Patolojik periodontal ceplerin tedavisinde mekanik tedaviye ek olarak subgingival irrigasyon yoluyla uygulanan klorheksidin ve tetrasiklinin klinik ve mikrobiyolojik etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of clinical and microbiological effects of subgingival irrigation with chlorhexidine and tetracycline as an adjunct to mechanical therapy on pathologic periodontal pocket therapy
- Tez No: 115995
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET DAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Periodontal tedavi, Klorheksidin, Tetrasiklin, Subgingival irrigasyon. III, Periodontal therapy, Chlorhexidine, Teracycline, Subgingival irrigation. IV
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Patolojik Periodontal Ceplerin Tedavisinde Mekanik Tedaviye Ek Olarak Subgingival Irrigasyon Yoluyla Uygulanan Klorheksidin ve Tetrasiklinin Klinik ve Mikrobiyolojik Etkilerinin Karşılaştırılması Dt. Ebru Ece SARIBAŞ Periodontal hastalıkların tedavisinde mekanik tedaviye ek olarak antimikrobiyal ajanların lokal uygulamaları, son yularda ilgi çekmektedir. Bu çalışmamızda, mekanik tedaviye ek olarak uygulanan klorheksidin ve tetrasiklin ile subgingival irrigasyonun klinik ve mikrobiyolojik parametreler üzerine etkisi araştırıldı. Bu amaçla, her biri en az 2 bölgede 5mm veya üzeri patolojik periodontal cebe sahip 60 hasta çalışmaya katıldı. Başlangıç muayenesinde, plak indeksi, gingival indeks, dişeti kanama zamanı indeksi, cep derinliği ve ataşman seviyesi kayıtları ve mikrobiyolojik örnekleme için subgingival plak örnekleri alındı. Işık mikroskobunda spiroket, kok ve hareketsiz basil gruplarına bakıldı. Daha sonra hastalar rastgele klorheksidin (% 0,2'lik) ile subgingival irrigasyon, tetrasiklin (50 mg/ml) ile subgingival irrigasyon ve kontrol grubu olmak üzere 3 gruba ayrıldı. İlk iki gruptaki irrigasyonlar detertraj ve kök düzeltmesini takiben aynı seansta uygulandı. Kontrol grubuna sadece detertraj ve kök düzeltmesi uygulandı. Bir hafta sonra ilk iki grupta irrigasyon işlemi tekrarlandı. 2. ve 4. haftada klinik ölçümler yapıldı ve subgingival plak örnekleri alındı. Sonuçlarımız incelendiğinde, 3 tedavi grubunda da bütün klinik parametrelerde 2. ve 4. haftalarda anlamlı azalma görüldü. İrrigasyon gruplarında gingival indekste ve ataşman kazancında grup içi önemli azalmalar saptandı. Bununla birlikte, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı, irrigasyon gruplarında mikrobiyal flora yönünden olumlu gelişmeler gözlendi. Çalışmamızda elde ettiğimiz bulgular ışığında, mekanik tedaviye ilave olarak uygulanan subgingival irrigasyonun, sadece detertraj ve kök düzeltmesine göre belirgin bir üstünlük sağlamadığı tespit edildi. Subgingival irrigasyonun oral hijyeni tam sağlamayan hastalarda konvansiyonel tedaviye yardımcı olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Comparison of Clinical and Microbiological Effects of Subgingival Irrigation with Chlorhexidine and Tetracycline as an Adjunct to Mechanical Therapy on Pathologic Periodontal Pocket Therapy Dt. Ebru Ece SARIBAŞ The local administration of antimicrobial agents as an adjunct to mechanical therapy in the treatment of periodontal disease gain a lot of interest in recent years. In this study, the effect of subgingival irrigation with chlorhexidine and tetracycline adjunct to scaling and root planing on clinical and microbiological parameters were evaluated. For this purpose, 60 patients which have at least 2 pathologic periodontal pockets with a probing depth greater than 5 mm have participated in this study. Initial plaque index, gingival index, gingival bleeding time index, pocket probing depth and attachment level scores were recorded and subgingival plaque sample were taken for microbiological sampling. Spirochetes, cocci and nonmotil rods were scanned by light microscope. Patients randomly assigned to subgingival irrigation with chlorhexidine (0,2 %), subgingival irrigation with tetracycline (50 mg/ml) and control groups. Irrigations were performed after scaling and root planing at first and second groups. At control group only scaling and root planing was performed. After one week, subgingival irrigations were performed again at first and second groups. Clinical recordings were repeated at 2. and 4. weeks and subgingival plaque sample were taken. According to our results, significant improvement were shown on all clinical parameters at all therapy groups at 2. and 4. weeks. Intergroup comparision, gingival index scores and attachment level scores were significantly reduced in irrigation groups. However no significant difference was found between groups. Positive improvements were shown on microbial flora at irrigation groups. According to our findings, subgingival irrigation as adjunct to mechanical therapy is not superior than scaling and root planing alone were determined. It suggested that subgingival irrigation may be helpful to conventional therapy at patients with poor oral hygiene