Production and characterization of a thermostable xylanase from a thermophilic soil bacterium
Isıya dayanıklı bir toprak bakterisinden ısıya dayanıklı ksilanaz üretimi ve karakterizasyonu
- Tez No: 116091
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK BAKIR, PROF. DR. TÜLİN GÜRAY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
 - Anahtar Kelimeler: Ksilanaz, termofilik bakteri, ısıya dayanıklı ksilanaz, fermentasyon optimizasyonu, biyokimyasal karakterizasyon. VI, Xylanase, thermophilic bacteria, thermophilic xylanase, fermentation optimization, biochemical characterization. IV
 - Yıl: 2001
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZISIYA DAYANIKLI BİR TOPRAK BAKTERİSİNDEN ISIYA DAYANHCLI KSİLANAZ ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU Eyüboğlu, Banu Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ufuk Bakır Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tülin Güray Eylül 2001, 121 sayfa Kara bitkilerinin kuru ağırlıklarının %30'undan fazlasını oluşturan ksilan bitki hücre duvarında bulunan hemiselülozik polisakkaritlerin en sık rastlanan çeşididir. Ksilan depolimerizasyonu için en gerekli enzim olan P-1,4- endoksilanaz (EC 3.2.1.8), ksilanın yapısında bulunan iç glikozidik bağları parçalar.Bu çalışmada, ısıya dayanıklı bir toprak bakterisinden ısıya dayanıklı ksilanaz üretilmiş ve farklı lignoselülozik ziraii yan ürünlerin, azot kaynaklarının ve sıcaklığın enzim üretimi üzerine etkileri araştırılmıştır. En yüksek tekrarlanabilir enzim aktivitesi karbon kaynağı olarak %2 ksilan kullanıldığında 5.4 U/ml olarak elde edildi. Biyokimyasal karakterizasyon çalışmaları için ksilan 70% amonyum sülfat fraksiyonunda çöktürülmüş ve üç kat saflaştırma elde edilmiştir. Ksilanaz aktivitesi için optimum sıcaklık ve pH 75°C ve pH 7.7 olarak bulunmuştur. Enzim 50°C de 1 saat bekletildiğinde özgün aktivitesinin %90'ını korumuş, pH 9.5'te 1 saat bekletildiğinde aktivitesinin %22.5'ini kaybetmiştir. Kn, ve Vmax değerleri Lineweaver-Burk grafiğinden 20 mg ksilan/ml ve 8.9 umol ksiloz/dak.mg olarak bulunmuştur. %10 SDS-PAGE kullanılarak yapılan ölçümlerde ksilanazın moleküler ağırlığı 130 kDa olarak tahmin edilmiştir. Enzimin izoelektrik noktası ise 6.73 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTION AND CHARACTERIZATION OF A THERMOSTABLE XYLANASE FROM A THERMOPHILIC BACTERIUM Eyüboğlu, Banu M.S., Department of Biotechnology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ufuk Bakır Co-supervisor: Prof. Dr. Tülin Güray September 2001, 121 pages Xylans are the most represented hemicellulosic polysaccharides found in the cell walls of land plants in which they may constitute more than 30% of the dry weight. p-l,4-endoxylanase (EC 3.2.1.8), crucial enzyme for general xylan depolymerization, cleaves internal glycosidic bonds within the xylan backbone. mIn this study, thermostable xylanases were produced by using a thermophilic soil bacterium and the effects of different lignosellulosicagricultural by-products, nitrogen sources and temperature on enzyme production were investigated. The highest reproducible enzyme activity was obtained as 5.4 U/ml when birchwood xylan was used as a carbon source. The highest reproducible enzyme activity was obtained as 5.4 U/ml when 2% birchwood xylan was used as a carbon source. For biochemical characterization studies, xylanases were precipated at 70% ammonium sulfate saturation and three fold purification was achieved. The optimum temperature and pH of the xylano lytic activity were found to be 75°C and pH 7.7, respectively. The enzyme retained around 90% of its original activity when it was incubated at 50°C for 1 h. The enzyme lost 22.5% of its activity at pH 9.5 for 1 h incubation. The Km and Vmax values were found as 20 mg xylan/ml and 8.9 umole xylose/min.mg from Lineweaver-Burk plot. The molecular weight of xylanase was estimated to be around 130 kDa by using 10% SDS-PAGE. Isoelectric point was determined as 6.73.