Treatment of domestic wastewater using soil aquifer treatment system
Evsel atıksuyun toprak akifer arıtım sistemi ile arıtılması
- Tez No: 116063
- Danışmanlar: PROF. DR. KAHRAMAN ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toprak Akifer Arıtımı, atıksu geri kullanımı, vadoz zonu, arıtım, organikler, azot, fosfor, SAT, wastewater reuse, vadose zone, treatment, organics, nitrogen, phosphorus
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Toprak Akifer Arıtım Sistemi (TAAS) atıksuyun iyileştirilmesi ve yeniden kullanılmasında uygulanabilir bir seçenek olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada üç adet toprak kolonu TAAS'nin proses performansını simüle etmek için kullanılmıştır. Bu çalışmadaki sistem girdileri: hidrolik yükleme hızı ve havalandırma iken sistem çıktıları infiltrasyon hızı; Çözünmüş Organik Karbon, Kimyasal Oksijen İhtiyacı, Amonyak, Nitrit, Nitrat ve Toplam Fosfor giderimleridir. Toprakların hidrolik durumu ise topraktaki su basıncının tensiyometre/manometer düzeneğiyle ölçülmesi sonucunda belirlenmektedir. Kolon profilindeki Çözünmüş Oksijen ve üst topraktaki toplam organik içerik ölçülerek biyolojik etkinlik izlenmiştir. Kolonlarda kullanılan topraklar kum ve Ankara Gölbaşı'ndan alınan ince bünyeli toprak örneği karıştırılarakhazırlanmıştır. Çalışmada giriş suyu olarak birincil ve ikincil arıtım çıkış suları kullanılmıştır. Çalışmanın ilk basamağı toprak kolonların olgunlaştırılmasıdır. Birincil ve sentetik atıksu bu amaçla kullanılmıştır. İkinci basamak ise üç değişik işletim programının uygulanmasıdır: 7 gün ıslak/7 gün kuru, 3 gün ıslak/4 gün kuru döngüleri ve düşük hızlı infiltrasyon. SCL ve LS toprakları Kimyasal Oksijen İhtiyacı gideriminde 3 gün ıslak/ 4 kuru döngüleri sırasında düşük hızlı infiltrasyona oranla daha yüksek verim sağlamışlardır. Giriş suyunun Kimyasal Oksijen İhtiyacı 25 mg/l'nin altına düştüğünde kolonların Kimyasal Oksijen İhtiyacı giderim verimlerinin önemli oranda azaldığı gözlemlenmiştir. 7 gün ıslak/7 gün kuru döngüleri, 3 gün ıslak/4 gün kuru döngülerine oranla daha yüksek nitrat giderimi sağlamıştır. LS ve SL toprakları SCL toprağına oranla daha yüksek oranda toplam fosfor gidermiştir.
Özet (Çeviri)
Soil Aquifer Treatment (SAT) has been used as a viable alternative for wastewater reclamation and reuse. In this study, three soil columns are used to simulate SAT process performance. System inputs are: hydraulic loading rate, infiltration rate, aeration and system outputs are removal of Dissolved Organic Carbon, Chemical Oxygen Demand, Ammonia, Nitrite, Nitrate and Total Phosphorus. Hydraulic state of the soils is observed by measuring soil water potential with tensiometer/manometer setup. Dissolved oxygen concentration through the column profile and topsoil total organic content are measured to observe biological activity. The soils are artificially prepared by using sand and the soil sample taken from Gölbaşı, Ankara. Primary and secondary wastewater are influents of the study. iiiPrimary step of the study is ripening of the soil columns. Primary and synthetic wastewater are used for this purpose. Second step is implementation of three different operational schedules: 7 d wetting/ 7 d drying, 3 d wetting/ 4 d drying cycles and slow rate infiltration. SCL and LS soils remove COD more efficiently in 3 d wetting/ 4 d drying cycles compared to slow rate infiltration. COD removal performances of the columns were observed to decrease significantly when COD concentration of influent wastewater decreased to 25 mg/l or lower values. 7 d wetting/ 7 d drying cycles have higher nitrate removal efficiencies compared to 3 d wetting/ 4 d drying cycles. LS and SL had better TP removal efficiencies compared to SCL under all of the operation conditions during this study.