Development of a response for subsonic wing flutter
Subsonik kanat flateri yanıt yüzeyi geliştirilmesi
  1. Tez No: 116064
  2. Yazar: MELTEM ÖZTÜRKLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET A. AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sesaltı kanat flateri, çubuk modeli, yanıt yüzeyi vı, Subsonic wing flutter, stick model, response surface IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
öz SUBSONÎK KANAT FLATERÎ YANIT YÜZEYİ GELİŞTİRİLMESİ Meltem ÖZTÜRKLER Yüksek Lisans., Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Mehmet A. AKGÜN Nisan 2001, 170 Sayfa Tek gözlü ve iki gözlü kanat yapısına sahip 5000 kg. 'dan hafif küçük uçakların sesten yavaş kanat flater hızları için iki ayrı yanıt yüzeyi oluşturulmuştur. Yanıt yüzeyinin oluşturulması için gerekli veri kanatların sonlu elemanlar metodu ile aeroelastik analizi sonucu elde edilmiştir. Yanıt yüzeyi oluşturulabilmesi için çok sayıda durum için veri gerektiğinden, çok gözlü dar ve uzun kanatların flater hızının çabuk bir şekilde bulunmasında kullanılmak üzere Fortran90 programlama dilinde bir yazılım geliştirilmiştir. Yazılım, bir sonlu elemanlar çözücüsü olan MSC/Nastran programına kanadın flater çözümü için girdi dosyası hazırlamaktadır. Farklı yapısal ve geometrik özellikleri olan çok sayıda küçük uçak kanadı bu kod kullanılarak modellenmiş ve MSC/Nastran ile çözülmüştür.Sonuçlar bu kanatların kapsadığı tasarım alanına uygun bir yanıt yüzeyi yaratmak için kullanılmıştır. Yanıt yüzeylerinin doğrulanması ve yaratılan yanıt yüzeyleri kullanılarak elde edilen, belli parametrelerin flater hızı üzerine etkileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A RESPONSE SURFACE FOR SUBSONIC WING FLUTTER Meltem ÖZTÜRKLER M.Sc, Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mehmet A. AKGÜN April 2001, 170 Pages Two separate response surfaces for subsonic wing flutter of small aircraft lighter than 5000 kg with single-cell and two-cell wing boxes are created based on numerical data obtained from aeroelastic finite element analysis of a large number of wings. Since construction of a response surface requires a large number of cases to be solved, a code is developed in Fortran90 that creates the input file for the aeroelastic module of MSC/Nastran which is then used for flutter analysis of a multicell slender wing. The flutter speed of a large number of small aircraft wings having different structural and geometric parameters are modeled using the code and analyzed with MSC/Nastran. The results are used to create a flutter response surface covering the design domain. mVerification of the response surfaces and graphical illustration of effects of certain parameters on flutter speed are presented using response surfaces.