The Effects of gamma irradiation on hazelnut tissue at molecular level by fourier transform infrared spectroscopy
Gama radyasyonun fındık üzerindeki etkilerinin fourier infrared transform spektroskopi ile moleküler düzeyde incelenmesi
- Tez No: 116085
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE SEVERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Gıda Işınlaması, FTIR Spektroskopi, Fındık, Homojenat Membranı, Doku. vı, Food Irradiation, FTIR Spectroscopy, Hazelnut, Homogenat Membrane, Tissue IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
oz GAMA RADYASYONUN FINDIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN FOURIER INFRARED TRANSFORM SPEKTROSKOPİ İLE MOLEKÜLER DÜZEYDE İNCELENMESİ Doğan, Ayça Yüksek Lisans, Bioteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Feride Severcan Ortak Tez Yöneticisi: Galip Siyakuş Haziran 2001, 89 sayfa Fındık, Türkiye için büyük ekonomik değere sahiptir. Besin değerini arttıran belli bileşikleri içerir (a-tokoferol, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri, doğal steroller). Gıda ışınlama, 40'tan fazla ülkede uygulanan bir prosestir. Proses direk uygulanabilir, basittir, katkı maddesi gerektirmez ve oldukça etkilidir. FTIR spektroskopi, potansiyel olarak gıda endüstrisinde kalite kontrol uygulamalarında kullanılabilir. Bu çalışmada, 1.5, 3.5 ve 10 kGy gama ışınlamasına tabi tutulmuş fındık dokusu kontrol gruplarıyla karşılaştırılmalı olarak moleküler düzeyde FTIR spektroskopi tekniği ile incelenmiştir. Bu amaç için doku ve homojen membran düzeyinde iki farklı metod kullanılmıştır.FTIR spektra, ışınlanmış ve kontrol gruplarının arasındaki sinyal şiddeti değerleri ve oranlarını göstermektedir. 1.5 kGy ışınlanmış dokularda toplam lipid içeriğinde artış, özellikle yağ asidi düzeyinde, ester gruplarının paketlenmesinde farklılık, nükleik asit içeriğinde düşüş görülmüştür. Protein moleküllerinde önemli bir değişiklik görülmemiştir. 10 kGy ışınlanmış dokularda, toplam lipid içeriğinde düşüş ve nükleik asitlerin fosfodiester gruplarına bağlı hidrojen sayısında artış görülmüştür. 3.5 kGy ışınlanmış dokular 1.5 ve 10 kGy ışınlanmış dokuların özellikleri arasında olmak üzere düzensiz davranış göstermiştir. Homojen membran metodunda tüm bu etkileşimler geçerlidir ve, doku düzeyinde elde edilen sonuçlan desteklemektedir. Ayrıca FTIR spektra bantlarından ek bilgiler elde edilmiştir. Mesela, lipitte polarizasyon değişikliğine sebep olan serbest C=0 grupları ve hidrojen bağlan görülmüştür. Ayrıca, 10 kGy ışınlanmış dokularda selüloz yapısında değişiklik görülmüştür. Sonuç olarak, FTIR spektroskopi radyasyonun Andıkta meydana getirdiği yapısal ve konformasyonel değişiklikleri hızlı bir şekilde incelemek için kullanışlı bir araç gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF GAMMA IRRADIATION ON HAZELNUT TISSUE AT MOLECULAR LEVEL BY FOURIER TRANSFORM INFRARED SPRECTROSCOPY Doğan, Ayça M.S., Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Feride Severcan Co-Supervisor: Galip Siyakuş June 2001, 89 pages Hazelnuts have great economic importance for Turkey. It provides certain compounds (a-tocopherol, mono- and polyunsaturated fatty acids, natural sterols) that enhance the nutritional value of human diet. Food irradiation processing is currently approved in over 40 different countries. The process is direct, simple, requires no additives and is highly efficient. Fourier Transform Infrared (FTIR) spectroscopy can be considered as a potentially effective tool for quality control applications in the food industry. In this study, 1.5, 3.5 and 10 kGy gamma irradiated hazelnut tissue were examined in comparison to the control groups at molecular level by FTIR spectroscopy. For mthis purpose, two different methods (tissue level and homogenate membrane level) were used. In tissue level studies, the FTIR spectra revealed differences in the signal intensity values and their ratios between the irradiated and control tissues. At 1.5 kGy irradiated tissues, an increase in the total lipid content, especially in the level of fatty acid, differences in the packaging of ester groups, a decrease in the nucleic acid content were seen. No significant change was observed in protein bands. In 10 kGy irradiated tissue, a decrease in the total lipid content, and an increase in dehydrated phosphate group of nucleic acids were also observed. The 3.5 kGy irradiated tissues have shown irregular behaviour between 1.5 and 10 kGy irradiated tissue. In the homogenate membrane method, all the observed interactions were also valid and in agreement with the results of tissue level studies. Some additional information was obtained from various FTIR spectral bands. For example, free C=0 groups and hydrogen bonds were seen in the lipid parts causing a change in the polarity of the lipid. Moreover, the structure of cellulose changed in 10 kGy irradiated tissue. Thus, FTIR spectroscopy appears to be useful to rapidly investigate the structural and conformational alterations induced by y-irradiation in hazelnut.