Synthesis of 3-azabicyclo(3.3.0)octane framework
3-azabisiklo(3.3.0)oktan iskelet yapısının sentezi
  1. Tez No: 116084
  2. Yazar: HÜSNÜ ÜMİT KANIŞKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZDEMİR DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bisiklik pirolidin türevleri, alkaloidler, 3-azabisiklik[3.3.0]oktan, Diels-Alder tepkimesi, epoksitleme, Baeyer-Villiger yükseltgenmesi. vı, Bicyclic pyrrolidine derivatives, alkaloids, 3-azabicyclo[3. 3. Ojoctane, Diels-Alder reaction, epoxidation, Baeyer-Villiger oxidation. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
öz 3-AZABİSİKLO[3.3.0]OKTAN İSKELET YAPISININ SENTEZİ KANIŞKAN, H. ÜMİT Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Özdemir Doğan Ağustos 2001, 71 sayfa Bisiklik pirolidin türevleri birçok alkaloidin yapısında bulunan ve çeşitli fizyolojik özellikler gösteren maddelerdir. Biyolojik aktiviteye sahip 3- azabisiklik[3.3.0]oktan halkası içeren alkaloidler literatürde sadece sentetik olarak elde edilmiş bir kaç maddenin yapısında bulunmaktadır. Biyolojik aktivite gösterme olasılığı yüksek 3-azabisiklik[3.3.0]oktan iskeletine sahip bisiklik pirolidin türevi literatürden farklı bir yöntem izlenerek sentezlendi. Bisiklo[2.2.1]hept-5-en-2-karbonitril (81) ısısal Diels- Aider tepkimesi ile endo-exo karışımı olarak sentezlendi. Nitril 81 indirgenerek bisiklo[2.2.1]hept-5-en- 2-yl-metilamin (76b)'ye daha sonra da TsCl ile tosilat, N-bisiklo[2.2.1]hept-5-en-2-yl-metil-4-metilbenzene sulfonamid (76c)'ye dönüştürüldü. Amine 76c m- kloroperbenzoik asit ile tepkimeye sokularak 4(toluen-4-sulfonil)-4-aza- trisiklo[4.2.1.03,7]nonan-2-ol (84) elde edildi. Alkol 84 daha sonra dipyridiniumcromat komleksi ile yükseltgenerek 4(toluen-4-sulfonil)-4-aza- trisiklo[4.2.1.03,7]nonan-2-on (88) sentezlendi. Keton 88'in Baeyer-Villiger yükseltgenme tepkimesi ile elde edilen 5-(toluen-4-sulfonil)-3-oxa-5-aza- trisiklo[5.2.1.04'8]decan-2-on (89) indirgenerek istenilen bisiklik amindiol, 2- hydroxy-3-(toluene4-sulfonyl)-7-hydroxymethyl-3-azabicyclo[3.3.0]octane (72) oluştu. Kısaca 3-azabisiklo[3.3.0]oktan iskelet yapısının sentezi için zor olmayan ve kolay uygulanabilen bir yöntem geliştirildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF 3-AZABICYCLO[3.3.0]OCTANE FRAMEWORK KANIŞKAN, H. UMIT M. S., Department of Chemistry Supervisor: Asst. Prof. Dr. Özdemir Doğan August 2001, 71 pages Bicyclic pyrrolidine derivatives are components of many alkaloids with diverse physiological activities. Alkaloids bearing 3-azabicyclo[3.3.0]octane ring structure are only known from a few synthetic analogues of biologically active compounds in the literature. A new analog of 3-azabicyclo[3.3.0]octane framework, 2-hydroxy-3- (toluene4-sulfonyl)-7-hydroxymethyl-3-azabicyclo[3.3.0]octane (72) which may be a potent biologically active compound was synthesized by following a different strategy from the literature. Bicyclo[2.2.1]hept-5-ene-2-carbonitrile (81) was synthesized as an endo-exo mixture by well-known thermal Diels- Alder reaction. Compound 81 was first mtransffered to bicyclo[2.2.1]hept-5-ene-2-yl-methylamine (76b) by reduction then to its tosylate,N-bicyclo[2.2.1]hept-5-en-2-yl-methyl-4-methylbenzene sulfonamide (76c) by treatment with TsCl. Epoxidation of compound 76c with m- chloroperbenzoic acid gave 4(toluene-4-sulfonyl)-4-aza-tricyclo[4.2.1.0 ? ]nonan-2- ol (84), which was oxidized to 4(toluene-4-sulfonyl)-4-aza-tricyclo[4.2.1.03'7]nonan- 2-one (88) by using dipyridiniumchromate complex. Baeyer-Villiger oxidation of ketone 88 then reduction of the resulting 5-(toluene-4-sulfonyl)-3-oxa-5-aza- tricyclo[5.2.1.04'8]decan-2-one (89) yielded bicyclic aminodiol, 2-hydroxy-3- (toluene4-sulfonyl)-7-hydroxymethyl-3-azabicyclo[3.3.Ojoctane (72). In brief, a milder and easily applicable method for the synthesis of 3- azabicyclo[3.3.0]octane framework was developed.