiyonel ve bilgisayar metodları ile yapılmış sefalometrik analizlerin karşılaştırılması ve hata payının belirlenmesi
A comparison of conventional and computerized cephalometric methods and error defining
  1. Tez No: 115985
  2. Yazar: KENAN ÇAVDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA CİĞER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Cephalometrics, reliability VI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Radanov, D, Konvansiyonel ve Bilgisayar Metodları İle Yapılmış Sefalometrik Analizlerin Karşılaştırılması ve Hata Payının Belirlenmesi., Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ortodonti Prgramı Doktara Tezi, Ankara, 2002. Bu çalışmanın amacı, Ricketts sefalometrik analizim, konvensiyonel metod ve iki farklı bilgisayar programı kulanılarak değerlendirmek ve iki bilgisayar programı birbirleriyle ve konvansiyonel metodla karşılaştırmaktır. Çalışmanın sonucundanda kullanılan yöntemlerin güvenirlirliğini belirlemek hedeflenmiştir. Çalışmamızda, toplam 90 bireyin, Hacettepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı, longitudinal arşivinden temin edilen ortodonti tedavi başlangıçlarına ait lateral sefalogramlar kullanılmıştır. Tüm sefalogramlar aynı pantomogram ile(PM 2002 CC Proline Planmeca Oy SF- 00810 Helsinki Finland ) çekilmiştir. Lateral sefalometrik röntgen filmlerin incelenmesi tek bir kişi tarafından yapılmıştır. Yöntemlerden birisi (el çizimi) konvansiyonel, diğer ikisi ise farklı bilgisayar yazılım programlardan oluşmaktadır.Çalışmada yöntemlerin karşılaştırması için toplam onsekiz parametre(değişken) kulanılmıştır. Sonuçlar: Overjet, Overbite, Konveksite, Alt Yüz Yüksekliği (AYY), Alt Kesici Protrüzyonu (AKP), Alt Kesici Eğimi (AKE), Dudak Protrüzyonu (DP), Yüz Derinliği (YD), Yüz Ekseni (YE), Maksiller Derinlik (MakD), Maksilla Yüksekliği (MY), Mandibular Düzlem (MD), Kranial Defleksiyonu (KD), Mandibuler Ark Açısı (MAA) için yöntemlerin mükemel ölçtükleri, Alt Kesici Ekstruzyonu (AKE), için orta derecede, Üst Molar Konumu(ÜMK) için ise yüksek derecede ölçtüklerin bir göstergesidir. Ancak Anterior Kranial Uzunluk (AKÜ), Korpus Uzunluğu (KU) için zayif ya da şüpheli derecede ölçtüklerin bir göstergesidir. Anahtar Kelimeler. Sefalometri, güvenilirlik
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Radanov, D., A comparision of conventional and computerized cephalometric methods and error defining., Hacettepe University Health Sciences Institute Phd Thesis in Orthodontics, Ankara, 2002. The aim of the present study was to compare conventional and two different computerized cephalometric methods by using Ricketts analyse.The reliability of cephalometric methods were investigated. Ninthy pretreatment lateral cephalograms were selected from longitudinal archive of the orthodontic departmen at Hacettepe University Faculty of Dentistry. All lateral cephalograms were taken in a standard way using(PM 2002 CC Proline Planmeca Oy SF- 00810 Helsinki Finland ) orthopantomogram. Lateral cephalograms of 90 patients were investigated by the same investigator. One of investigated methods was (manual) or convantional and the other two were computerizecLFor comparision of investigated methods,eghteen parameters were usecLThe results showed that: Overjet, Overbite.ConvexityJLower Facial Height (LFH) »Lower Incisor Protrusion (LIP), Lower Incisor Inclination (LH),Lower Lip Protrusion (LLP)JFacial Depth(FD),Facial Axis(FA),Maxillary Depth(MaxD), Maxillary Height(MH),Mandibular Plane (MP),Cranial Deflection(CD), Mandibuler Arc Degre(MAD) measurements had highest level of reliability, Mandibuler Incisor Extrusion(MIE),Uper Molar Position(UMP),had high levels of reliability.But for Cranial Lenght Anterior (CLA),Corpus Length (CL) had low level of reliability.