The Method of lines solution of discrete ordinates method for radiative heat transfer in 3-D rectangular enclosures containing scattering media
Üç boyutlu dikdörtgenler prizması biçimindeki saçınımlı ortam içeren kapalı hacimlerde ışınım ısı transferi için belirli yönler yönteminin çizgiler metoduyla çözümü
- Tez No: 116088
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Işınım Isı Transferi, Belirli Yönler Yöntemi, Çizgiler Metodu, Saçınımlı Ortamlar. vı, Radiative Heat Transfer, Discrete Ordinates Method, The Method of Lines, Scattering Media iv
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz ÜÇ BOYUTLU DİKDÖRTGENLER PRİZMASI BİÇİMİNDEKİ SAÇINIMLI ORTAM İÇEREN KAPALI HACİMLERDE IŞINIM ISI TRANSFERİ İÇİN BELİRLİ YÖNLER YÖNTEMİNİN ÇİZGİLER METODUYLA ÇÖZÜMÜ Ayrancı, Işıl Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nevin Selçuk Ağustos 2001, 92 sayfa Dikdörtgenler prizması biçimindeki saçınımlı ortam içeren kapalı hacimlerde ışınım ısı transferi için belirli yönler yöntemini çizgiler metoduyla çözen bir ışınım kodu geliştirilmiştir. Işınım kodu i) bir boyutlu yalnızca izotropik-olmayan saçınımlı, ışınımsal dengedeki bir ortama, ii) üç boyutlu, izotropik saçınımlı ortam içeren ve homojen, ışınımsal olmayan kaynak terime sahip bir ortama, iii) yalnızca izotropik ve izotropik-olmayan saçınımlı ortam içeren ve simetrik olmayan sınır koşullarına sahip, küp biçimli bir kapalı hacime, iv) yayan, soğuran, izotropik ve izotropik-olmayan saçınımlı ortam içeren ve simetrik sınır koşullarına sahip, küp biçimindeki bir kapalı hacime uygulanmış ve yatışkın durumdaki sonuçları, bölgesel yöntemi analizi ve Monte Carlo metodlarının sonuçlarıyla veya tam çözümlerle karşılaştırılarak sonuçların doğruluğu yönünden incelenmiştir. Kod daha sonra atmosferik, kabarcıklı, akışkan yataklı bir yakıcının serbest bölgesine uygulanmış, duvarlara düşen ışınım ısı akısı tahminleri bölgesel yöntemi analizi tahminleriyle ve ölçümlerle karşılaştırılarak metodun doğruluğu incelenmiştir. Karşılaştırmalar, üç boyutlu, dikdörtgenler prizması biçimindeki saçınımlı ortam içeren kapalı hacimlerde ışınım ısı transferinin modellenmesi için belirli yönler yönteminin çizgiler metoduyla çözümünün, doğru ve bilgisayar zamanı açısından ekonomik çözümler verdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE METHOD OF LINES SOLUTION OF DISCRETE ORDINATES METHOD FOR RADIATIVE HEAT TRANSFER IN 3-D RECTANGULAR ENCLOSURES CONTAINING SCATTERING MEDIA Ayrancı, Işıl M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nevin Selçuk August 2001, 92 pages A radiation code based on the method of lines solution (MOL) of discrete ordinates method (DOM) for transient three-dimensional radiative heat transfer in rectangular enclosures containing absorbing, emitting, isotropically and anisotropically scattering media was developed. Predictive accuracy of the code was first evaluated by applying the code to i) a 1-D problem with purely, anisotropically scattering medium in radiative equilibrium, ii) a 3-D problem containing isotropically scattering medium with a uniform, non- radiative source term, iii) a cubical enclosure problem with purely, isotropically and iiianisotropically scattering medium and non-symmetric boundary conditions, iv) a cubical enclosure problem with absorbing, emitting, isotropically and anisotropically scattering medium and symmetric boundary conditions, and benchmarking its predictions against exact solutions, the zone method and Monte Carlo solutions. Performance of the code was then assessed by applying it to the prediction of incident radiative fluxes on the freeboard walls of a bubbling fluidized bed combustor, and comparing its predictions with those of the zone method and measurements. Comparisons reveal that MOL solution of DOM provides accurate and computationally efficient solutions for modelling of radiative heat transfer in 3-D rectangular enclosures containing purely scattering or absorbing, emitting scattering media with isotropic or anisotropic scattering properties.