Introduction of exotic vertebrates in Turkey: A review and an assessment of their impact
Türkiye'ye yabancı omurgalıların girişi: Bir derleme ve etkilerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 116089
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL CAN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Egzotik tür, omurgalılar, Eğirdir Gölü, Beyşehir Gölü, biyolojik çeşitlilik, Türkiye. vı, Introduced species, vertebrates, Lake Eğirdir, Lake Beyşehir, biodiversity. Turkey. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET TÜRKİYE'YE YABANCI OMURGALILARIN GİRİŞİ: BİR DERLEME VE ETKİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Çildir, Hüseyin M.Sc, Biyoloji Bölümü Tez danışmanı:Doç.Dr. C.Can Bilgin Nisan 2001, 101 sayfa Son elli yılda artan nüfus, insan ve mal taşımacılığı ve doğal çevrenin bozulmasıyla istilacı türlerin doğal olmayan ortamlarına yayılması hızlanmıştır. Günümüzde, dünya üzerindeki tehlike altındaki omurgalı türlerinin neredeyse % 20'si bu yayılmacı türler tarafından tehdit altındadır. Bu tez çalışmasında Türkiye'deki egzotik omurgalı türleri belirlenmiş ve bu türlerin yerel ekosistem üzerine etkileri incelenmiştir. Türkiye'de 27 tane egzotik omurgalı tür bulunduğu saptanmıştır. Bu türlerden 20 tanesi tamamen yabancı tür ve geri kalan 7 tür ise Türkiye'nin yerel türüdür. Balıklar sayıca en fazla olan egzotik omurgalı grubunu oluşturmaktadır.Bilinçli olarak yapılan yabancı tür salınımı son yıllarda artmıştır. Bilinçli olarak yapılan yabancı tür salınımının yarısından fazlası devlet kuruluşları tarafından yapılmıştır. Beyşehir ve Eğirdir Göllerine Sudak balığının aşılanması sonucu 6 tane endemik balık türü yok olmuştur. Bu türlerden Thylognathus klatti, Phoxinellus egridiri, Phoxinellus handlirschi ve Alburnus akili dünya üzerinden tamamen yok olmuştur. Biyolojik çeşitliliği koruyabilmek için en kısa zamanda yabancı tür salınımını kontrol edecek tek bir komisyon kurulmalı ve gerekli olan kanuni düzenleme yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTRODUCTION OF EXOTIC VERTEBRATES IN TURKEY: A REVIEW AND AN ASSESSMENT OF THEIR IMPACT Çildir, Hüseyin M.Sc, Department of Biology Supervisor: Assoc.Prof.Dr. C.Can Bilgin April 2001, 101 pages In the past fifty years, the rate of introductions and risks associated with biotic invaders have increased enormously because of human population growth, rapid movements of people, and alteration of the environment. Today, almost 20% of the world's endangered vertebrate species are threatened in some way by exotic invadres, including 13% of vulnerable mainland vertebrates and 31% of those on island. In this study, vertebrate species introduced into Turkey are reviewed and their impact on the local ecosystem are examined. 27 species are documented to have been introduced into Turkey. Of these, twenty are true exotics while six are native to some part of Turkey. More than half of the introduced vertebrates are fishes with the 111remaining more or less equally represented by mammals, birds and reptiles. Majority (59%) of introductions are deliberate and these have increased in recent years. Governmental bodies are responsible for half of the documented introductions. The changes in local fish fauna of Lake Beyşehir and Eğirdir after the introduction of Zander {Stizostedion lucioperca) are shown to have led to the probable extinction of six endemic species. Of these species, Thylognathus klatti, Phoxinellus egridiri, Phoxinellus handlirschi, and Alburnus akili probably completely disappeared from the face of earth since they were not found outside these two lakes. The immediate setting up of a single governmental body responsible for regulating introductions, and passing necessary legislation are essential for protection of national biodiversity.