Effect of simvastatin (cholesterol-lowering drug) on biomechanical properties of rabbit bones in heparin induced osteoporosis
Heparin ile deneysel olarak osteoporoz yapılmış tavşan kemiklerinin biyomekanik özelliklerine simvastatin'in etkisi
  1. Tez No: 116072
  2. Yazar: D. HİLAL GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN İ. TARMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Simvastatin, Liquemine, Kemik Yoğunluğu, Kemik Biyomekaniği, Osteoporoz vı, Simvastatin, Liquemine, Bone Density, Bone Biomechanics, Osteoporosis IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
oz HEPARIN İLE DENEYSEL OLARAK OSTEOPOROZ YAPILMIŞ TAVŞAN KEMİKLERİNİN BİYOMEKANİK ÖZELLİKLERİNE SİMVASTATİN'İN(KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ İLAÇ) ETKİSİ Gül, D. Hilal Yüksek Lisans, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Hakan I. Tannan Eylül 2001, 81 sayfa Bu çalışmanın amacı kolesterol düşürücü ilaçların osteoporoz tedavisinde kullanılabilirliği savını tavşan kemikleri üzerinde biyomekanik testlerle incelemektir. Çalışmanın kontrollü deneysel bu kısmı için 28 beyaz dişi Yeni Zelanda tavşanı kullanılmıştır. Osteoporoz heparin tedavisiyle yaratılmıştır. Sağ femur, humerus ve tibia kemiklerine bütün olarak üç-noktalı bükülme testleri ve kemik yoğunluğu testi uygulanmıştır. Tavşan kemikleri sabit et kalınlığına sahip kalın duvarlı eliptik tüpler varsayılarak ilaç uygulanmış grupların kemiklerinin yoğunlukları ve rijiditeleri ile kontrol grubundakilerinkiler karşılaştırılmıştır. Karakteristik olmayan The Mann-WhitneyU testi ile istatistiksel analizleri yapılmıştır.Sonuçlar, heparin tedavisinin kemik materyalinin hem yoğunluğunu hemde rijiditesini düşürerek ortak görüşe uygun olarak önceden iddia edildiği gibi osteoporoz yarattığı, simvastatin'in ise yorum yapılacak bir sonuca götürmediği göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF SIMVASTATIN (CHOLESTEROL-LOWERING DRUG) ON BIOMECHANICAL PROPERTIES OF RABBIT BONES IN HEPARIN INDUCED OSTEOPOROSIS Gül, D. Hilal M. S., Department of Engineering Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hakan I. Tannan September 2001, 81 pages The aim of the present study was to investigate the claim of viability of simvastatin for the treatment of osteoporosis through biomechanical means in order to assist in clinical usage of this drug. For this controlled experimental part of the study 28 female New Zealand white rabbits were used. Osteoporosis is induced through heparin therapy. Whole-bone right femur, humerus and tibia specimens were subjected to the bone density test and three-point bending test. Assuming the rabbit bones as thick walled elliptic tubes with constant wall thickness the densities and the stiffness of the bones of the medicated groups were compared with those of the control groups. The statistical analysis were accomplished by non parametric The-Mann Whitney U test. IllThe results showed that heparin treatment decrease both density and stiffness of bone material so lead to osteoporosis as previously claimed by the common evidence whereas simvastatin did not yield any conclusive result.