Thermal insulation and fuel economy of residential buildings
Konutlarda ısı yalıtımı ve yakıt ekonomisi
  1. Tez No: 116093
  2. Yazar: ERBİL BAYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RÜKNETTİN OSKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isı yalıtımı, konut amaçlı binalar, ısıtma sistemi dizaynı, ekonomik analiz, yakıt tüketimi. vı, Thermal insulation, residential buildings, fuel consumption, heating system design, economical analysis. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
ÖZ KONUTLARDA ISI YALITIMI VE YAKIT EKONOMİSİ Baysal, Erbil Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rüknettin OSKAY Temmuz 2001, 140 sayfa Bu tezde konut amaçlı kullanılan binalarda ısı yalıtımı ve yakıt ekonomisi üzerinde bir çalışma yapılmıştır. Isı yalıtımı bir binanın ayrılmaz bir bileşeni olmakla beraber, proje aşamasından başlayarak bina inşaatının tüm dönemlerinde üzerinde önemler durulması gereken bir konudur. Aynı zamanda, ısı yalıtımı bir binanın yakıt tüketimi üzerinde doğrudan etkilidir, diğer bir deyişle, doğru uygulanmış yalıtım her zaman için yapı ömrü boyunca mali açıdan etkin bir bina ortaya çıkarır. Bu çalışmada ilk olarak konutlarda ısı yalıtımının genel uygulama esasları anlatılmış ve Türkiye'de, binalardaki ısı yalıtımını denetlemek için kullanılan standard ayrıntıları ile açıklanmıştır. Verilen bu bilgilerden sonra, binaların ısıtma sistemi dizaynı ve ekonomik analizinde kullanılan hesap yöntemleri ve kavramlar sunulmuştur. Ayrıca, bir binanın ısısal ve ekonomik performansını analiz etmek için gerekli hesaplamaları yapan BuildMATE adında bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. BuildMATE dizayn bilgileri girilen bir bina için enerji ihtiyacı hesabıısıtma sistemi dizaynı ve basit-idealize edilmiş ekonomik analiz yapabilmektedir. Son olarak, geliştirilen bu bilgisayar programı kullanılarak, seçilen bir bina planında bazı parametreleri değiştirmek suretiyle oluşturulan dizayn alternatifleri üzerinde bir örnekleme çalışması yapılmıştır. Sonuçlar göstermiştir ki, ısı yalıtımı binaların enerji verimlilği üzerinde çok etkili bir araçtır ve proje aşamasında verilecek doğru kararlar, bir binanın yıllık yakıt tüketmini azaltarak maddi açıdan önemli kazançlar sağlayabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMAL INSULATION AND FUEL ECONOMY OF RESIDENTIAL BUILDINGS Baysal, Erbil M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Rüknettin OSKAY July 200 1,1 40 pages Thermal insulation in residential buildings and its impacts on fuel economy are studied in this master thesis. Thermal insulation is an integral part of a building and should be considered in all stages of construction beginning from the design phase. Besides, fuel consumption of a building is affected by the way it is insulated; in other words, a proper insulation always provides a cost-effective building during its life cycle. In this thesis, the general thermal insulation practice in residential buildings is investigated and the standard applicable in Turkey regarding this issue is explained. After this general information, the parameters in the heating system design and the financial concepts that are used in an economical analysis of a building are presented. Moreover, a computer program, BuildMATE, is developed in relation to the thermal and economical performance of a building. BuildMATE is able to make 111energy requirement calculations, heating system design and economical analysis by using a simple-idealized discounted payback period method on a building. Finally by using BuildMATE, a case study is performed on the alternatives developed by altering several parameters on a test building. The results have shown that thermal insulation is a very effective tool for the energy efficiency of buildings and proper decisions made during the construction phase of a building can decrease the annual fuel consumption and bring considerable amount of savings in monetary terms.