Risk assessment of vertical wall breakwaters using sliding and overturning design criteria for breaking waves
Düşey yüzlü dalgakıranların kırılan dalga durumunda kayma ve devrilme tasarım kriterlerine göre riskinin belirlenmesi
  1. Tez No: 116073
  2. Yazar: FIRAT İÇMELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kryı Projeleri, Risk Belirlenmesi, Monte Carlo Benzeşimi, Güvenirlik Metodları, Düşey Duvarlı Dalgakıranlar. vı, Coastal Projects, Risk Assessment, Monte Carlo Simulation, Reliability Methods, Vertical Wall Breakwaters. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
oz DÜŞEY YÜZLÜ DALGAKIRANLARIN IORILAN DALGA DURUMUNDA KAYMA VE DEVRİLME TASARIM KRİTERLERİNE GÖRE RİSKİNİN BELİRLENMESİ İçmeli, Fırat Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof Dr. Ayşen Ergin Ortak Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Can Elmar Balas Aralık 2001, 81 sayfa Bu tezin amacı, tasarım parametrelerindeki belirsizlikleri gözönüne alarak, kırılan dalga yüklerine maruz kalan düşey yüzlü dalgakıranların güvenirlik seviyesini belirlemektir. Bu çalışmada mevcut olan güvenirlik metodlarından (I. Seviye, II. Seviye ve III. Seviye) üçü gözönüne alınmıştır. Doğası gereği belirlenimci olan, sistem ve etkiyen yüklerin tek sayıldığı I. Seviye geleneksel tasarım uygulamasıdır. Bu metod tasarım değişkenlerindeki belirsizlikleri gözönüne almadığı için sınırlı seviyede güvenirlik sağlar. Dalga yüksekliği, sürtünme katsayısı ve beton yoğunluğu gibi yükleme ve mukavemetdeğişkenlerindeki belirsizlikleri gözönüne alan daha gelişmiş güvenirlik ise II. ve III. Seviye güvenirlik metodlarıdır. Kullanılan güvenirliğe dayalı risk belirleme modelinde düşey yüzlü dalgakıranlara etkiyen yükler ile buna karşı gelen mukavemet değişkenleri olasılık dağılımları kullanılarak modellenmektedir. Kırılan dalga yükleri altında kayma ve devrilme olasılıkları II. Seviye güvenirlik metodu kullanılarak bulunmuştur. Bu metodla elde edilen sonuçlar, III. Seviye güvenirlik metodu olan Monte Carlo Benzeşimi metodunun sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RISK ASSESSMENT OF VERTICAL WALL BREAKWATERS USING SLIDING AND OVERTURNING DESIGN CRITERIA FOR BREAKING WAVES İçmeli, Fırat M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ayşen Ergin Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Can Elmar Balas December 2001, 81 pages The objective of this thesis is to study the level of reliability of vertical wall breakwaters subjected to breaking waves by considering the uncertainties in the design parameters. The three levels of available reliability methods (Level I, Level II, and Level III) are considered in this study. Level I is the conventional design practice, which is deterministic in nature, in which the system and the acting load are assumed to be unique. It provides a limited level of reliability since it does not consider the uncertainties of the design variables. Level II and Level III reliability methods have upper levels of sophistication, where uncertainties of the ininvolved loading and strength variables such as wave height, coefficient of friction and density of concrete are considered. In the reliability-based risk assessment used, the loads acting on the vertical wall breakwaters and the corresponding strength variables are modelled by employing probability distributions. The probability of failure associated with sliding and overturning methods under breaking wave forces is determined by the Level II reliability method. The results obtained by this method are compared with the results of the Monte Carlo Simulation, which is a Level III reliability method.