Enerji verimli binalarda ısı yalıtımının toplam bina maliyetindeki etkisi Yunanistan-Türkiye karşılaştırması
The effect of the thermal insulation on the total cost of energy efficient buildings the comparison of Greece-Turkey
- Tez No: 322813
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESMA MIHLAYANLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Architecture, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Energy Efficiency In Buildings, Building Cost, Thermal Insulation, Thermal Insulation Cost
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Son yıllarda artan enerji ihtiyacı tüm Dünya'da konu ile ilgili çalışmalarınartmasına neden olmaktadır. Başta AB'de ve diğer gelişmiş ülkelerde olmak üzereenerji verimliliğini artırmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır. En büyük enerjiharcamaları binaların ısıtılmasında gerçekleştiği için, bu konuda yapılacak iyileştirmelerhem bireysel hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak ve küresel ısınma tehlikesiylemücadele edilecektir.Bu çalışma birbirine komşu iki ülke arasındaki bina maliyet farklılıklarını ve bumaliyet içerisinde ısı yalıtım maliyeti ile bunun geri ödeme süresini bulmayıhedeflemektedir. Tezin birinci bölümünde; araştırmanın amacı, önemi, kapsam veyöntemi anlatılmaktadır. Bu bölümde konuyla ilgili yapılmış çalışmaların literatürtaraması verilmektedir. İkinci bölümde enerji, binalarda enerji verimliliği, Dünya'da bukonuda yapılan çalışmalar incelenmektedir. İkinci bölümün sonunda; Türkiye veYunanistan'da uygulanan binalarda enerji verimliliği kanunları ve işleyişleri, üçüncübölümde ise incelenen binaların özellikleri verilmektedir. Çok katlı ve tek katlı iki farklıkonut binasında kullanılan yapı malzemeleri ve işçilikleri ayrı ayrı metrajları yapılarakiki ülke için birim fiyatlarıyla toplam maliyetler hesaplanmaktadır. Ayrıca yapılanyatırım maliyetlerinin iki farklı bina ve iki farklı ülkede yakıt türlerine bağlı olarak ısıyalıtım maliyeti ve bunun geri ödeme süresinin ne olduğu hesaplanmaktadır. Sonuçolarak bina türüne bağlı olarak ısı yalıtım maliyetinin toplam bina maliyeti içindekioranı %4 ile %6 arasında değiştiği, ısı yalıtım maliyetinin geri ödeme süresi de yakıttürüne bağlı olarak 1 ile 4 yıl arasında değiştiği görülmektedir.Yıl : 2012Sayfa Sayısı : 80Anahtar Kelimeler : Binalarda Enerji Verimliliği, Bina Maliyeti, Isı Yalıtımı, Isı Yalıtım Maliyeti.
Özet (Çeviri)
In recent years, the growing need for energy in the world, leads to an increase inwork related to the subject. Particularly in the EU and other developed countries toimprove the energy efficiency of the work is done. The largest energy expenditure takesplace in the heating of buildings, improvements to be made in this regard, bothindividually and will contribute to the country's economy, and will fight against thedanger of global warming.Purpose of this study is to find the cost differences between the two neighboringcountries, and this cost with the cost of the payback period with the cost of thermalinsulation. In the first part of the thesis the scope and method of the research isdiscussed. Literature survey of the studies are conducted in this chapter. In the secondpart, energy, energy efficiency in buildings and the studies were examined this subjectin the world are discussed. At the end of the second chapter of the thesis that the subjectmatter of the two neighboring countries, Turkey and Greece, the laws of energyefficiency in buildings and operations, characteristics of the buildings are examined inthe third section. For multi-storey and single-storey residential buildings, buildingmaterials and workmanship, performed separately, quantities, unit prices, total costs, arecalculated for the two countries. In addition, investment costs of thermal insulation intwo different buildings in two different countries, depending on the types of fuel costand how it is calculated the repayment period were done. As a result, the cost ofbuilding insulation depending on the ratio of the total cost of the building varies isbetween 4% and 6%, the thermal insulation of the cost payback time, depending on thetype of fuel is varied between 1 and 4 years.Year : 2012Number of Pages :80