Study of ring opening polymerization by using metal xanthates
Metal ksentatlar kullanılarak yapılan halka açılma polimerizasyonlarının incelenmesi
- Tez No: 116090
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL YÜRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Çinko izopropil ksentat, demir izopropil ksentat, bakır izopropil ksentat, kalay izopropil ksentat, çinko etil ksentat, çinko 2-oktil ksentat, stereoelektif polimerleşme, propilen oksit, poli(propilen oksit). VI, Zinc isopropyl xanthate, iron isopropyl xanthate, copper isopropyl xanthate, tin isopropyl xanhthate, zinc ethyl xanthate, zinc 2-octyl xanthate, stereoelective polymerisation, propylene oxide, poly(propylene oxide). IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
oz METAL KSENTATLAR KULLANILARAK YAPILAN HALKA AÇILMA POLİMERÎZASYONLARININ İNCELENMESİ Soysal, Özlem Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kemal ALYÜRÜK Eylül 2001, 70 sayfa Bu çalışmada propilen oksitin (PO) koordinasyon polimerleşmesinde bazı geçiş metali ksentatlarının katalitik etkinlikleri incelendi. Kalay, bakır ve demir izopropil ksentatların katalitik olarak etkin oldukları saptandı. Bu bölümde daha önce yapılan bir çalışmayı tamamlamak amacıyla, çinko alkil ksentat ayrıntılı olarak incelendi. Alkil grubunun katalitik etkinliğe katkısının incelenmesi amacıyla izopropil, etil, 2-oktil ve (+)-2-oktil ksentat katalizörleri hazırlandı. Alkil grubu büyüdükçe katalizörün çevreden bulaşan safsızlıklara karşı daha kararlı olduğu gözlendi. Çinko etil ksentatın propilen oksiti, izopropil ve oktil ksentatlardan daha düşük verim ile polimerleştirdiği saptandı. Çinko etil ksentatta polimerleşme sürecinin genel aktivasyon enerjisinin oktil ksentattan belirgin şekilde düşük olduğuölçüldü. Bu, yüksek aktifleşme enerjili bir zincir sonlanma tepkimesinin varlığını işaret edebilir. Bu katalizörlerle elde edilen Poli(propilen oksit), (PPO), örneklerinin pratik olarak kristal yapıda olmadıkları saptandı. Ancak, 13C-NMR çalışmaları polimer zincirleri üzerinde yapısal ve sterik olarak düzgün bölgelerin varlığım gösterdi. PPO'nun seyrettik izooktan çözeltisinden fraksiyonlandırılmasında zincirlerin düzenli bölümleri arasındaki enerji etkileşimleri sebebiyle moleküler ağırlıktan ziyade zincir düzenliliği temeline dayanan sıvı-sıvı faz ayrımları oldu. Optikçe aktif (+)-2-oktil ksentat katalizörü kullanılarak yapılan stereoelektif polimerleşme denemesi başarısız oldu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDY OF RING OPENING POLYMERISATION BY USING METAL XANTHATES Soysal, Özlem M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Kemal Alyürük September 2001, 70 pages In this work, catalytical activity of several transition metal xanthates in the coordination polymerisation of propylene oxide (PO) was studied. Tin, copper and iron isopropyl xanthates were found to be catalytically active. In order to complete a previous work carried out in this department, zinc xanthate catalyst was examined in detail. The effect of alkyl group on the catalytical activity studied by synthesizing isopropyl, ethyl, 2-octyl and (+)-2-octyl xanthate catalysts. It was observed that as the alkyl groups become larger, stability of zinc xanthate catalysts against atmospheric impurities increase. mZinc ethyl xanthate catalyst gave considerably lower yields than that of the isopropyl and octyl xanthate catalysts. The overall activation energy of polymerisation process was markedly lower in zinc ethyl xanthate catalysts than that of the octyl xanthate catalyst. This may indicate, presence of a termination process, with a high activation energy. Poly(propylene oxide), (PPO), samples obtained with those catalysts were practically uncrystallizable. However, 13C-NMR studies showed the presence of some partial stereoregularity and regioregularity on the polymer chains. In fractionation of PPO from dilute isooctane solutions, because of the energetical interaction of regular segments of the chains, precipitation takes place on the basis of chain regularity rather than molecular weight. A stereoelective polymerisation was attempted using with optically active (+)-2-octyl xanthate catalyst with no success.